16.08.2022, 14:22

İkinci el otobüs çıkmaz sokakta...

Uzun zamandır ara verdiğim 2. el otobüs alım, satım konulu yazılarıma tekrar başlıyorum ve bu yılın Ağustos ayına kadar olan gelişmeleri kendi gözlemlediğim şekilde Taşıma Dünyası okuyucularına elimden geldiğinde paylaşacağım. 

Öncelikle yazıma Pamukkale Turizm sahiplerinden Sayın Mazlum Bababalım annesini Kadriye Bababalım’ı kaybetti. Sevgili anneleri Kadriye Bababalım’a Allahtan Rahmet, Sayın Mazlum Bababalım’a da başsağlığı diliyorum.  Ayrıca 2022 yılı içinde kaybettiğimiz değerler ve sevdiklerimize rahmet, sevenlerine de baş sağlığı da diliyorum.

Yıl çok hızlı başladı 

2022 yılı çok hızlı başladı ve bu süreci film şeridi gibi izledik. Sıfır araçların yükselmesi ve buna istinaden 2. el araçların prim yapması, faizlerin artması, dövizin yükselmesi, savaş, ekonomi, mazot derken tüm millet olarak bu gelişmeleri takipte gerçekten çok zorlandık.

‘Kimse otobüsle seyahat edemez’ dedik ama 

Bu süreçte benim dikkatimi çeken ise;  mazota, elektriğe, kiralara, gıdaya çok ciddi zamlar geldi. Doğal olarak yaşanan bu maliyet artışları otobüs bilet fiyatlarını da oldukça yukarıya çekti. Bu hayat pahalılığı içinde, ‘kimse otobüsle seyahat etmez’ dedik. Parmakla sayılacak itirazların haricinde her konuştuğumuz otobüsçü ‘çok şükür’ dedi. Otobüs sektörünün meslek örgütlerinin başkanları, ‘bu böyle gitmez, bayramda ek sıra bile açamayız’ dediler. Ek sıra açacak, otobüs bulmakta zorlandık. Sıfır araçlar ‘bu paralara alınmaz kardeşim, millet nasıl öder’ dedik. Piyasa da satılık sıfır araç yok. 1 milyon 600 bin-1 milyon 700 bin TL fiyata satmakta zorlandığımız 2016 model Travego 15 SHD 3 milyon, 3 milyon 100 bin TL fiyatlara geldi. Ayrıca bu süreçte araç çeşitliliği de olmadı, almak istediğinizde seçenekler giderek azaldı. 

Turizm taşımacılığı

Turizm taşımacılığı tarafı hareketli günler yaşadı, yaşamaya devam ediyor. Karadeniz Bölgesi’ne Arap turist yoğunlu olurken, Akdeniz ve Ege bölgesinde Ukrayna, Almanya, İngiliz, İsrail, Rusya ve İskandinav turist yoğunluğu oldu. İç Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi’ne ise yerli turistlerin ilgisi oldu. Trakya Bölgesi’nde ise özellikle kur artışları ile Bulgar turistlerin alışverişe yönelik akınını hergün haberlerde izliyoruz.

İş var ama kazanç düşük 

Bu hareketlilikte işler iyi gibi gözükmekte ancak konuştuğumuz taşımacılar işlerin yoğun olduğunu, ancak kazancın çok tatminkar olmadığını ifade ediyorlar ve şu an herkesin günü kurtarma gayreti içinde olduğunu da bende görüyorum. 

Otobüs satan çok

Bende son iki haftayı genelde gezerek geçirdim. Birçok müşteri ile konuştum. Gördüğüm kadarıyla bir ölçüde sıfır araç satışına yönelik hareketlilik olmuş. Fakat benim konuştuğum kişilerin çoğu aracını satma derdinde ama hazır alıcı da yok ikinci el tarafında. Şu an işler çok da iyi görünmüyor. Bunda araç fiyatlarının çok yükselmesinin etkisi var tabii ama aylık yüzde 4.5’lara gelen yüksek faiz oranları alımı çok daha fazla etkileyen unsur haline geldi. Böyle giderse maliyetler ağır, elde edilen kazanç yeterli değil. İşimiz gerçekten çok zor. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159