07.01.2024, 11:39

Elveda 23

2023 yılı, son çeyreği saymazsak, epey başarılı bir yıl olarak hafızalarımızdan çıkmayacak. Tabii, bunun yanı sıra, birden çok felaketin yaşandığı bir yıl olarak da hatırlanacaktır. Artısı ve eksisiyle birlikte bir yılı daha geride bıraktık.

Önümüzdeki yeni bir yılın başlangıcındayız, zor bir yıl olacak. Çünkü savaşlar ve ekonomideki belirsizlikler devam ettiği bu dönemde, birkaç ay sonra yapılacak yerel seçim sonrası yaşanacak gelişmeler 2024 yılının kaderini belirleyecektir, muhakkak.

Yalnız, şunu da söylemek zorundayım: Benim bulunduğum Başkentte inanılmaz derecede bir kalabalık, inanılmaz derecede bir trafik ve lokantaları inanılmaz derecede doldurmuş insanlar gördüm, AVM ve çarşılardaki doluluk oranlarından bahsetmiyorum bile. Ancak kafamda kocaman bir soru işareti dönüp duruyor. 

İnsanlar yakınıyor; “geçinemiyoruz, kiralar yüksek, fiyatlar çok aşırı, aldığımız maaş belli, kredi kartlarımız dolu, bir ekmek alacak paramız da kalmıyor…” Daha binlercesini sayabilirim ardı arkasına, ama gördüğüm manzara hiç de öyle söylemiyor??? Tamam, belli bir kesim böyle yaşıyor diyebiliriz, ama yine de kafamda bir soru işareti var. Gönül ister ki, herkes bolluk bereket ve refah içerisinde yaşasın. 2024 yılı sektör açısından çok belirgin olmasa da her zamanki gibi. Sezon öncesi, sezon sonrası tahminleri yapmamız mümkün; yerel seçimleri bekliyoruz. Herkesin kafasındaki belirsizlik bu seçimlere bağlı gözüküyor, seçimlere kadar ekonominin çok iyi olacağı ve enflasyonun da yavaşlatılacağı, seçimlerden sonra bunların tavan yapacağı gibi bir spekülasyon dolaşıyor ortalıkta. Tabii, bu da kafaları karıştırıyor ister istemez. Bekleyip göreceğiz. 

2023 yılı son çeyreğinde yaşamış olduğumuz durgunluğun 2024 yılı birinci çeyrekte de devam edeceğini tahmin ediyorum. Araç satışlarının esnafların döndürebileceği bir döneme girdik. Banka kredileri ve finansal yardımcı enstrümanların olmaması, araç fiyatlarının yüksek; işlerin de yavaşlaması bir etken olarak devam edecektir. Talep yok değil, iyi kötü satışlar da var bir şekilde, ama tabii, istenilen düzeyde ve istenilen adetlerde değil. İmkanları ve ihtiyacı olan sektör temsilcilerimiz iyi kötü bir şeyler yapmaya çalışıyor. Gönlümüz tabii, en iyisinin olmasından yana. 

2024 yılı, hepimize sağlık huzur mutluluk ve kötülüklerden uzak bol bereketli kazançlar nasip etsin. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159