14.03.2017, 16:33

Otobüs işletmeciliğinde Kayseri devrimi

Kayseri’de, 9 Mart Perşembe günü, Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak UITP 7’nci Türkiye Konferansı’na katıldım. UITP, yurtdışındaki toplantılara her zaman davet ediyor, gidemiyoruz, ama Kayseri bizim. UITP üyesi olarak da toplantıda yerimi aldım. Kayseri’de Sayın Başkan Mustafa Çelik’le Kayseri Otogarı projesinin detaylarını konuştuk. Bir avam proje hazırlattık kendisine takdim ettik. 

Özel sektörün şehiriçi taşımacılığı 
UITP toplantısına katılım çok yüksekti. Yurtdışından ve yurtiçinden gelenler vardı. UITP Genel Sekreteri Alain Flausch ile de  görüştük. Bütün dünyada özel taşımacıları yerel taşımaların içine sokalım, özellikle dünyada raylı sistemler geliştikçe otobüsçülük atıl kalıyor. Şehirlerarasında da aynı, uçaklar ve trenler gelişiyor. Ben, Sayın Genel Sekretere, şehirlerarasındaki otobüslerin atıl durumunu aktardım: “Otobüs işletmeciliğinde biriken sermayenin yerel taşımacılığın içine çekilmesinde UITP bir öncülük yapsın.” Bunu bir model olarak geliştirmekte fayda var. Bunları, Türkiye gibi Kafkaslarda, Ortadoğu ve Balkanlarda da yapmak mümkün. Bir reform gerekiyor: Belediyeler düzenleme, denetleme ve altyapı yapsınlar, taşımacılık da kurumsallaştırılarak özel sektörle birlikte yapılabilir. Sayın Flausch çok memnun oldu, “Güzel bir başlangıç güzel bir proje olur” dedi. 

Önerimizi Başkan Çelik sahiplendi 
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Çelik, kürsüden yaptığı konuşmada, bizim özellikle İstanbul için yapmayı düşündüğümüz ama başaramadığımız insansız toplama merkezleri modelini Kayseri modeli olarak sahiplendi ve 7 toplama merkezi olarak hayata geçireceklerini ifade etti. 

Başkan Çelik’e teşekkür 
Sayın Çelik, bizim projemize sahip çıktığı için kendilerine tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bu projeyi bizim fikrimiz olarak ifade etmesi de bizi onurlandırdı. Sayın Başkan projeye eklemeler de yaptı. Belediyelerin kendi kuracağı özel bir şirketle, aynı zamanda uçak, tren, otobüs yolcularının da aynı anda toplanacağı ve taşınacağı bir sistem geliştirilmiş. Bu da yetmiyor, bu noktalar belediyelerin aynı zamanda tahsilat noktaları da olacak. Başkan, ‘Bir taşla üç kuş vurduk’ diye doğru söylüyor. 

Ulaşımda kurumsal kimlik 
Bunlarla beraber, Kayseri şehiriçinde, ulaşımda, altyapıda hakikaten kurumsal bir kimliğe kavuşuyor. Şehirlerarası ulaşım, tren, uçak ve otobüs yolcuları tek merkezde toplanacak. Servis arabaları ile seyahat edecekleri taşıma moduna göre taşınacaklar. Böylece hem servis yükünden kurtuluyoruz, yolcudan para alınacak, kullanan bedelini ödeyecek. Hem de büyük ölçüde acente komisyonlarından kurtuluyoruz. Başkan bizden sadece aidat alacaklarını, herhangi bir kira ve komisyon almayacaklarını söyledi. 

Kayseri devrimi başlattı 
Bunlar sektörümüz açısından son derece olumlu gelişmeler. Bence Kayseri devrimi başlattı. Bu devrimi devam ettirmek de sektörümüzün görevi. 
Bunun dışında UITP Konferansı metnine baktığımda, özellikle yerel yönetim taşımalarının kurumsallaşması gereğine inandıklarını gördüm, bu çok anlamlı geldi bana. Reform ve kurumsallık bizim ve bizim gibi Ortadoğu ülkelerinde, Kafkaslarda, Balkanlarda gerekli. Bizim de bir taraftan içine girip, hem reform yapıp hem kurumsal hale getirmemiz lazım. 

Ulaşımda akıllı sistemler 
Ulaşımda akıllı sistemler çok yoğun kullanılacak artık, konferansta bunun mesajını verdiler.  Akıllı sistem kullandıkça insan yükü azalacak. İnsanlar çok daha rahat, konforlu, hızlı, güvenli bir şekilde yolculuk yapabilecek. Bilet almak eziyet ve maliyet olmaktan çıkacak. Ulaşım da hızlı, konforlu ve güvenli olacak diye düşünüyorum. Kayseri’de atılan bu adımı Türkiye’nin her yerine yaymalıyız. 

Otogar sempozyumu 
Sayın Başkan Mustafa Çelik’e “şehirlerarası otobüs işletmeciliği, otogar ve yerel yönetim altyapısı” başlıklı diye bir sempozyumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte düzenlemeyi teklif ettim. Başkan Çelik ben buna hazırım dedi. Onun için de ayrıca kendisine teşekkür ediyorum.  

Kayseri 2017’yi ulaşım yılı ilan etti
Ben Kayseri’de kendimi Avrupa’da hissettim. Dünyanın en gelişmiş şehirlerinden daha önde olduğunu düşünüyorum. Raylı sistemleri hızlı bir şekilde yapıyor. Yolları ve caddeleri çok geniş. Kayseri’de trafik sorunu hiç yaşanmayacak diye düşünüyorum. Altgeçitler, üstgeçitler, altyollar, üstyollar, raylı sistemler ve metrolar bütün bunlar Kayseri’yi ulaşımda Türkiye’de öncü şehir olarak önümüze koyuyor. Sayın Başkan Mustafa Çelik’i kısa sürede başardığı bu çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159