14.11.2019, 17:00

Kim bunlar, Bakan açıklasın…

Geçen hafta bir haber dikkatimi çekti. Haberde UBER ve benzeri sistemlerle kayıt dışı/gayri resmi taşımacılık faliyetleriyle ilgili yeni yasal düzenlemeler yapıldığı belirtiliyordu. Nasıl bir düzenleme olduğunu hem merak ettim hem okumaya devam ettim. 

Bakan’dan şaşırtan yanıt
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Cahit Turhan, CHP Tekirdağ Milletvekili Sayın İlhami Özcan’ın soru önergesine verdiği cevapla, doğrusu beni çok şaşırttı. Yanıtta, tarifesiz yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunmak üzere düzenlenen A1 yetki belgeleri ile ilgili olarak; belediye sınırları içerisinde yürütülen tahditli ticari taksilerle yapılan taşımacılık faaliyetleri, UBER ve benzeri sistemlerle kayıt dışı/gayri resmi olarak yürütülen taşımacılık faaliyetleri ile taşıma sektöründe oluşan ihtiyaçlar ve mahkeme kararları dikkate alınarak yeni yasal düzenlemeler, değişiklikler yapıldığı yer alıyordu. 

VIP lüks taşımacılık izni 
2900 cc motor gücüne sahip taşıt edinerek A1 yetki belgesi almak için Bakanlığa başvuran firmalar olduğuna işaret edilen yanıtta, 3 firmaya VIP lüks taşıma yapmak üzere A1 yetki belgesi düzenlendiği belirtiliyordu. Ayrıca A1 yetki belgesi ile ilgili Bakanlığa iletilen talep, şikâyet ve öneriler doğrultusunda gerekli çalışmaların yapıldığı da ifade ediliyordu. 

Ben de Sayın Bakan Turhan’a, Taşıma Dünyası aracılığıyla sesimi duyurarak soru yöneltmek, ama cevabını da beklediğimi belirtmek istiyorum.

Sayın Bakan, öncelikle A1 belgesi, yıllardır Bakanlık tarafından sadece kamu taşımacılığına yönelik izinlerle veriliyordu. Yıllardır özel sektöre verilmeyen belge ne oldu da, 3 taşımacıya verildi?

Bu taşımacılar kimler, bunları doğrusu çok merak ediyoruz ve açıklanmasını bekliyoruz.

A1 belgeli taşımacıların; şehirlerarası taşımacıların ekmeğine göz koyup, tarifeli şekilde bir şehir merkezinden diğer şehir merkezine taşımacılık yaptıkları dönemde en büyük mücadeleyi verenlerden biri de bendim. Büyük uğraşlarla Bakanlığın bu belgeyi vermesini durdurmuştuk. Belge verilen şirketlerin de süreleri tamamlandığında belgelerinin yenilenmeyeceği ifade ediliyordu. Ancak A1 belgesi verilmediği dönemde de birçok taşımacı bu yolu görmüş ve bu tür bir taşımacılığa devam etmişti. Halen de bu tür taşımacılık var. Biz bunların önüne geçmek için çabalarken şimdi yine yeni bir yol açılıyor. Bunun neden olduğunu Sayın Bakan’ın açıklamaları ile öğrenmek istiyorum.

Gelişmeleri takip edeceğim ve köşemde paylaşacağım. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159