banner69

Toplu taşıma esnafını rahatlatacak kararlar çıktı

banner113

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde pandemide büyük sıkıntılar yaşayan toplu taşıma ve hal esnafına nefes aldıracak önemli kararlar alındı. Toplu taşımada yeni araç alımları, araç değişikliği, devir ve uygunluk belgesinde aranan araç kullanım yaşı 10’dan 15’e çıkarıldı. Vize ücretlerinde servisçi esnafı için yüzde 90, diğer şoför esnafı için yüzde 55 indirime gidildi. İndirimden 6 bin 419 plaka sahibi esnaf yararlanacak. Ayrıca, Büyükşehir’e bağlı toptancı hal komplekslerindeki esnafın teminat miktarı da düzenlendi.

banner114
GÜNDEM 17.01.2021, 18:58 Erkan YILMAZ
Toplu taşıma esnafını rahatlatacak kararlar çıktı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı 2. Birleşimi’nde pandemi tedbirleri kapsamında salona misafir kabul edilmeyerek, girişler HES kodu alınarak gerçekleştirildi. Toplantıda bir önceki meclisten komisyonlara havale edilen 8 ve idareden gelen 2 konu görüşülerek karara bağlandı. Gündemin ardından geçilen dilek ve temenniler bölümünde ise Başkan Seçer, meclis üyelerinden gelen soru ve önerileri değerlendirdi.

Toplu taşıma esnafına müjde!

Meclis’te, ticari taksi, özel halk otobüsü, minibüs gibi toplu taşıma araçlarıyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak; yeni araç alımları, araç değişikliği, devir ve uygunluk belgesinde aranan araç kullanım yaşı 10’dan 15’e çıkarıldı. Toplu taşıma araçlarındaki vize ücretlerinde de indirime gidildi. Öğrenci taşımacılığı yapan S plakalı araçlardan vize ücretlerinde yüzde 90 indirim yapılacak. T, M, H, C ve personel taşımacılığı yapan S plakalı araçların vize ücretleri ise yüzde 55 indirimle tahsil edilecek.

“Toplu taşıma esnafına yaklaşık 1,5 milyon lira katkı yapmış oluyoruz”

6 bin 419 adet plaka sahibi esnafın destekten yararlanacağını vurgulayan Seçer, şunları söyledi: “Niye yüzde 55-yüzde 90 farkı var? Bildiğiniz gibi öğrenci taşıyan servislerimiz bu süreçte en çok mağduriyet yaşayan toplu taşıma araçları oldu ve bizim de feragat ettiğimiz tutar 1 milyon lira civarında bu gelirden. Toplu taşıma araçlarının devir işlemlerinde hem faaliyet yaşlarında 10-12 sınırı eşitlendi. 15 yaşa çıkarıldı. Hem devirler 15 yaşına kadar yapılabilecek hem de faaliyetleri bir aracın 15 yaşına kadar devam edecek. Geçtiğimiz meclis toplantısında da S plakalardan uygunluk belgesi almayı Temmuz ayına kadar durdurmuştuk. Toplamda 1564 araç öğrenci güzergah izin belgesi taşıyor. Yaklaşık olarak 1,5 milyon lira toplu taşıma esnafına katkı yapmış oluyoruz. Yani vize, uygunluk belgesi indirimi, bütün bunlar içerisinde 1,5 milyon lira gibi bir gelirden belediye feragat etmiş oluyor.”

Bir Meclis üyesinin son günlerde Büyükşehir Belediyesi’nde iptal edilen araç ihalesini sorması üzerine Başkan Seçer, şöyle devam etti: “İhale şartnamesine uygun olmadığı bir süreçte yetkimi kullanarak, bu ihalenin iptaline karar verdim. Niye karar verdim? İhale yapılmış, şartnamesi var, bana 10 tane kırmızı kalem getireceksin. Bana pembe kalem getirirsen bu ihaleyi iptal ederim. Bu kadar basit. İhale iptal olmuştur. Ben en kaliteli malı, en makul malı almak isterim. Ama bu başka bir şey. Efendim, ‘adrese teslim ihale yapılıyor’, efendim ‘falancaya ihaleyi vermişler’. Bunlar çok dayanağı olan iddialar değil. Bu işleri bilirsiniz. Ben bu konuda yorum da yapmak istemiyorum. Bu ilk değil, son da olmayacak. Bu bana ait bir durum değil, benim belediyeme ait bir durum değil. Bütün belediyelere, bütün idarelere, hükümetinize dair çıkan söylentiler olabilir, iddialar olabilir. Bunlar gayet doğaldır. Biz müsterih miyiz? Biz rahat mıyız? Her şeyi kanun, nizam çerçevesinde yapıyor muyuz? Bırakalım, müfettiş göndermişler. Buyursun Müfettiş Bey geldi. Mülkiye müfettişi, beni de ziyaret etti. Gitti çalışmalarını yaptı, odasını tahsis ettik. Gazetede haberi çıkmış, o onu demiş, bu bunu demiş. Orada varsa bir yanlış yapan, yargı yolu açık. İdarenin işlem ve eylemlerine yargı yolu açık. Anayasanın amir hükmü. Her şey yasa çerçevesinde olur bu memlekette.”

Otobüs şoförleri en büyük sıkıntı yaşadığımız kesimlerdi.

Hatırlayın sosyal medya mesajlarını. Oradan yazılan yazıları. Otobüste kötü muamele gören vatandaşları, yolcu indiği sırada arabayı hareket ettirip düşüren şoförleri, araba kullanırken bir elinde sigara bir elinde çay bardağı olan şoförleri hatırlayın. ‘Git derdini Vahap’a anlat’ diyen şoförleri hep biliyoruz. Biz sınavla, bunların da 30’a yakını kadındır, yeni belediye otobüs şoförü aldık 100’den fazla. Kamyon kiralanmış kamyon kullanacak şoför yok, greyder var greyder kullanacak operatör yok. Şimdi biz çok yeni sadece Yol Asfalt'a 139 tane yeni araç aldık. Bunun içinde kamyon da var, greyder de var, kepçe de var, her şey var."

Son araç ihalesi yapacağız

Düzenledikleri araç ihalesinin son ihale olacağını ifade eden Seçer, “Artık biz dönüştüreceğiz, şirketimiz üzerinden. Biz leasing yapamıyoruz. Ama şirket üzerinden yapabiliriz. Böyle yollar var biz kredi alamıyoruz. Siz borçlanma yetkisi vermedikten sonra teminat mektubu alamıyorum. Nakit kredi alamıyorum ama şirketlerin hukuken onların tabii ki şirketler hukuku farklı bir mevzuat ona dayalı yönetiliyor. Daha rahat hareket edebiliyoruz diye böyle bir model üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“Çok kısa bir süre içerisinde Mergin Köprüsü hizmete açılacak”

Mergin Köprüsü çalışmalarının durmasının nedenini de açıklayan Başkan Seçer, “Mergin Köprüsü'nde yüklenici firmada bir sorun çıktı. Firma kötü niyetli bir firma değil. Bana aktarıldığı kadar yaptığı imalat, temiz bir imalat. Ama pandemi vesaire adamcağızın nefesi tükenmiş. 15-20 gün içerisinde çözüleceği bilgisi geldi. Zaten pek fazla bir işimiz kalmadı. Çok kısa bir süre içerisinde, birkaç ay içerisinde Mergin Köprüsü hizmete açılacak. Bölge halkına da buradan duyurayım” diye konuştu.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159