10.04.2017, 14:40

Kazlıçeşme’ye turizm otobüs terminali

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi, 10 Nisan Pazartesi günü saat 14.00’te yüklü bir gündemle toplanacak. Bizim için hayati önem taşıyan Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı konusunda görüşeceğiz. Yönetmelikten beklentimizi geçen haftaki yazımda belirtmiştim. Yönetmelik önce kamu yararı sağlamalı, ulaşımın önündeki engelleri kaldırmalı. 

Telif hakları 
Telif hakları konusunda çalışmalar sürüyor. Kültür Bakanlığının sanatçılar ve meslek örgütleri ile yaptığı çalıştaya taraf olarak biz katılmadık ama görüşlerimizi her zeminde iletiyoruz. Engelli düzenlemesinde olduğu gibi bir yanlışın yapılmasını istemiyoruz.  Taraflar üzülmesin istiyoruz, ortak bir nokta bulunsun. Telif hakları sadece bizi değil, tüm toplumu ilgilendiriyor. Kültür Bakanlığı yazışmalarımıza cevap verirse, nihai taleplerimizi anlatmak, haber alma hakkının engellenmeyeceği bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Radyo ve tv yayınlarından telif haklarını alan sanatçılar ayrıca bizden telif hakkı istememelidir.  Radyo ve tv’de yayınlanan haberler arasında çalan müzik için telif hakkı ödemek zorunda olmadığımızı düşünüyoruz. Kaldı ki hiçbir taşımacının bu bedelleri ödeme imkanı da yok. 

Turizm araçları Kazlıçeşme’ye 
Yenikapı’daki turizm otobüsü park alanına yönelik gelişmeler var. Biz oraya kira dahil 1 milyon TL ödedik. Sürücülerin insani ihtiyaçlarını karşılıyor, yemek veriyoruz. Turizm otobüslerinin düzeni için talep etmiş, Sayın Kadir Topbaş da bu imkanı sağlamıştı. Onun için teşekkür ediyoruz. Yeni düzenlemeyle bu park alanı Feshane’ye devrediliyor. Turizm otobüslerine Kazlıçeşmede’de, gazhane civarında bir yer tahsis edilecek. Görüşmeleri yapıyoruz. Burası belki de turizm otobüslerinin toplu kalkış noktası olacak. Artık Ataköy’den kalkış olmaması lazım. Taksim’e giremiyor otobüsler, Beşiktaş’ta zaten uygun bir alan yok. Bu yüzden turizm otobüslerinin kalkış noktası olarak Kazlıçeşme’deki yeni yer uygun olacaktır diye düşünüyoruz.

Yeni yükler getirmesin 
İstanbul’da yapılması planlanan otogarlar konusunda İBB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu’nu ziyaret etmiştik. Hem turizm terminali hem Işıklar bölgesinde otogar konusu gündeme geldi. Yeni otogarların otobüsçüye ek yeni ağır yük getirmemesi konusunu dile getirdik. Işıklar bölgesi, bize göre kuzey cep terminali konumunda bir yerdir. Gidişgeliş 52 km yeni trafik yaratıyor. 3’üncü köprü ile bağlantıların yetersizliği İstanbul’un batısına gidecekler için engel oluşturuyor. Nokta olarak Mahmutbey bu yükü taşıyabilir mi, yarın 3’üncü havalimanı bittiğinde ana arterlerde yoğun bir trafik olacak. Biz her yolcu getiren ve götüren otobüse 26 km fazla yol yaptıracağız. Bu anlayış kabul edilemez. Hep dile getirdik; İstanbul Otogarı yerinde kalsın ve ıslah edilsin. Hatta uluslararası taşımacılar İstanbul Otogarı’na taşınsın. Gelir paylaşımı olsun” dedik. 

Işıklar ve Kurtköy terminali 
“Ben yaptım oldu” anlayışı hem yolcuya hem otobüsçüye ağır maliyet yüklüyor.  Bayrampaşa Otogarı yerinde kalmalı. Işıklar bölgesinde yapılacak olan ise cep terminali olmalı. 3’üncü havalimanından gelenler ve Tayakadın, Bolluca, Arnavutköy bölgesi için transfer noktası olmalı. Avrupa Yakası için çözüm belli. Ispartakule kamyon parkı batıya giden otobüsler için cep terminali olmalı. İnsanların daha ekonomik ve hızla yola çıkmaları sağlanmalı. Anadolu yakasında Formula 1 pistinin yanında bir otogar düşünülüyor. Ziyaret ettiğimiz İBB Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Kalkancı, Işıklar ve Kurtköy için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Bunun sorunun çözmeyeceğini ifade ettik. Kurtköy’de yapılacak otogarın bir cep terminali olarak kalmasını, maliyetinin yüksek tutulmaması ve transfer noktası olarak planlanmasını istedik. Formula 1 pistinin çevresinde yapılacak otogar sektöre bir fayda sağlamaz. Sayın Kadir Topbaş ve altyapıdaki bütün bürokratlar, kendilerini yolcu yerine koysunlar lütfen. İstanbul Otogarı’ndan bir otobüse binerek 3’üncü köprü kullanmanın maliyetleri nasıl artırdığını, yolculara nasıl eziyet olduğunu görmelerini rica ediyoruz.  
Ateşehir terminali 
Biz otobüslere engeller çıkarılmasını değil, toplu taşıma anlayışı içerisinde geçiş üstünlüğü sağlanmasını istiyoruz. Bu sektörün yaşatılması ve varlığını sürdürmesi bazı desteklerle mümkün. Kurtköy’de alternatif yerler var mı diye inceledik. Bu işin yapılabileceği çok özel yerler gördük. Harem Otogarı’nın durumu ortada. Dudullu mevkisinde sıkıntı var. Ataşehir’de terminalin mutlaka yapılması gerekiyor. Düşüncelerimizi umarım dikkate alırlar.  Sektörümüzün sorunlarına çareler bulabilmek için her gün yeni bir arayış içerisindeyiz. Ne istediğimizi ve ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Sadece katılımcı bir anlayışla hareket edilmesini istiyoruz.

Önümüzdeki hafta TİM ve DEİK ile otobüs işletmeciliğinin hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilmesi için bir toplantı yapacağız. 
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159