25.04.2016, 16:15

Herkes Hemfikir Değil…

Artık biz bile öğrendik; Amerika’nın Merkez Bankası faizi arttırırsa dünyanın parası oraya toplanıyor ve bizlere para kalmıyor. Para bulmak için daha fazla faiz ödememiz gerekiyor. Yani masrafımız artıyor. 
Amerikan Merkez Bankası faiz arttırmazsa para bolluğu oluyor ve de az faizle para bulabiliyoruz. Masrafımız azalıyor.
Bu yıl yine bolluk var. Masrafımızı azaltıyoruz. Masraf dediğimiz de faiz, biliyorsunuz.
Avrupa Merkez Bankası da sıfırın altındaki faizini değiştirmedi, bastığı para miktarını azaltmadı, bolluğa devam ediyor.
Tüm ülkeler kurun yükselmesini, kendi parasının ucuzlamasını ve böylece ihracatının artmasını sağlamaya çalışıyor. Her yerde sıfırın altında faizler var.  
Faizi azalttık geçen hafta. Para, düşmüş faizden de memnun kaldı, bolluk devam etti, doların fiyatı -yani kur- düştü.  
Bizim faiz de inmeye devam edecek gibi görünüyor, çünkü kuvvetli dolardan herkes kaçınıyor. Alçak faiz yatırımcıya yarar. Bankalar da memnun faizin düşmesinden, çünkü müşterisi artar, müşterinin ödemesi kuvvetlenir.
Petrol ihraç eden ülkeler düşük fiyat yüzünden sıkıntıdalar. Fiyatı arttırmaya çalışıyorlar. Hatırlarsınız üretim miktarını dondurmuşlardı. Tekrar toplandılar, fiyat arttırmak için, karar alamadan dağıldılar, çünkü İran henüz üretimini tam olarak arttıramadı. Nasıl artsın ki fiyat? Üretim artıyor, ihtiyaç yerinde sayıyor, dünya büyümesi azalıyor. 
 *  *  *
Banka müşterisi derken turizm konumuza da bakalım. İlk 3 ayda gelen turist sayısında azalma var. Yüzde ne kadar azalma dersiniz? Beklenen 12 milyar Dolar (yüzde 35) yıllık azalma tahminini hatırlarsanız… Azalma sadece yüzde 8.
Rusya'dan hiç turist gelmese sayısal kayıp yüzde 11, cirosal kayıp yüzde 9 eder. Yüzde 10 olarak kabul edebiliriz. Halbuki Rus turist sayısı sadece yarıya düştü, gelmeye devam ediyor. Belki de artacak. Yüzde 35 kayıp hesabı kötümser durmuyor mu, bu durumda?
Yurtdışına her yıl ortalama 8 milyon kişi gidiyor, turizm rakamlarına göre. Gidenlerin 4 milyonu gezi-eğlence-turizm amacı ile gidenler. Pasaport sayımız da 8 milyon kadar. Bu 8 milyon pasaportun sadece 4 milyonunun canlı olduğu biliniyor. 
Yani canlı pasaportların tamamı mı gidiyor yurtdışına?
Bunlar sadece turizm amaçlı olarak mı yurtdışına gidiyor; iş, eğitim, sağlık için giden yok mu?
6 aylık deniz-kum-güneş kolaycılığından ilerleyip; 12 ay boyunca tüm yurtta süren turizm türlerini ilerletmemiz gerekir. 
Turizmi kimin yönettiğini merak ediyoruz bazen. 
Dünya havayolculuğunun bu yıl terör ve ekonomik nedenlerle yüzde 6,5 küçüleceğini tahmin ediyorlar. Dünya turizminde de kayıp bekleniyor.
Bu tahmini yapan finansal incelemeciler THY hisselerinin düşeceğini söylüyorlar. Peki, tahminler nedir? 6,5 TL’den 13,5 TL’ye kadar değişiyor fiyatlar.  
Onların tahmin kabiliyeti de bizimkiler kadar zayıf… 
 *  *  *
Sorun olduğunda hemfikir olmak kolay da; çözümde hemfikir olmak eğitim işi! 
 *  *  *
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159