09.04.2019, 11:51

Emisyon Testlerinde Dışa Bağımlılık Sona Erdi

Avrupa'da, yeni otomobiller için Eylül 2018 tarihinden itibaren yeni prosedüre göre (WLTP) emisyon testlerinin yapılması isteniyor. Yeni modellerin satış izni, bu yeni testlerden başarıyla geçen modeller için veriliyor. Bu WLTP emisyon testleri kapsamında da, Türkiye’deki üreticilerin taleplerinin tamamı artık Türkiye’de yapılabiliyor. Bu konuda OTAM (Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi) olarak, 2,5 Milyon TL’lik bir yatırımla yeni prosedüre göre modernize edilmiş, WLTP Emisyon Test Laboratuvarını Mart ayında devreye aldık. OTAM bünyesinde hizmet vermeye başladığımız WLTP Emisyon Test Laboratuvarının test merkezi sınırlı olan Avrupa’ya da bir alternatif olmasını hedefliyoruz.

Avrupa Birliği’nin NDEC test standartları yerine 2017 yılında yeniden düzenleyerek kabul ettiği Dünya Çapında Uyumlu Hale Getirilmiş Hafif Araçlar Test Prosedürü (WLTP)’ne göre modernizasyonu yapılmış WLTP Emisyon Test Laboratuvarında araçların yakıt tüketimi ve emisyon testleri yapılıyor. WLTP testlerini de bünyesine alarak modernize ettiğimiz test merkezi, Türkiye’deki otomotiv sektörünün önde gelen üreticilerini dışa bağımlılıktan kurtarırken WLTP test merkezi sınırlı olan ve talebi karşılayamayan Avrupa’ya da bir alternatif oldu.

Hedef yılda 750 araç testi 

Avrupa’da tüm yeni araçlarda istenen WLTP testini artık kendi bünyemizde yapabilmenin ve sektöre böyle bir merkezi kazandırmak büyük bir mutluluk duyuyoruz. Devreye aldığımız WLTP ile gerçekleştirdiğimiz emisyon test laboratuvarı modernizasyonu projemiz, 15’inci yılında olan OTAM’ın 2,5 Milyon TL’lik bir yatırımla ve 11 ay süren çalışmaların sonucunda hayata geçen bir proje oldu. Avrupa standartlarında test hizmeti sunacak olan merkezimizde bir yıl içinde 750 aracın WLTP testlerini kendi bünyemizde yapabileceğiz. Türkiye’deki üreticilerimizi ve emisyon test taleplerini göz önüne aldığımızda rahatlıkla söyleyebiliriz ki, OTAM’ın bu yatırımıyla, Türkiye’deki emisyon testlerinde dışa bağımlılık son bulmuş oldu. Bu vesileyle her açıdan çok kıymetli bir yatırımı hayata geçirmemizde büyük katkıları olan, bizi cesaretlendiren ve kurulum sürecinin her adımında yanımızda olan başta Renault olmak üzere, Ford Otosan’a, Hyundai’ye ve Honda’ya teşekkürlerimi bir kez de buradan iletiyorum. Bu laboratuvarımızın yanında, diğer laboratuarlarımızı da yüksek oranda dolulukla çalışmamıza imkan sağlayan Ford Otosan’a, BMC Power’a, FEV’e, AVL’ye, Mercedes-Benz’e, Otokar’a, Temsa’ya, Tofaş’a, FNSS’e, TOSB bünyesindeki değerli firmalarımıza, gizlilik nedeniyle adını sayamadığım diğer müşterilerimize ve iş ortaklarımıza ayrı ayrı bir de buradaki köşemden teşekkürlerimi sunuyorum. ■


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159