05.11.2018, 11:48

Edirne’de turizm yükseliyor

İki ay kadar önce yükselen döviz nedeniyle pahalanan hayat, sadece bizim ülkemiz için geçerli değilmiş. Belli ki birçok ülkede benzer bir durum söz konusu… Ancak Türkiye, bu saldırıyı çabucak atlattı… Bu yazıyı yazdığım sırada döviz aşağı yöndeydi. Dolar 5,46 Euro ise 6,26 civarında… daha da düşeceğinden başka.

Tabii, hepimiz dövizin yükselişiyle birlikte gelen zamlardan olumsuz etkilendik, zamlar geri alınmadığı için de haklı olarak kızdık. Artık bu kızgınlığa gerek kalmadı, dövizin ateşi düştü. Buna mukabil, Yunanistan ve Bulgaristan hükümetleri gerekli önlemleri alamadıkları için onlar döviz sorununu hala dorukta yaşıyor. Bu da Türkiye’nin yararına işliyor.
Özellikle Edirne bunun yararını görüyor. Çünkü adı geçen bu iki ülkeden günübirliğine gelen turistler buradan alışveriş yapıyor, öyle dönüyor yaşadığı yere. Bulgar ve Yunanlar, günlük kıyafetten yiyeceğe, ilaçtan elektronik eşyaya kadar bütün ihtiyaçlarını Edirne’den karşılıyor. 

Bunun bir başka iyi yönü daha var. Esnaf kazandığı için dil bilen eleman istihdam ediyor, yani işsizlik de azaldı. Ayrıca lokantalar da dolup taşıyor. Birkaç günlüğüne gelenler ise otelleri dolduruyor. 
Dövizin yükselmesinin zararı gibi düşmesinin de faydaları saymakla bitmez. Kararlı ve tutarlı yöneticilerle yaşanan sorunlar çabucak aşılabilir. Bunun bir örneğini de düşürülen KDV oranlarında görüyoruz. Yüzde 18 olan KDV yüzde 1’e düşürülünce piyasalar hareketlendi. Araçlarda da, beyaz eşyada da bunun etkileri hemen görülüyor.

Bu, Edirne için önemli ve belirleyici… Ya bizim sektörümüzde durum ne? U-ETDS yani Ulaştırma Elektronik Denetleme ve Takip Sistemi, iki ay ertelendi. Bu, sektörün kayıt altına alınmasının iki ay daha gecikeceği anlamına geliyor. Teknoloji, belli bazı zorluklar getirse de son tahlilde herkes için kolaylık ve ferahlık sağlar. Elde edilen verilerle firmalar, durumlarını öğrenecek, yetersiz veya fazlalık hatlarını, güzergahlarını dengeleyecek. Belki bir hatta sefer sıklığını arttıracak ama diğerinde düşürecek. Bu, ileride firmalar arasında bazı işbirliklerinin de kurulmasını sağlayabilir. Bu, otobüsçü için önemli bir durum. Hatalı olabilir, uygulamada sakatlık doğabilir, ama denetleme ve takip her zaman için iyidir. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159