22.03.2023, 15:27

İkinci el otobüs fiyatı sıfırı geçti

Değerli Taşıma Dünyası okurları; öncelikle 6 Şubat 2023 tarihinde yaşamış olduğumuz, asrın deprem felaketi ülkemizi ve dünyayı şaşırtacak şekilde etkiledi. Bu felakette ölen tüm insanlarımıza Allah’tan Rahmet, yaralılara acil şifa ve geride kalanlara da çokça sabırlar diliyorum. 

Ülkece kaybımız büyük, yıkılan hayatlar ve hayaller büyük, çabuk atlatabileceğimiz bir travma değil ama hayatın devam ettiği gerçeğini de saklayamayız. Bu felaketi hiçbirimizin hafızalarımızdan silemesekte, yaraların bir an önce sarılmasını ve Yüce rabbimin böyle büyük bir felaketi ve büyük acıları bir daha yaşatmamasını diliyorum.

‘2023 yılını bitirdik’ deniliyor

Otobüs sektörüne gelirsek, 2022 yılında sıfır ve ikinci el araçlarda şaşılacak ve hayret edilecek şekilde satış olması, tüm stokları tüketti. Firmalar ileri tarihli planladıkları araç satışlarını gerçekleştirerek sezon finalini erken yaptılar. Hangi bayiye araç sorarsanız; ‘2023 yılını bitirdik’ diyorlar, sıfır araç fiyatlarını yazmayacağım çünkü üretici firmalar araç fiyatlarını, 1. 2. 3. ve 4. çeyrek olmak üzere yılı dörde bölerek belirlediler. 

Bu işe gönül veren sektör temsilcisi ve bireysel otobüsçülerin üç aşağı beş yukarı yeni araç fiyat bilgilerine ulaştığını düşünüyorum. İleri tarihlere verilen siparişlerde alıcıların tercih ettiği dönemlerdeki fiyatlardan erken kapama yaparsa, gelecek zam ve kur farklarından etkilenmeyecek, kaporalı işlemler de ise her türlü yansımalardan etkilenecek, hal böyle olunca ikinci el araçların satış fiyatlarının da tavan yaptığı bir gerçek. 

Sıfır otobüs yeterince olmayınca ikinci el fiyatı çok arttı

Örneğin; 2022 yılında sıfır ve ikinci el kamyon arasında yaşanan fiyat dalgalanmasını biz bu yıl otobüste görüyoruz. 2023 model Travego aracın tahmini fiyatı 8 milyon 900 bin - 9 milyon TL  civarında olmasına rağmen yeni araçların erkenden satılması ve firmalarda olmaması ister istemez ikinci el araçların sıfır fiyatlarının çok üstünde alıcı bulmasına neden oluyor. Örneğin; 2021 model Travego aracın fiyatı 9 milyon – 9 milyon 200 TL,  2022 model Travego araç için ise 10 milyon 200 bin TL civarları fiyatları konuşuluyor. 1995 - 1999 yıllarında O 403 SHD - RHD dönemleri hatırlattı bana sanki!..

2023 sonu 

Evet, aslında en önemli konu 2023’ün sonu nasıl olacak? Bu kadar olumsuzluklar hayatımızda ne gibi değişikliklere sebep olacak, kolay değil ama süreç bana göre acımasız işleyecek gibi görünüyor. Banka ve finans kurumları kısada olsa deprem bölgesine kredi akışını dondurdu, özel finans kurumlarının bazıları TL. kredilerini durdurdu, bazıları vadelerini 30 ayla sınırladı ve faiz oranlarını yüzde 4'lere kadar yükseltti. Bankaların neredeyse tamamı kredi vadelerini 12 ay ile 18 aya kadar geriledi. Ayrıca kredi veren bankalar kullandırdıkları yüzde 70-75 kredilerin yüzde 30 kadarını içerde tutarak bir nevi teminat altına alıyor. Bu durum araç almak isteyen otobüsçülerin ne kadar işine gelir ne kadarı bu sistemden araç alabilir doğrusu burası da ayrı bir muamma...

2024 fiyatları 

Üretici firmalar 2023 yılı araçlarını bitirince, bu durum ikinci el araçların daha fazla el değiştirmesi sonucunu getirecek. Bu durum üretici firmaların çokta işine gelmez, onun için yeni çalışmalar başlatmak zorunluluğu bulunuyor. Bu sisteme göre önümüzdeki aylarda 2024 fiyatlarını belirleyip ön satışlara başlayabilirler, her ne kadar bu eylemler ikinci el fiyatlarını tetiklese de, kredi faiz oranlarının yüksek, vadelerin kısa olması araç fiyatlarına retarder görevi yapacaktır.

Kafalar çok karışık 14 Mayıs seçimleri, belirleyici unsur da olabilir.  (İNSANLIK İÇİN, HUZUR İÇİN) Tüm dostlara saygılarımla... ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159