26.09.2017, 17:12

Alibeyköy sorun olmaya başladı

Okullar açıldı, sezonu kapatıyoruz, işlerimiz yavaş yavaş gerilemeye başladı. Sektörün en önemli sorunlarından birisi, 3’üncü köprü… Maalesef şu ana kadar bir çözüm üretilmedi. 3’üncü köprüye bağlı olarak Alibeyköy terminali giderek fonksiyonunu yitiriyor. Alibeyköy terminal ve İspark yönetimi, haklı olarak sayıların azaldığını söylüyorlar. Nurettin Bey ile bizzat görüştüm, burada firmaların artması mümkün değil. Zaten firmalarımız 3’üncü çevreyolu maliyetinden dolayı Avrupa yakasına bile geçmemeye başladılar. Dolayısıyla sistem değişikliğine gidildi. Bu, İstanbul halkına da sıkıntı yaratıyor. 

Biz ikinci köprüye bedel ödemeye hazırız; Ulaştırmacılar zaman kayıplarını ve ekonomik maliyetleri göz önüne alsın, biz aynı bedeli ödeyelim, ama ikinci köprüden geçelim. Devlet, nasıl olsa garanti edilen sayıyı yerine getirmek için bedel ödüyor. O bedeli biz ödemiş olalım, dolayısıyla ikinci köprüyü kullanarak daha çok zaman ve ekonomi katalım. Ayrıca yola kaybettiğimiz zamanı akaryakıtta kullanalım. Ben bunu İspark Müdürüne ifade ettim. Kendileri de haklı olarak bu düşüşten rahatsız olduklarını belirttiler. Ben de bunun sebebinin tamamen ikinci köprüden üçüncü köprüye geçiş olduğunu söyledim. 3’üncü köprüyü kullanacaksak buraya girmenin zaman maliyeti ve ekonomik maliyeti var, firmalarımızı ikna etmekte zorlanıyoruz. İkinci köprünün açılmasında bize destek olun -ki onun İspark’ın gücünde olmadığını da çok iyi biliyoruz, ama bunu ifade etmeleri lazım- firmalarımız İspark Alibeyköy Terminaline eskisi gibi sürekli ve düzenli girip çıksın.

Sektör için maliyet noktası
Bunun zorlamayla olmayacağını, hepimiz biliyoruz. Firmalarla 3 - 4 kere toplantı yaptık, rica ettik, ama firmalarımız “hem Alibeyköy hem Bayrampaşa hem üçüncü köprü olmuyor” dedi. Büyükşehir Belediyesinde, Muzaffer Bey’e, ‘üçüncü köprü geçişleri zorunlu olmaya devam ederse, bu terminal fonksiyonunu yitirdi, ekonomik olmaktan çıktı burayı kapatalım’ dedim. İspark sadece işletmeci bir şirkettir, oranın kapatılması açılması konusu İspark’ın konusu değil Büyükşehir’in konusudur. Dolayısıyla bunu yanlış mecralarda aramanın bir anlamı da yok. Ben bir rapor hazırladım, Büyükşehir Belediyesine takdim edeceğim. 

Gerçeği göz ardı etmeyin
Bayrampaşa’dan çıkan otobüs Alibeyköy’e gidecek, hem çıkış parası hem servis parası hem de zaman kaybedecek, ondan sonra 3’üncü köprüye gelecek; bu ciddi bir yol dolaşımıdır. Özellikle otogar işletenlerin ulaşım kararı verenlerin bu gerçeği göz ardı etmeleri bizi rahatsız ediyor. 
Alibeyköy Terminali bizim adımıza yapılan, işletmesi gerçekten güzel bir terminal, ama bu terminal otobüsçünün kamburudur. Kolaylık olmaktan çıkmıştır. Orası bir kalkış noktası değil bir transfer noktası, insanlar oraya otobüse binmeye geliyorlar. Bilet satışları kesinlikle satışları çok zayıftır. Alibeyköy’ün konumu doğru, projesi doğru, işletmesi güzel, ancak artık çözüm değil sorun olmaya başladı. Ulaşım yöneticileri bunu çok ciddi şekilde izlerlerse, bizi haklı bulacaklardır. Aynı şey Anadolu yakası için de geçerli.

Gerçeği göz ardı etmeyin 
Kamu nezdinde görevini gayet kaliteli bir şekilde yapan bu sektöre bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Hem yolculara hem ulaşımcılara eziyet ediyorsunuz. 3’üncü köprünün bedelini 2’inci köprüye ödeyelim. Toplamı 1500 olan otobüslerimizin ikinci köprüden geçmesi trafiğe de yük getirmez, insanlara zaman kazandırır, çevreye değer katar, ithal edilen akaryakıtı boşa tüketmemiş oluruz. 

Alibeyköy’ü yapanlara teşekkür ediyoruz, ama Alibeyköy terminalini kullandıramayan kendileri. Firmalarımız, ya orası ya burası diyor. Ulaşımı İstanbul’da yeniden yapılandırılacak planlarımız vardı, üçüncü köprüyü kullanım zorunluluğu bütün planları alt üst etti. 3’üncü köprü şehirlerarası ulaşımı ve İstanbul halkını sarstı, maliyet onlara fatura edildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın irade koymasını bekliyoruz. İstanbul halkı ve taşıma sektörü adına rica ediyorum, bir talimat verin ve vatandaş da ulaştırmacı da rahatlasın. Ulaştırma Bakanımızdan da, eski bir Ulaştırma Bakanı olan Başbakanımızdan da rica ediyorum, ulaşımın engeli olmaz ulaşımın yolu olur, bu engelleri kaldırın lütfen. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159