banner69

Kapıkule’den günde 3000 TIR geçecek

banner113

UND heyeti, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti, Kapıkule’de incelemelerde bulundu.

banner114
LOJİSTİK 17.05.2014, 13:08 17.05.2014, 13:13 Taşıma Dünyası
Kapıkule’den günde 3000 TIR geçecek
UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, İkinci Başkan Şerafettin Aras, Başkan Yardımcısı Cavit Değirmenci, İcra Kurulu Üyesi Erman Ereke ve UND Kapıkule Temsilcisi Deniz Çınar'dan oluşan UND heyeti, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın'ı ziyaret etti. Söz konusu ziyarete Risk ve Kontrol Şubesi Müdürü Mehmet Özbolat ta eşlik etti.
 
Toplantıda, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve günde katı ithalat işlemleri dahil olmak üzere 3.000 TIR’ın giriş yaptığı Amerika ile Meksika arasındaki Otay Mesa ve 10.000 TIR aracının giriş-çıkış yaptığı El Paso Gümrük İdareleri ziyaretleri hakkında bilgi verildi.
 
Amerika ile Meksika arasındaki uyuşturucu trafiğinin yoğun olduğu son derece riskli bir bölgede yer alan Otay Mesa kapısında sadece yarım gün içinde gerçekleşen 3.000 TIR’lık araç hareketinde gümrük süreçlerinde izlenen metotlar, uygulamalar ve uygulanan risk analizleri ile ilgili bilgiler Bölge Müdürlüğü tarafından iletildi.
 
Buna göre, uyuşturucu trafiğinin son derece yoğun olduğu riskli bir bölgede yer alan Otay Mesa Sınır Kapısındaki TIR işlemlerinin yüzde 98’inin tek durakta sadece belge kontrolüne dayalı şekilde tamamlandığı ve sadece yüzde 2’sinin kontrole tabi tutulduğu bilgisi Bölge Müdürlüğü tarafından anlatıldı. İletilen bir başka bilgi ise günlük 3.000 TIR’lık işlemin hafta içi 08:00-20:00, Cumartesi ise 08:00-14:00 saatleri arasında gerçekleştirildiği vurgulandı.
 
El Paso sınır kapısı

Bölge Müdürlüğü tarafından verilen bir başka bilgi de El Paso Sınır Kapısı ziyareti oldu. El Paso Sınır Kapısında da hafta içinde 06:00-18:00, Cumartesi ise 08:00-14:00 saatleri arasında yapılan çalışmalarda sadece bir günde yaklaşık 10.000 TIR’ın giriş ve çıkış işlemlerinin yapıldığı kapıda uygulanan gümrük süreçleri ve uygulamaları da detaylı olarak anlatıldı.
 
Söz konusu ziyaretlerden göze çarpan en önemli ayrıntının ise söz konusu sınır kapılarının metrekare olarak ülkemizdeki sınır kapılarından ortalama 3 kat daha dar bir küçük bir alana konumlandığı, TIR’ların ve sürücülerin birçok işleminin tamamen elektronik ortamda tamamlandığı bilgisi oldu.

Geçişler artırılacak
 
UND heyetinin Bölge Müdürlüğü ziyaretinde, Türkiye sınır kapılarındaki gümrük süreçlerini hızlandırmak, basitleştirmek, ihracat hedefleri doğrultusunda çıkış sayılarını Kapıkule için en az 3000’e, diğer sınır kapılarımız için ise en az 2 kat arttırmak olduğu dile getirildi. 

Geçişlerde risk unsurunun çok fazla olduğu Amerika’daki Otay Mesa ve El Paso Sınır Kapısında olduğu gibi gümrük süreçlerinin doğru ve etkin şekilde yönetilmesini sağlayabilmek adına sınır kapılarındaki yapılabilecek iyileştirmeler masaya yatırıldı.
 
UND heyeti ve Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ile birlikte inşaatı devam Kapitan Andreevo Sınır Kapısı ziyaret edildi ve devam eden inşaat süreçleri ile ilgili bilgi alındı. Ziyarette, sınır kapısındaki inşaatın bitmesi ile birlikte ihracat yönünde 8 peronda işlem yapılacağı ve gümrük süreçlerinin hızlanacağı bilgisi alındı.
 
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Sınır Kapılarındaki gümrük süreçlerinin hızlandırılması ve basitleştirilmesi adına sektörümüz açısından bir milat kabul edilebilecek Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün Amerika’daki Otay Mesa ve El Paso Sınır Kapılarına yaptıkları ziyaretler adına başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza, Batı Sınır Kapılarımızın Otay Mesa ve El Paso’da olduğu gibi çok daha etkin ve hızlı işleyebilmesi amacıyla yoğun emek sarf eden Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürümüz Müslüm Yalçın’a ve ekibine sektörümüz adına şükranlarımızı sunarız dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159