09.07.2013, 11:10

500 Büyük Şirket ve Vergi Muafiyeti

Ramazan geldi, beş farzdan biri olan orucu tutacağız. Bu ibadetin amacı 'toklar’ın 'açlar’ın halini anlamasını sağlamak. Az yenecek, az içilecek, nefse -yani egoya- hakim olunacak, yani yararlı bir insan olunacak. 
İbadetin şekil şartı çok kolay; gündoğumundan günbatımına kadar birşey yemek içmek yok. İbadetin felsefesini anlamak ve uygunca davranmak ise günlük yaşamın hırsları altında kolay olmuyor ve sanırım önemli olan da o. 
Öte yanda hep oruç altında olan alt yüzde 20 nüfusu hatırlayıp; sahur, iftar, ikramlarımızı ölçeklendirmek uygun olacaktır. Onlara günde 5 TL’den az nafaka düşüyor. Dünyanın yüzde 25’i Müslüman, üretimin ise sadece yüzde 11’i! 
Ramazan öncesinde tatil yerleri dolu, otobüsler dolu, tüm yolculuklar tam kapasite. Ramazanda bir sakinlik gelecek, bayrama kadar sürecek. 
Ramazanınız bereketli olsun. 

* * * 

Fortune dergisi, 29 Haziran'da, satış hacimleriyle sıralanan “500 Büyük Şirket” listesi yayımlandı. Sıralamada, İstanbul’dan 256 şirket var. Bu kümeyi ülkeye yaymak mümkün olur mu? 
Araştırmaya katılmayan şirketler var, hemen fark edeceksiniz. Katılmalarını dileriz. 
Yine de sevinecek durum var... 
Türkiye ekonomisi 2012’de yüzde 2,2; '500 Büyük Şirket' yüzde 11,2 büyüdü... Ekonominin 5 katı kadar!
Bu şirketlerin net kârı yüzde 26,5 büyüdü. Büyümeler sadece yüzde 1,2 artan ihracattan değil, iç satışlarının yüzde 14,3 büyümesinden kaynaklandı. İç pazar açık. 
2007 yılının sonuncu şirketi 90 milyon TL satış yapmışken, 2012 yılının sonuncu şirketi 196 milyon TL satış yapmış... 2 kat büyüme. 
İstihdam bir yılda yüzde 12 büyümüş. 

* * * 

Ancak 2012, otomotiv şirketleri için pek parlak olmamış. 
Sizin şirketinizin durumu paralel mi? Özetle; ülke yavaşladı, 500 Büyük Şirket hızlandı, hem de katlayarak. 
Bu araştırmayı başka '500 Büyük Şirket' araştırmaları takip  etmeli,edecektir. Biz de karşılaştırmalar yapmaya devam ederiz. 
Dünyanın gayrisafi hasılası 70 trilyon Dolar. 7 milyarlık nüfusa bölünce 10 bin Dolar kişibaşı yıllık gelir bulunuyor; insani seviyede yaşamak için yeterli. Dağılım da adaletli olsa sorunlar çok azalacak. 
Türkiye ile aynı. 

* * * 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den hurdaya ayırmak süreci hakkında öneri var; aslında süreci tamamlayan -yerinde- bir öneri: aracını hurdaya veren kişiye, hurda bedelinin yeni araç alırken peşinat olması. 
Bu öneriye ek yapmak istersek; sadece ticari araçlarda uygulanmak üzere, eşsınıf araç almaları durumunda ÖTV’den ve kredi vadesi boyunca da MTV’den muaf tutulmaları uygun maliyetli bir destek olabilir. 
Bu yenileme desteğinin sadece ticari araçlara verilmesi ulusal alanda doğru olur. Zira 2012 yılında otomobil pazarı yüzde 19 büyürken hafif ticari araç pazarının yüzde 6 küçülmesi bunun kanıtı. 
Pazarın ithal oranları da bu yolu gösteriyor, zira ithalatı yerli kaynakla desteklemiş oluveririz. 

İyi haftalar dilerim.  ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159