07.03.2022, 12:16

Doğmamış çocuğa don biçmek!

Güzel günlerimiz olması dileği ile tüm otobüs sektörü ve Taşıma Dünyası takipçilerine merhaba!

Her seferinde yazı yazmaya oturduğumda, tek düşüncem olumlu bir şeyler yazabilmek; ama hep “eskisi gibi olmayacak” diyorum kendi kendime... İyi ve güzel günleri hatıralarda bıraktım. 
*
Eski günlerin kötüsünü bile özlüyorum ve buna rağmen hayat devam ediyor ve bizler de bu yaşam girdabının içinden kurtulmanın mücadelesini veriyoruz. Çıkar mıyız bilemiyorum. 
*
Neyse… Konumuza gelirsek;
2021 sonu duraklayan ikinci el otobüs satışlarında, 2022 başlarında az da olsa bir kıpırdanma hissedildi; düşük faiz kredili araçların devirli satışlarının ağırlıkta olması nedeniyle.
*
Her sene olduğu gibi bu sene de sezon hazırlıkları ve turizm hazırlıkları yapılmakta ve ihtiyaç doğrultusunda araç alımı ve kiralama işlemi doğal olarak hız kazanacaktır. 
*
Ancak… Bazı turizm ve sektör firmaları araç kiralama rakamlarını açıklasa da beklentilerin altında olunca çok bir cazibesi olmadı, çünkü beklentilerin çok altında kaldı. Yani doğmamış çocuğa don biçtik, o da bol geldi.
*
Evet, yapacak bir şey yok. Rakamlar sene başında bahsedilen rakamların neredeyse yarısı gibi… Tabii, bu mazot ve hayat pahalılığında sigortaların tavan yaptığı, ayrıca şoför ve bakım maliyetlerini de düşünürsek ne kadar kazanç sağlanır, hesaplamak çok da kolay olmayacaktır. 
*
İkinci el otobüslerde fiyatların yüksekliği, ayrıca modeli düşük araçlara kullanılabilecek bir kredi desteği olmadığı için bu sene nasıl araç satışı yapılacak tahmin etmek zor. Üretici firmaların ve finans sektörünün bu duruma acil çözüm bulunması gerekir.
*
Bankaların da ticari araçlara kredi vermemekten yana olmasıyla farklı bir satış sistemine dönülür mü, demekten kendimi alıkoyamıyorum.  
*
Kredi konusunda sektöre iyi hizmeti MBFT (Mercedes-Benz Finansman Türk AŞ) sunuyor. MBFT’ye, aksaklıklar ve anlaşmazlıklar olsa da, kredi devirli işi sorunsuzca yapan otobüsçünün çözüm ortağı diyebilirim. Bana göre sektörde en iyisi.
*
MBFT Kredi sisteminde  
MB araçlarına vadesi ile birlikte 14 yaş
Setra araçlarında                         12 yaş
Diğer marka araçlarda                 10 yaş
*
Buna göre, araç değerlerinin ikiye katlanmasını göz önüne alırsak MBFT finans ve MBT satış tarafının yaş sınırını iyileştirmesi gerektiğini düşünüyorum. 
*
Örneğin;
2008 model bir Travego 15 SHD aracın şu an satılacak en dip fiyatı 700 bin TL.
*
300 bin peşinatı olan bir kişinin 400 bin kredi kullanması gerekir.
*
Faiz oranları yüzde 2,53 desek, araç yaşından dolayı en uzun 12 ay kredi kullanabilir. 
*
12 X 39 bin 365,29 TL ödemesi gelir. Buna kasko, sigorta ve bakımları da eklediğimiz zaman işin içinden çıkmak çok zor gözüküyor
*
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Çözüm üretilmesi gerekmektedir.
*
2022 yılı için beklentimizi soranlara, 2020 ve 2021 yılları içinde beklentimizi söyledik de ne oldu? Bir dünya hüsran. “Bu yıl sizce ne olur” diye fikrimizi sorarlarsa, yaşayıp görelim diyeceğim. 
*
Fala bakmak gibi aslı astarı olmayan kulaktan dolma, bir şekilde insanları umutlandırmak veya hayallerini yıkmak gibi gerçeği yansıtmayan tahminleri yazmak istemiyorum.
*
Her şeyin hepimiz için hayırlısı olmasını temenni ediyorum. ■

Yorumlar (1)
Murat Durak 2 yıl önce
Yok usta araba falan değiştirmez kimse mevcut arabasını zor idare ediyor.malesef
banner117
15
açık
banner159