30.09.2013, 10:42

Çözümü beraber üreteceğiz

Diyarbakır’da TOF ve TOFED’in birlikte düzenlediği toplantıya beklediğimizin üzerinde bir katılım oldu bölge toplantısı olmasına rağmen. Bizim oradaki hedefimiz insanları konuşturup dertlerini dile getirmeleri ondan sonra da çözümü beraber üretmekti. 

Bizden mucize beklemeyin

Sektörün, sektör mensuplarının sıkıntıları dolayısıyla katılım yüksek oldu, meslektaşlarımız sorunlarını aktarabilme imkanı buldu. Bizim için bundan sonraki süreç belirleyici olacak. Daha etkin, daha aktif bir süreç yaşayacağız. Engelli araçlarından tutun da, 8+1’lere kadar bir sürü kararlar alınıyor; bu karar süreçlerinde bizler bulunamıyoruz. Bu da bir diğer sıkıntı kaynağı. Birileri bize görüşlerimiz alınmadan elbise biçiyor, sonra da o elbise üzerimize dar geliyor. Hep söylediğim bir şeydir, bütün alanlar böyle Türkiye’de. Kendini hissettiren bir sivil toplum, dikkate alınan bir sivil toplum anlayışının yerleşmesi lazım. Biz biat ederek veya birilerinin söylediklerini kabul ederek, sesimizi çıkarmayarak, korkarak yönetenleri de yanlış yönlendiriyoruz.

Savaşalım, kavga edelim, hakaret edelim gibi bir niyetimiz kesinlikle yok. Meselelerimizi oy verip Meclise gönderdiklerimizin, maaş verip bürokrat yaptıklarımızın, bizim hakkımızda bir şeyleri belirlerken bizim görüşlerimizi dikkate almalarını sağlamamız lazım. Yoksa bir deli kuyuya taş atıyor kırk akıllı çıkaramıyor. Hep bunu yaşıyoruz. 

Dik durmak, bütün mesele bu!

Sivil toplum örgütleri dik durursa, adam gibi durursa baştakilere de doğruları yaptırır. Ülkede her şey yoluna girer. Ama birilerinin istediklerini yapmaya çalıştığımızda hep yanlış yapıyoruz ve ülkede bir kaos ortamı doğuyor. Sorunlar çözülmüyor, daha da büyüyor. 

Diyarbakır’da vermek istediğimiz mesaj buydu. Her platformda sorunlarımızın olduğunu ve çözümü için dikkate alınmamız gerektiğini dile getiriyoruz. Sivil toplum örgütleri adına söylüyorum: Meclisi, Odaları, sivil toplum örgütlerini kullanalım; ama iş yapalım, havanda su dövmeyelim. Formaliteleri aşalım. 

Sektörler arası rekabet

Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü 8 bin otobüse düştü. Kışın 7 binleri bulacağız, bu kış 6 binli rakamları da göreceğiz. Ankara hızlı demiryolu açılacak, bir darbe de oradan yiyeceğiz. Bu net görünüyor, ama havacılar daha büyük darbe yiyecek.

Diyarbakır toplantısında havayolu taşımacılığının sektöre etkileri konuşuldu. Havayoluna karşıymış gibi bir algı oluştu, ben şahsen havayoluna karşı değilim. Ben sektörler arasındaki ayrımcılığa karşıyım. 

Birçok bakanlık ile ister lehimizde isterse aleyhimizde olsun, alınan karar süreçlerinde bulunamıyoruz. Biz, bu süreçlerde görüşümüzü belirtmek istiyoruz, temsil edilmek istiyoruz. Sivil toplum örgütü olarak temsil ettiğimiz insanların haklarını savunmak istiyoruz. Olmayacak kararlar alınıp sürekli ertelenerek engelliler üzerinden veya diğer mevzuatlarla çelişmek istemiyoruz. 
Güçlü sektör örgütü

Güçlü bir sivil toplum örgütü olmamız gerektiği inancındayız. Sektör bölük pörçük olarak konuşmamalı. Ortak paydalarımızı bulacağız, bunlarla ilgili sorunlarımız -ki sektör o gün Diyarbakır’da sorunları dile getirdi- üzerine uzlaşmayacağımız nokta yok. Uzlaşmayacağımız kritik bir nokta otogar çıkış ücretleri. Onu konuştuğun anda kırmızı kartı yiyorsun. Zamanı geldiğinde otogarlarla ilgili daha yoğun mesai harcayıp, daha kararlı olmak ve geleceği de göz önüne alarak düşünmek lazım. 

Alibeyköy Terminali…

Alibeyköy 3 dönüm olarak planlandı, ama ihaleye çıkılan yer bir dönem sonra 3 katına çıktı. Bir otogar yapılıyor bizim bedenimize uymuyor. Beklenenin üzerinde bir algı var, beklentiler yüksek, bütün bunları doğru yönetmemiz gerekiyor. Diyarbakır’da biz bunların mesajını verdik. Biz önde yürürüz, gerekirse yargılanırız, yargılanacak işler de yaparız. Mesele hak aramaktır ama arkamızı döndüğümüzde siz arkamızda yoksanız… biz aptal değiliz. 

Emeği geçenlere teşekkürler

Gelecek otomotiv iyi bir ev sahipliği yaptı. Diyarbakır da, Mardin de, kültürel, tarihi ve sosyal güzellikleriyle bizim için görülmeye değer yerlerdi. Oradaki yaşama kültürünü gördük, şehri gezdik dolaştık. Bir noktayı daha belirtmekte fayda görüyorum: Otobüsçüler hakikaten bu ülkeyi bölmek parçalamak isteyenlere önemli bir mesaj verdi: Bu topraklarda birlikte yaşayacağız. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159