2023-09-15 13:27:37

Otomotiv Firmaları, Startup İşbirlikleri ile Fark Yaratıyor

Ekrem Özcan

ekrem.ozcan@tasimadunyasi.com 15 Eylül 2023, 13:27

TOSB İnovasyon Merkezi ile Bilişim Vadisi’nin mobilite ve girişimciler özelinde örnek işbirliğiyle; sektör, startuplarla işbirliklerini günden güne arttırdı. Hayata geçirdikleri ‘Sanayiciler Girişimcileri Dinliyor’ programıyla, girişimcilerle sanayicileri birebir bir araya getiriyorlar. Bu iki kurumun çalışmalarıyla, girişimciler toplamda 50 milyon TL’yi aşkın satış hacmine ulaşan projeleri hayata geçirme fırsatı buldu. Sektörümüzden 45 otomotiv firmasına çözüm sağladılar.
2018’de, TOSB İnovasyon Merkezi faaliyetlerine başladığında; sektör, startuplara çok da sıcak bakamıyordu. Fikirler güzel de, ekipler devamını getirecek mi, gerçekten dediklerini yapabilecekler mi, sürdürülebilirlikte problemler yaşar mıyız soruları akıllardayken sunumlar dinleniyordu. Fikirlerini, çözümlerini onayladıkları bazı girişimlerle de ölçek problemi yaşanıyordu. Örneğin, atık halılardan plastik üretimi gerçekleştiren bir girişimcimizden, sektör firmamız, 7 ton plastik hammaddesi isterken, girişimcimiz 1 tonu anca sağlayabileceğini, daha fazlasını üretim için yatırım yapılması gerektiğini belirtiyorlardı ve işler yine tıkanıyordu. Bilişim Vadisi’nin de 2019’da mobilite özelinde faaliyetlerini hızlandırması ve TOSB İnovasyon Merkezi ile birlikte güzel bir sinerji yakalamasıyla, startuplarla sektör daha çok bir araya gelmeye başladı. Güven inşa edilmeye başlamıştı. ‘Sanayiciler Girişimcileri Dinliyor’ programında, girişimciler çözümlerini anlatacakları sanayi firmasını önceden çalışıyor ve firma özelinde çözümlerinin ne tür katma değer katacağını anlatıyorlar. Sanayiciler de birebir dinledikleri girişimin gelişmeye açık alanlarını, TOSB İnovasyon Merkezi ve Bilişim Vadisi üzerinden girişimciyle paylaşıyorlar. Böylelikle işbirliği gerçekleştirmeye yönelik adımlar atılıyor. 
İşte bu adımlardan, çözümlerini başarıyla hayata geçiren ve sektördeki firmalarımıza katma değer sunan iki girişimcimiz: 
Başarı hikayesi örnekleri:

ONO Teknoloji

Bu başarı örneklerinden biri ONO Teknoloji. Sektörden Olgun Çelik, Coşkunöz, EKU, Ford Otosan, AssanHanil, Toyota, Mercedes Benz ve Martur’a çözümleriyle destek oldular. Özellikle uçtan uca fabrika simülasyonu ve dijital ikiz konularında harikalar yaratıyorlar.

SAHA Robotik

Bir diğer örnek, Saha Robotik. Otonom teslimat robotları geliştiriyorlar. Birkaç ay önce, Ford Otosan’ın kurumsal girişim yatırım şirketi Driventure ve Coşkunöz Holding Kurumsal Girişim Sermaye Şirketi CVentures’tan 3 milyon Dolar yatırım aldı.

Bu iki örnek gibi 12 girişimcimizin otomotiv sektöründeki başarılarını, Bilişim Vadisi ve TOSB İnovasyon Merkezi’nin örnek işbirliğini ve sektörümüze katkılarını; ‘İleri Araç Teknolojilerinde Yerli İşbirliği Fırsatları’ başlığında önümüzdeki günlerde düzenlenecek Dünya Otomotiv Konferansı’nda ve Mobilite İnovasyon Zirvesi’nde anlatacağım. ■

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.