09.10.2016, 15:09

5 yaş sınırı, ticaretin ruhuna aykırı

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı olarak, yolcu taşıyan bütün unsurları dikkate almak zorunda olduğumuza inanıyorum. Bu anlayışla ortak sorunlara, ortak çözümler üretmek amacıyla bir dizi ziyaret başlatma kararı aldım ve ilk ziyaretimizi de halk otobüsçülerin bir bölümünü temsil eden ÖZULAŞ’a gerçekleştirdik, Sayın Başkan Göksel Ovacık ve Genel Müdür Sayın İsmail Yolcu ile bir araya geldik.  Taşımacılık tarafında bulunan kurumların her birini ayrı ayrı ziyaret edeceğim. TÖHOB, Sektör Meclisimiz içerisinde yer alıyor ve özel halk otobüsçülerini Genel Sekreter Sayın Onur Orhon temsil ediyor. Halk otobüsçülerini Onur Bey ile birlikte ziyaret etmek istiyoruz. Bu ziyarette, spontane geliştiği için, Onur Bey yoktu yanımızda. Sayın Göksel Ovacık’ın  çalışmalarını dinledik. Tebrik de ettim. Çok güzel çalışmaları var. Ortak hareket edeceğimiz birçok alan var. Ödemeler sorununun yanı sıra ücretsiz taşımalarda da ciddi sorunları var. Taşıdıkları insan sayısı çok fazla. 2100 otobüsle bu faaliyeti yürütüyorlar. Ağır cezalarla karşı karşıya kalıyorlar. Eğitim ve lisans konusunda ortak adımlar atılabilir. Teşekkür ediyorum kendilerine. 

Sosyal devlet vatandaşın cebine elini atmaz. Vergi ve ücretsiz seyahatler ve indirimler konusunda yapılacak çok iş olduğuna inanıyorum. Farkındalık yaratma konusunda medya ile birlikte hareket edilebileceğini de, halk otobüslerine güvenli şekilde parklanma alanlarının yaratılması gerektiği de konuştuk. Ortak sorunlara ortak çözümler bulmak için birlikte hareket edeceğiz. Doğru iş yapmak istiyoruz.  

Acentelere yeni bir belge türü 
Şehirlerarası otobüsçülük sektörü, acenteler yapısı konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor.  Yeni düzenlemelere gidilmesi lazım. İstanbul’da, şehiriçinde bir firma her yerde F1 almamalı. Bir acentenin altında 50 acente olmaz, yani acentenin acentesi olamaz. Bir üst belge yapısı oluşturulmalı. Yeni bir belge türüne ihtiyaç var. Acil olarak düzenlemeye alınmalı. Buna başka bir isim verilmesi gerekiyor. 

Otobüsler transit 
3. Köprü’nün otobüslere zorunlu hale getirilmesine karşı başvurumuza Ulaştırma Bakanlığı İşletmeler Daire Başkanlığı tarafından cevap geldi. Cevaba baktığımızda, yazımızın hiç okunmadığını gördük. Trafik güvenliği deniliyor. Ağır vasıtaların hepsini 3’üncü köprüye yönlendirildiğinde kimyasal yük taşıyan bir araçla yolcu taşıyan aracı aynı alana itmiş oluyorsunuz. Bir akaryakıt taşıyan araçla yolcu taşıyan araç aynı yolda seyir halindeyken yaşanan çok acı kazalar var. Kuzeyde olan köprünün kış mevsiminde kayganlık seviyesi artacaktır. Otobüsler, kamyonlar gibi transit şekilde seferler yapmaz. Transit müdahalesi yapılıyor otobüslere. Otobüsler şehiriçinden kalkıp, şehiriçinden yolcu alıyorlar. 12 km yerine 90 km yol yapıyorlar. Otobüs yolcuları eziyet, otobüsçüler de maliyet artışının sıkıntısını yaşıyor. 3’üncü köprü için her gün 60 bin-75 bin aracın bedelini devlet müteahhide ödemek zorunda. Bu konuda süre uzatımına gidilmesi lazım. Bizim otobüslerimize küçük zam yapılarak 2’nci köprüden geçiş izni verilebilir. Bu da 3’üncü köprü için gelir demektir, devletin kazancı anlamındadır. Sübvansiyon sağlanabilir. Zorla olmaz. Taşımacılar cezaya rağmen 2’nci köprüyü kullanmaya devam ediyorsa, 2’inci köprü hem ekonomiktir, ulaşım ekonomisine uygundur hem de doğru olandır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız yoğun gündem içerisinde bu konuya zaman ayıramadı. Bu konuya vakıf olduklarında düzeltecekleri inancındayım.  Yanlış hesap Bağdat’tan döner, ancak ne kadar kısa sürede dönerse o kadar az yara alacağız.

Ulaşım ekonomisine aykırı 
Turizm araçlarına 5 yaş sınırı ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ile tekrar görüşeceğiz. Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu bizim haklı olduğumuzu kabul etti. Gerekirse Sayın Hayri Baraçlı’ya da konuyu ileteceğiz. Kısa bir dönemde düzenleme mutlaka yapılacak. Turizm alanı İETT’nin alanı gibi değil. İETT 5 yaş sınırı koyuyor ama 5 yıl sonra takasa alıyorlar. Turizmde amortisman süresi 10 yıla çıktı.  Amortismanı 10 yıl olan bir araç için siz 5 yaş sonra kullanmayacaksınız derseniz turizm taşımacılığını bitirirsiniz. Karar sürecinde görüşlerimiz alınmazsa bu durum böyle olur. Bir deli kuyuya taş atar, 40 akıllı çıkaramaz, Engelli Yasasında olduğu gibi. 5 yaş neden niçin? Ben TÜVTURK muayenesinden geçen bir aracın her alanda kullanılabileceğini düşünüyorum. Bunun önüne engel konamaz. İnsan haklarına aykırı. Ticaretin ruhuna aykırı. Ulaşım ekonomisine aykırı.  
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159