03.12.2022, 22:18

2022 son çeyrek

İkinci elde alım ve satım, geçen ay sonu itibari ile düşüş eğilimine girdiğini söylemiştim. Bunun en büyük sebeplerden birisi finans açığı, banka ve finans kuruluşların, kendilerini riske atmadan kredi limitlerini daraltması, vadeleri kısması, uzun vadelerde ise dalgalı faiz oranı uygulaması alıcıları bir hayli zora sokmuş ve alım & satım işlemini durma noktasına getirdi. Hareket alanı daraldı.

Burada sadece banka ve finans değil tabiki? 2. el araç fiyatlarının istemsiz artması, kasko & trafik sigortalarının aşırı yükselmesi, maliyetlerin artması, işlerin yavaşlaması gibi nedenler de büyük ölçüde piyasayı etkiledi. Ayrıca geçen yazımda da belirttiğim gibi araçların kasko değerlerinin yükselmesi, 2. el araçlarda fatura sorunu ortaya çıkardı.

Buna rağmen 2. el ve yeni araç alımları zayıf olsa da piyasada iyi kötü satış işlemleri gerçekleşiyor.  2023 yılı üretimi araçların şimdiden neredeyse yarısından fazlasının satılması veya kaporalarının alınması ikinci el esnaflarının piyasadan araç stoklaması, 2.el araçların istemsiz yükselmesini tetikledi. Ancak bunların tamamı 2023 yılının belirsizliği, dünyada yaşanan, enerji krizi, savaş, terör ve doğa olayları gibi etkenlerin yeni yılı nasıl etkileyeceğini merakla izleyeceğiz.

Burada şu soruyu sorabiliriz kendimize, 2023 yılı tüm bu olumsuzluklar ile devam ederse araç fiyatları düşer mi? Elbette bunu zaman gösterecek?

Bu vesile ile,, 23.11.2022 tarihinde saat: 04:08’ de Düzce - Gölyaka’da meydana gelen 5,9 şiddetindeki depremi yaşayan tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunarım.

Saygılarımla...■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159