10.11.2014, 16:51

Ankara temasları

Bugün Ankara’da Kara Ulaştırması Genel Müdürüne, ‘hayırlı olsun’ ziyaretine gittiğimizde önemli temaslarda bulunduk. Müsteşar Yardımcımız Sayın Talat Aydın ve Bakan Yardımcısı Yahya Baş ile kişisel olarak görüşme imkanı da buldum. Özel bir konu, yeniden yargılama ile ilgili bir talep için gitmiştik, görüşmeler devam ederken diğer taraftan sektörel sorunları ilgililerle paylaşma imkanı bulmak önemliydi. Ulaşımda verimlilik ve entegrasyon konusunda bir sempozyum yapılması talebinde bulundum. Kentiçi ve şehirlerarası ulaşımda entegrasyon konularını altyapı işletme ve hizmetlerle birleştirmek, böylelikle verimliliği arttırma konusunda ciddi çalışmalar ihtiyaç haline geldi. Kışın sonuna doğru, bahar aylarında, mutlaka bir sempozyum yaparak bunu sektör kamuoyuyla paylaşmak istedik. Müsteşar Yardımcımız Talat Aydın, bu konuda yardımcı olacağını söyledi. 

Sektörel birlik

O görüşmede TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan ve UYOF Genel Başkanı İmran Okumuş da vardı. Uluslararası kota ile ilgili yüzde 25 doluluk ile geri adım atılması gerektiği, üçüncü ülkelere geçen taşıtlarda yüzde 25 şartının aranmaması gerektiği taleplerini hep birlikte ilettik. Notlar alındı, ama esas itibari ile bunların böyle formel olmayan bir toplantıda dile getirilmesinden çok bir sempozyum şeklinde bilimsel akademik çalışmalarla desteklenmesi daha gerçekçi olacaktır. “Bu sektörün geleceğini nasıl kurtarırız”, “bu sektörde verimliliği nasıl arttırırız” gibi önemli konularda çok ciddi bir akademik çalışma ile sektör ile devlet el ele çözüm yolları aramalıdır. Hemen belirteyim ki hep konuştuğumuz ve yapmadığımız konuların başında gelen bu konuda olumlu sinyaller aldık. Talat Bey zaten, konuya çok hakim; her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler. Ankara’dan çok olumlu izlenimlerle döndük. 

Hazırlıklar başlayacak

Söz konusu sempozyum, bütün federasyonların katılımı ile hazırlanacak; ciddi bir çalışma süreci bekliyor bizleri. Sonuç olarak, böyle bir sempozyum ile sektörün bundan sonraki süreçte ihtiyaç duyacağı konularda yapılması gerekenler; hukuki ve akademik destek ile birlikte mevzuata dönüştürülmesi sağlanacak. Sempozyumda konuşulacak konular arasında sektörün önem verdiği ortak servis ve toplama merkezleri gibi birçok konu var. Bunların mevzuatla desteklenerek yapılabileceğini düşünüyorum.

Verimlilik 

Bizim verimlilikten kastımız, ulaşımda sistemlerin birbiri ile entegre olması ve birbirini tamamlar nitelikte altyapıda ve hizmetlerde birleştirilmesi. Mehmet Bey, örneğin, bizim acentelerimizin hepsinde uçak biletinin satılabilmesini talep etti. O talebimiz de mantıklı bulundu ve bununla ilgili bir düzenleme yapılmasını hep beraber istedik. Mehmet Bey’in bu önerisi büyük kabul görmüş durumda. Demek ki doğru zamanda doğru şeyler istenirse sorunların çözümünde önemli katkı sağlanabiliyor. Mevzuatlarla beraber desteklenmesiyle bu sorunlar çözüme kavuşabilecek. 

Yeniden yargılama

Galip Öztürk’ün yeniden yargılanması konusunda bir talebimiz vardı. Onu da arkadaşlarla beraber Adalet Bakanlığı’nda görüştük. Bir değerlendirme olabilir mi, olamaz mı? Niyet başka bir şeydir, olabilecekler başka bir şeydir. Biz bir meslektaşımızın bu konuda bir mağduriyetinin giderilmesini, yeniden yargılanarak adaletin tecelli etmesini istiyoruz. İnşallah sonuç verir, o da özgürlüğüne kavuşur… bundan sonraki süreçte de daha faydalı olmaya çalışır. Bizim talebimiz bu olmuştur. Bakanlığa bir rapor hazırlanıp verildi. Şimdi o raporun arkasından ilgili görüşmeler yapılıyor. Bakalım buradan ne sonuç çıkar? Yeniden yargılama mutlak çözüm getirir diye bir kavram yok. Getirir mi, getirmez mi onu zaman belli edecek, ama biz böyle bir talepte bulunduk. Olumlu olmasını bekliyoruz. Zannediyorum Bakanlık da olumlu bakıyor, inşallah olumlu sonuçlanır.

Ulaşımda verimlilik

İETT’nin yaptığı toplantıya katılamadığım için çok üzgünüm. İnşallah bu toplantının devamını getireceğiz. Önümüzdeki günlerde, bu toplantılar tekrar edecek. Ulaşımda verimliliğin sağlanması için kentiçinde, şehirlerarasında, bütün taşıma modlarının birbiri ile eşgüdümlü çalışması ve verimli bir ulusal ulaşım modelinin doğması hepimizin arzusu. Bu konuda, sivil toplum örgütlerimiz, derneklerimiz, federasyonlarımız ortak akılla ortak platformlarda birleşerek ve asgari müşterek değerleri savunarak bu sektörün sürdürülebilir hale gelmesi için siyasetçiden bürokrata kadar herkesle temaslarımızı sürdüreceğiz. Sektörden ‘bıçak kemiğe dayandı’ sinyalleri geliyor, inşallah bu sinyalleri doğru yönetip sonuca gideriz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159