30.05.2019, 11:58

İyi bir sezon bizi bekliyor

Ramazan sevgi ayı, hoşgörü ayı. 22 Mayıs Çarşamba akşamı 23’üncü geleneksel iftar yemeğimizi yoğun bir katılımla gerçekleştirdik. Sektörümüzle birlikte olurken, önümüzdeki sezona yönelik konuşma imkanı da bulduk. Ramazan ayı ile birlikte okulların tatili öncesinde durgun bir dönem geçirdi sektörümüz. 

Üç parçalı hareketlilik 

Ramazanın bahara doğru çekilmesi, hareketliliği kesilmeyen bir sezon geçireceğimizin de müjdecisi aynı zamanda. 9 günlük tatil var. Bu hareketlilik getirecek ama okulların kapanması ile tekrar hareketlilik başlayacak. İstanbul’a özel hareketlilik ise 23 Haziran’daki seçimlerin ardından başlayacak. Ama arkasından Kurban Bayramı gelecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın iki haftalık ara tatil kararının sektöre yansımalarını önümüzdeki süreçte göreceğiz. Belki kış sezonuna bir faydası olacak, ama yazı kısaltacak. 

İleride iyi olacak

Önümüzdeki 25-30 yıl kesilmeyen hareketlilikle dolu yaz ayları yaşayacağız. Bereketli bir döneme giriyoruz diye düşünüyorum. Kurban Bayramının da bahara çekilmesiyle sektördeki hareketli gün sayısı, hafta sonları ile birlikte 160 günü geçecek ve yılın yüzde 60’ı seyahatler için elverişli bir dönem olacak. Bütün bunlar sektör için olumlu bir gelişme. Bu bayram yoğunluğu döneminde mevcut otobüsleri çok daha iyi kapasite ile kullanabileceğiz. D2 belgelilerden de ihtiyaca göre sektörümüze otobüsler gelecek. 

İç pazarda otobüs yatırımı 

Şu anda söylenenin aksine bilet fiyatlarında bir artış yok. Sadece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan tarifelerdeki indirimler uygulanmadan kullanılıyor. Bu sene maalesef sektörde yeni otobüs yatırımı imkanı kalmadı. Üreticiler iç pazara çok fazla üretim yapmadı. Bu yıl yeni otobüs yatırımı 200’ü geçmeyecek belki de. Otobüs satışı tarihinde ilk defa bu seviyeye gerilemiş durumda. 

Havalimanından gelen fırsat

Ancak Atatürk Havalimanı’nın taşınmış olması ve Yeni Havalimanı’na ulaşım maliyetinin artması, zaman kayıpları, havalimanının büyüklüğünün insanın gözünü korkutması otobüs sektörü için yeni fırsatlar sunuyor. Kısa ve orta mesafede yüzde 20, uzun mesafe de ise yüzde 5 yolcu artışı yaşandı. 

Mevzuat çalışmaları 

Türkiye’de ulaşım sektörünün geleceğini planlayacak bir mevzuat çalışmasının bir an önce yapılması gerekiyor. Hat esası, otobüslerde sınıflandırmanın değerlendirilmesi gerekiyor. Yerel idarelerin taşımacıların önüne engel çıkarmayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi önem taşıyor. Ulaşım yatırımları son yıllarda çok önemli seviyeye geldi. Ancak ulaştırmada atılan adımlar birbirinden kopuktur. Demiryolları, limanlar, havayollarının (DLH)  içine otogarları da katmamız ve DLHO’ya dönüştürmemiz gerekiyor. Entegrasyon kopuktur. 

U-ETDS’ye sahip çıkalım

U-ETDS sistemine sahip çıkılması da çok önemli. Eğer bütün kurumlar bu sisteme destek verir, yaptırımlar ertelenmezse sektörümüzün geleceğini planlamada önemli verileri bu sistemle elde edebileceğiz. Şu anda veri girişleri noktasında bazı yetersizlikler, eksiklikler olabilir. Yoldan alınan yolcularla ilgili veriler girilmiyor. Bakanlık, üç ayda 18 milyon yolcu taşındığını söylüyor ama biz bunun çok üstünde taşıdığımızı biliyoruz. Denetimler başladığında veriler daha sağlıklı şekilde görülebilecektir. U-ETDS bizim neyi nasıl yapacağımızın tarifini önümüze koyacak. Gerek TOBB Sektör Meclisi, İTO’daki sektör meclisi ve federasyonlarımızla birlikte bu sektörün geleceğini çok daha iyi okuyabileceğiz. U-ETDS bir devrimdir. Atıl kapasiteyi ve yanlışlarımızı daha iyi görebileceğiz. 

Ramazan Bayramınızı kutluyorum 

Ben bütün sektör mensuplarımızın, okuyucularımızın Ramazan Bayramı’nı kutluyorum. Kazasız yolculuklar diliyorum. Firma sahipleri, sürücülerimiz ve tüm okurlarımız için bayramlar sevinçler ve mutlulukların yaşanması gereken dönemlerdir. Ama maalesef yaşanan kazalarla yolları kan gölüne çeviriyoruz. Başta sürücülerin iyi seçilmesi, araçların bakımının iyi yapılarak yola çıkılması çok önemli. Sektörden kötü haberleri okumak ve görmek istemiyoruz. Herkes, özel otomobil sahipleri de yol sürecinde tedbirini alarak yola çıkmalı. Bayramları sevinçle yaşayalım, kazalarla yaşamayalım. Herkesin bayramını kutluyorum. 
İyi haftalar… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159