05.02.2021, 10:11

Hoş geldin 2021, Seni Çok Bekledik

Merhaba sevgili dostlar…

Evet, çok bekledik… Yaşam standartlarımızın normalleşme trendine gireceği yılın ismi olsun 2021.
*
 Özledik, neyi mi? Her şeyi, her şeyi! Neyi özlemedik ki!
*
Ben diyorum ki, Covid- 19 denen bu illet hayatımızdan hemen çıkıp gitmeyecek bu belli. Bizler temizliğimize, mesafemize ve maskelerimize itina gösterip kurallara uyarsak, bu da grip gibi bir hastalık olacak. İnşallah bu aşılama işlemleri de hızlı bir şekilde devam eder, iyi sonuçlar alırsak, o zaman en azından normalleşmeye doğru adımlar atılmış olacak.
*
Devlet büyüklerimiz süreci daha iyi takip ettiklerinden ekonomi, eğitim, turizm ve ulaşımda iyileştirmelerin yapılacağı, Mart sonu, Nisan başı gibi normalleşme süreçlerinin görüleceğini ümit ediyorlar, bizlerin de beklentisi o yönde. Haydi hayırlısı…
*
2021 yılının ilk ayını bitirdik, aşılanma ve normalleşme sürecine gireceğimizi umut ettiğimiz 1. çeyreğin ilk ayında da ikinci el otobüs yatırımcıları boş durmadı. Satanlar, alanlar eskisi gibi olmasa da bir hareketlilik yaşandı ve inşallah bu işlemler büyüyerek devam eder...
*
Öncelikle bu alım ve satımlar işlerin açıldığından falan değil, sözleşmesi bitenler, araç modelini yükseltmesi gerekenler, ihalelere giren yeni firmalar, işlerin açılacağına inanan ‘ileriki aylarda araç fiyatları yükselir’ deyip yatırım yapanlar ve araçlarını yenileyenler alım ve satım işlerine girişti.
*
İşler açılacak mı? Şubat ayında yüz yüze eğitimin başlayacağı sinyalleri verilmekte, ilkokullar olmasa da lise ve üniversitelerin açılması söz konusu. Ayrıca restoranların ve kafelerin açılacağı da konuşulmakta… Yazımın başında söylemiştim, “neyi özlemedik ki” diye, tam da buraya oturuyor. Bu süreç başlar ve bir aksilik çıkmazsa bana göre 2. çeyrekte normalleşme sürecinin başlayacaktır, inanıyorum.
*
 Bu durum tüm sektörü olumlu şekilde etkiler, en azından biraz hareket getirir. Tabii, bunun yanında ekonomik sıkıntı sürecini de yönetmek gerekiyor, çünkü aklımıza gelen her şeyin fiyatı neredeyse ikiye katlanmış, iş gücünün yüzde 50 civarında olması işlerin birçoğu evlerde, işe gitmeyerek ‘home ofis’ olarak çalışılması, alım gücü zayıflamış bir halkın eski alışkanlıkları nasıl yöneteceğini yaşayıp göreceğiz.
*
İçinde bulunduğumuz otobüs sektörünün, turizm ayağına baktığımızda, yapılan açıklamalar doğrultusunda, Mart sonu, Nisan başlarında iç ve dış turizmin hareketleneceği ve aktivitelerin de bu aylarda başlayacağının konuşulmasının, 2. el otobüs alım işini biraz canlandıracağını düşünüyorum. Araç fiyatları ne olur denirse 2019 gibi olmayacağı aşikâr, ancak kıpırdamalar olacağını düşünmekteyim.
*
Şehirlerarası taşımacılık, okulların açılması ve seyahat yasaklarının yumuşaması durumunda çok etkilenir mi? Yüzde 50-60 kapasite ile çalışırken hem kazanıp hem borç ödeyip hem de yatırım yapabilecek mi? Bu konuda biraz tedirginim; çünkü yeni araçların fiyatlarında yüzde 30 ila 40 civarında artışların olması ve 3 milyon TL sınırlarına yaklaşan veya geçen rakamların alım sürecini etkileyeceğini düşünüyorum. Yaşayıp göreceğiz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159