26.03.2018, 17:19

İstanbul Otogarı ıslah edilsin, yerinde kalsın

Geçen hafta bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu’nu ziyaret ettik, İstanbul otogarlarını konuştuk. Kurtköy Otogarı 30 dönümlük bir alanda planlanıyor. Seçilen konum doğru ama küçük ve mahalle arasında yer alıyor. Buna yönelik itirazımız oldu. Bizim arzumuz otobüslerimizin kendi koridorundan çıkmadan daha rahat bir alanda hareket etmesi. Ayrıca bu mevkinin gelişmelere açık bir alan olmasını istedik. Bunun için de otogarın Kurtköy Mehmetçik Vakfı Tesisleri içindeki 65 dönümlük alana yapılmasını talep ettik. Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu da, bu alanın doğru bir yer olduğunu, talebin iletilmesine rağmen kabul edilmediğini ifade etti. Biz bu konunun çözümü için taleplerimizi Sayın Başbakanımıza ve Ulaştırma Bakanımıza ileteceğimizi aktardık. 

Otogar kurgusu değişti 
Esas itibariyle bizim İstanbul’daki otogar sorunlarımızın kurgusu 3’üncü Boğaz Köprüsüyle tamamen değişti. Anadolu yakasında, Harem Otogarı fonksiyonunu yitirdi. Oradaki dağınık yapı devam ediyor. Firmalarımız ağır maliyetler ödüyor. Sektör dağınık hale geldi. Gebze-Halkalı banliyö hattının açılmasıyla Anadolu otogarının doğru yerde yapılmasını görüştük. 

Otogar yerinde kalsın
Bayrampaşa Otogarı’nın yerinde kalmasıyla ilgili konuştuk. Belediyenin bu konu hakkında kesin “hayır” gibi bir tavrı yok. Yerinde kalması konusunda herhangi bir beyanda bulunmadı, ama ben Muzaffer Bey’den yerinde kalması konusunda bir sakınca olmadığına yönelik intiba edindim. ‘Otogar yerinde kalsın, ıslah edilsin’ dedik. Biz bu ıslah çalışmasını yapalım. Biz orada mağduruz. 29 milyon dolara ihaleye girdik, bize 130 milyon dolara mal oldu. Bedel çok arttı mağduriyetimiz var, kira uzatımı talebimiz var. Otogarı biz çalıştırmak istiyoruz. Tabii, süresi bittiği için bakımsız, ama biz eğer süre uzatımı olursa belediye ile beraber ıslah edip gelecek dönemde çok uygar medeni bir otogara dönüştürmek istiyoruz. Bu otogar içinde uluslararası otogarlar da yer alabilir. Aksaray’daki meslektaşlarımız da mağduriyet yaşamadan, gerekirse gelir paylaşımı yaparak, Bayrampaşa’ya taşınması sağlanabilir. Uluslararası otogarın da İstanbul’un sorunu olduğunu ifade ettik. Bunun dışında Trakya istikametine gidip gelen otobüslerimizin Hadımköy bölgesinde bir terminale ihtiyacı olduğunu Ispartakule’nin başka bir fonksiyona devredildiğini duyduk. 

Hadımköy’de terminal 
Hadımköy kavşağında, Karayolları’na ait alanda, kısmen bir cep terminali yapılabileceğini gördük. Bütün bu konularda görüş alışverişinde bulunduk. Yolcu transfer merkezlerinin de artık gündeme gelmesini, sektörün kurumsal yapıya kavuşması gerektiğini anlattık. Bilgi alışverişinde bulunduk. Sektörümüzün geleceği ile ilgili duyduğumuz kaygıları ilettik. Sektörün bu dağınık yapıdan kurtulması gerektiğini, İstanbul Otogarının uzaklara taşınarak İstanbullulara eziyet edilmemesi gerektiğini anlattık. Sağ olsun, bizi büyük bir can kulağıyla dinledi, son derece olumlu bir görüşme oldu. Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu ile birlikte çalışmaya ve yürüttüğümüz görüşmeleri de paylaşacağımızı ifade ettik. 
Bayrampaşa otogarında yapılan çalışmalarda orada hak sahibi olan hiçbir meslektaşımızın mağdur olmaması gerektiğini net bir şekilde anlattık. Buradaki haklarının korunması için birlikte hareket edeceğimizi söyledik. Hiç kimse mağdur olmayacak. Bu ıslah planı herkesin hesabına gelecek. 

Daha yaşanabilir otogar 
Giriş, çıkışları kolay olacak. Park alanları genişleyecek, alt katlardaki disiplinsizlik gidecek. Lüzumsuz kapalı olan, çalışmayan yerler değerlendirecek. Dünyanın en büyük, en güzel otogarını yapmak için elimizden geleni yapacağız. Büyükşehir Belediyesinin bize anlayış göstereceğine, yeni iş yatırım modelinde bize destek vereceklerine, kendi evimizi kendimizin yapıp ıslah edeceğimize inanıyoruz. Son zamanlarda bakımsız kaldı otogar. Bizim de ihmalimiz var. Şimdi Başkan bizim önümüzü açarsa, büyükşehir belediyemizle bir araya gelerek, otogarın nasıl ıslah edilebileceği yönünde görüş alışverişinde bulunacağız. Onların onayını almadan bir adım atmayacağız. Belki işletmede de müşterek kararlar vereceğiz. Ben umutluyum. Otogar yerinde kalacak. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159