19.11.2016, 17:27

Bana Ne (mi?) Dünyadan...

Benim pazarlama direktörümdü Eşref Bey, Eşref Biryıldız. 2001 krizini hatırlayın. Yoldaki trafik bile durmuştu, ve o yıl otobüs pazarı tarihin en küçük pazarı oldu, 344 adetti galiba. Moraller sıfırda. Bir gün Eşref Bey bir tarif yaptı: "Biz, işler iyi giderken hep iyi; kötü giderken hep kötü gidecek sanırız."
*
İyi giderken kötüye, kötü giderken iyiye hazırlık yapmak aklımıza gelmez ya, bizim geldi. Kesmediğimiz tek bütçe Eğitim Bütçesi oldu, iyi günlere hazırlık yapmaya devam ettik. Yapısal Reformlar yaptık işimizde. Mercedes Benz Türk AŞ'nin sonuçları önümüzde. 
Şimdilerde; dünyanın, bölgemizin ve ülkemizin yaşadığı tersine durumlar nedeni ile de işlerimiz eskisi kadar iyi değil. Tam hazırlık zamanı iyi günlere. Yani Yapısal Reformlar'ın tam zamanı.
Kamu ve özel olmak üzere tüm yükümlülerin yapısal reformları başlatma ve uygulama zamanları. Yapıları düzelttiğimiz zaman, Batının örnek devletleri gibi, örnek işletmeleri gibi işinin maliyetini doğru hesaplayan, ürününün fiyatını doğru koyan ve ürüne doğru değer veren bir toplum olacağız. Şark kurnazlığına, Arap pazarlığına meydan kalmayacak.
*
Ama gördüğümüz bambaşka; hep destek istekleri, teşvik beklentileri, aflar, muafiyetler, yapılandırmalar. Şirketler fakir, sahipleri zengin! Mükellefin yüzde 70’i borçlu. Mükellef Haklarını Savunma Derneği de var! Haydi artık, yapıyı düzeltmeniz şart.
*  *  *
Petrol ülkeleri 106 dolardan bütçe yapmışlardı, fiyat 45 dolar, açık büyük. Üreticiler üretimi azaltmıyorlar. Hatta üretimini arttıran ülke bile var. Fiyatların azalacağı tahmini kuvvetleniyor. Azalan fiyatlar geliri azaltıyor, üretim maliyetini kurtarmıyor. İşte bu nedenle arz güvenliği Ortadoğu’nun ucuz petrollerine dayanıyor ve bölge daha da kaynıyor. 2040 yılında bile petrole bağımlılığın yüzde 78 olacağı hesaplanıyor. Bölge değil, petrol değerli, insanı da çilesini çekiyor, biz de dahiliz...
*  *  *
Globalleşme ticari sınırları zayıflattı hatta kaldırdı, ama toplumsal yapıları ufaladı ve sınırları keskinleştirdi. Ulusallık geri geliyor. Seçimler ve referandumlar bu sonucu vermeye devam edecek.
Fransa 2017'de genel seçimlerini OHAL altında yapmayı oylayacak haftaya. Irkçı aday "Onların Dünyası Yıkılıyor Bizimki İnşa Halinde" diyor.
Demokrat Avusturya'da anayasa mahkemesi, ırkçı adayın 3 puanla kazandığı seçimi hile nedeni ile iptal etti. Tekrarını göreceğiz yakında. 
Irkçı Macar Başbakanı da Macaristan'ı büyük ve özgür yapmaya çalışıyor, AB içinde. İtalya, AB'den ayrılma oylamasına hazırlanıyor. 
Özet: "Her Şey Vatan İçin!" 
*  *  *
Anketçiler hep yönetimlerin aleyhine yanıldılar. Tek tip yanılmalarını incelemeye başladılar. Örnek kitlenin tasarımını değiştirmeye karar verdiler, nihayet. Yani şimdiye kadar önemsemedikleri, etkisiz gördükleri kitleleri de örnek kitlesi içine alacaklar, ki onların da eğilimini fikrini hesaba artık katsınlar. 
Demek ki erişim ve bilişim sayesinde artık eskinin ‘etkisizler'inin büyük etkisini nihayet kabul ediyor, anketçiler bile! Peki, siz?
* *  *
İstanbul'da toplu taşıma aracı kullanan sürücülere belediye kıstaslar (kriter) koydu. Yeterlilik Belgesi alacaklar, 100 puanları olacak, puan bittiğinde yetki de bitecek. 3 kere puan bitirenin hakkı da bitecek. Umarım, diğer iller de bu uygulamayı örnek alırlar. Dolayısı ile bu iş meslek saygınlığı kazanacak, sürücüler becerilerini ve başarılarını belgeleyebilecekler. İyi sürücü iyi ücrete kavuşacak. Sigortalar prim ve risk hesaplamada bu performansı değerlendirecekler. Meslek Standardının en büyük eksiği olan Performans Takibi tamamlanacak.
Taşıma dünyası kazanacak.
Kazançlı hafta olsun… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159