16.11.2021, 12:09

Beylikdüzü’nde cep terminali yapımı için marşa basıldı

Kayıt dışı korsan taşımacılık, sektörümüzün önemli sorunlarından birisi olmaya devam ediyor. İstanbul Valiliği ile geçen hafta yaptığımız toplantıda korsan taşımacılıkla mücadeleye yönelik bir istişare heyeti oluşturuldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’ya teşekkür ediyoruz. İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, İBB yetkilileri, polis ve jandarmanın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Bir Vali Yardımcısını görevlendirdi. Toplantı sonunda kayıt dışı korsanla mücadele eylem planı oluşturuldu. Yapılan görüşmede biz dedik ki; uzun yollardaki yolcu uçağa gitti, orta mesafe yolcuları özellikle İstanbul-Ankara, devamında Eskişehir-Konya trene gitti. Dolayısıyla sektörün omurgası kırık. 

Bu taşımacılara yönelik denetim ve yaptırımlar da yetersiz kalıyor. Mahalle aralarından kalkanlarla birlikte Beylikdüzü’nden Trakya bölgesine yönelik yapılan taşımalarla ilgili bir çözüm bulunmasını talep ettik.

Çanakkale Köprüsü, 2022 Mart ayında açıldıktan sonra o bölgeye yönelik kayıt dışı taşımacılığın artma ihtimali de olacak. Yolcuların korsanı tercih etme nedenlerinin ortadan kaldırılması konusu öne çıktı. Birinci adım hizmeti ayağa götürmek olmalı. 

Beylikdüzü’nde cep terminali

İBB, insanların daha kolay, daha hızlı ve ekonomik seyahatini sağlamak amacıyla Beylikdüzü’nde cep terminali inşa etmek için marşa bastı. 4,5 dönümlük bir alan da hazır. Burada terminali hayata geçirip Trakya istikametinde korsan taşımacılara geçit vermeyeceğiz. Aynı şekilde Anadolu yakasından İzmit ve Yalova’ya yönelik korsan taşımalar var. Bunların da engellenmesi gerekiyor. 

Havalimanı taşımaları

Özellikle Bursa Büyükşehir ve Sakarya Büyükşehir belediyelerinin il sınırlarını aşarak havalimanına yaptıkları taşımalar sektöre zarar veriyor. Yönetme gücünü imtiyaz olarak kullanıp sektörle haksız rekabet ediyorlar. Tekel oluşturmuş durumdalar. Havalimanı taşımalarının gözden geçirilmesi ve şehirlerarası ve tur otobüslerinin havaalanlarına yolcu bırakabilmeleri için altyapıların oluşturulması gerekiyor. 

Belge sorunları

Ulaştırma Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu ile İTO’da bir araya geleceğiz. Sayın Bakana B2, D2 ve SRC belgelerinin belediyeler tarafından neden yok sayıldığını, yok sayılacaksa neden Bakanlığın belge verdiğini soracağız. 4925 sayılı Kanunla verilen yetkiler, diğer kanunlarla elimizden alınmamalı. Taşımacılara belge dayatılması yanlıştır. 

Araç yaş konusu

Bir konumuz da araç yaş konusu. Bakanlık 12 yaş sınırı koyduğu halde belediye bunu 10 yaş olarak belirleyebiliyor. Bu farklı uygulama yanlıştır. İşte İBB yol güzergah belgesi adı altında, yıllık 400 lira alıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi yıllık 1500 lira alıyor. O zaman biz niye Bakanlıktan taşıt kartı veya belge alıyoruz? O belge paralarını niye Bakanlığa ödüyoruz? 

Şehirlerarası yolcu taşımacılarının şehiriçi servis sorunu var. Bu sorunun çözümü için de İBB ile görüşmeler yapıyoruz. Bilet satış portalıyla ilgili yazılım konusunda çalışmalarımız sürüyor. Sektördeki şirketleri de yok saymadan sektör menfaatlerine uygun bir çözüm bulmak istiyoruz. 

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk’ü, ölümünün 83’üncü yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159