30.04.2018, 10:34

Bakanlığın gereğini yapmasını bekliyoruz

İllerarasında havalimanı taşımalarına yönelik Danıştay 15’inci Dairesine yürütmeyi durdurma davasıyla ilgili 8 tane açılmış dava var. Yapılan başvurular içerisinde Günaydın Turizm, TOF ve TOFED’in davaları sonuçlandı. Biz hak aramak için dava açmak durumunda kaldık. Bizim haklarımız yeni düzenleme ile gasp edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ, otogardan Sabiha Gökçen Havalimanı’na seferler başlatarak şehirlerarası taşımacılık alanına girdi. 

Karar uygulanmadı 
Bizim mesleğimizi kamu kurumlarının yapması doğru bir şey değil. Davalar bu yüzden açıldı ve bir kısmı sonuçlandı. Ancak şu anda maalesef uygulama yapılmıyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın yürütmeyi durdurma kararının gereğini yapmasını bekliyoruz. Üst yargının kararını verene kadar bu faaliyetlerin durdurulması gerekiyor. Üst yargı, karşı taraf lehine karar alırsa yine bu faaliyetlerine devam ederler. 

Anlayış bekliyoruz 
Dolayısıyla yürütmeyi durdurma davasının sonucuna göre hareket edilmesi lazım. Biz Bakanlıktan bu anlayışı bekliyoruz, haklarımızın gasp edilmesine müsaade etmemeleri lazım. Biz hiçbir zaman diğer taşıma modlarının gelişmesine karşı olmadık. Ama her türlü taşımacılığın önündeki engellerin de kaldırılması gerekiyor. Kamu kurumları yönetme gücünü kötüye kullanarak önümüze engel koymamalıdır. BURULAŞ, havalimanından yolcu alıp taşıma yaparken benim meslektaşlarım oraya giremiyor. Bu sorunu Bakanlığın çözmesi lazım. Bugün yargının kararına uymayan belediye var. Ulaştırma Bakanlığının, bizim Bakanlığımız olarak devreye girmesi ve yasal gereğini yaparak bu yasadışılığı engellemesi lazım. Önemli olan dava sonuçları değil, uygulamanın değişmesidir. 

Yasa bir zorunluluktur 
Bu tür taşımalarla ilgili yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu da aşikar. Bunu değerlendirmek lazım. Havayolu-otobüs taşımalarının yeni bir düzenlemeye ihtiyacı var. Hepsinden önemlisi; Türkiye’de, Toplu Taşıma Yasası artık zorunlu bir ihtiyaç oldu. Bu yasanın çalışmasını akademik düzeyde hazırlamak için sektör meclisi olarak ilk adımları attık. Bunu en kısa zamanda sonuçlandırıp siyasetin önüne koyacağız. Bu konuyu seçimlerden sonra Ankara’da gerekli zeminlerde dile getireceğiz. Sektörümüz ciddi maliyetlerle hizmetini sürdürmeye çalışıyor. Akaryakıt maliyetleri ulaşım güvenliğini tehdit edici boyutta. Ulaşım güvenliğinin sağlanması kalitenin arttırılması için haklarımızın bize teslim edilmesini bekliyoruz. 

Busworld Fuarı 
Dünyanın en önemli otobüs fuarlarından bir tanesini İzmir’de gerçekleştirdik. Güzel bir fuar organizasyonu ve katılım oldu. Sektörün bütün mensupları akşam yemeklerde ve fuarda bir aradaydık. Buradan katılımcı firmalara teşekkür ediyorum. Busworld Fuarı Türk otomotiv endüstrisi için son derece önemli. Bugün Türk otomotiv üreticileri ve yan sanayicilerine ihracat kapıları açılıyorsa Busworld’ün önemli bir payı var. Bugün İngiltere’nin demiryolu koltuklarının Bursa’da üretilmesi gurur verici bir durum. 20 milyar dolar otomotiv üreticilerinin, 8 milyar dolar yan sanayicilerimizin ihracatı var. Otomotiv sektörü Türk ekonomisinin taşıyıcı sektörü haline geldi. Türkiye’yi otomotiv üretim üssü olarak tanımlıyorsak, bu tür organizasyonları bütün dünyayı davet etmemiz gerekiyor. Comvex de Busworld de lazım. İki senede bir Comvex, bir Busworld olarak yapmakta fayda var. Bunları değerlendireceğiz. Katılımları en üst düzeyde sağlamak lazım. Busworld ihtisas fuarı otobüs üreticileri ve yan sanayicileri için bir kapıdır. 

Busworld’ün Türkiye’de sürmesini istiyoruz. Ben buradan İzmir Büyükşehir Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’na da teşekkür ediyorum. Geldiler, destek verdiler, açılışı yaptılar. Muhteşem bir fuar oldu. İzmir’de Avrupa’da bile örneği zor bulunan fuar kompleksi yapılmış. İzmir Büyükşehir Belediyesinin fuar alanındaki çalışmalarını takdirle karşılıyorum. Fuarımıza katılan bütün meslektaşlarımıza, sivil toplum örgütlerimize, üreticilerimize hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 

Bu fuar devam edecek 
İzmir doğru mudur, değil midir? Tartışılır tabii. İzmir önemli bir sanayi şehri oldu. Bu konuyu değerlendireceğiz. Busworld’ün önemine inanan, yıllardır fuarı takip eden insanım. Kendilerini geliştirmek isteyen yan sanayicilerimizin Busworld’e ilgisinin düşmemesi lazım. Biz bir dahaki fuarımızı Sanayi Bakanımızın açmasını bekliyoruz. Busworld Fuarı’nda sektörümüzün buluşmasını gerçekleştirdik. Fuar kapsamında Karayolu Düzenleme Genel Müdür Vekili Sayın Mahmut Gürses ve Daire Başkanı Kerim Cicioğlu’nun katılımıyla U-EDTS sistemine yönelik bir toplantı yaptık. Sayın Gürses ve Cicioğlu’na bu toplantıya verdikleri destekler için de teşekkür ediyorum. Ayrıca Sayın Mahmut Gürses’e Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünü vekaleten üstlenmesiyle ilgili olarak hem başarılar diliyorum hem de hayırlı olmasını diliyorum. Genel Müdür olarak görev yapan ve şimdi başka bir göreve atanan Sayın Saim İlçioğlu’na da yeni görevinde başarılar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159