15.11.2021, 12:10

Otobüs pazarında yılın son çeyreği

Ekim ayını bitirdik 2021’den 2022 yılını karşılamaya az bir zaman kala şöyle geriye doğru kısa bir değerlendirme yapalım.

2021 yılı ‘dönüş yılı olacak’ dedik, ama beklediğimiz dönüş olmadı şimdi umutlarımızı ve ümitlerimizi başka bahara 2022 ve sonrasına bırakıyoruz. Bu süreçte dalgalı kur gibi piyasa bir yükseldi, bir düştü.. derken zaman su gibi akıp geçti.

Bu süreçte birileri kazandı, birileri kaybetti. Bu anlamda 2. el piyasası turizm ve personel taşımacılığında yaşanan arz ve talep piyasayı canlandırdı ve bir süre olumlu ilerleme kaydederek alım satım işlemlerinde artışlar yaşandı.

İşler pozitif hareket ederken, piyasada yaşanan kurlardaki negatif dalgalanmalar birden işlerin düşüşe geçmesini tetikledi. Bu süreç, turizm ayağını ve piyasayı negatif olarak etkiledi. İşler yavaşladı ve 2. El araçların fiyatlarının da aşağı doğru düşmesine sebep oldu. Pandeminin seyrindeki yüksek ivme ve Avrupa ülkelerinin almış olduğu pandemi kararları ülkemizi bir anda olumsuzluğa doğru sürükledi.

Avrupa ve İngiltere’de yaşanan benzin krizi vb. hadiseler ülkemizi ve buna bağlı birçok sektörde fiyatların artmasına sebep oldu. Buna bağlı olarak dövize endeksli otobüs üreticileri de 1 Ekim’de yüzde 2,  15 Ekim’de yüzde 3,  23 Ekim’de yüzde 6 olmak üzere araçlarına zamlar uyguladı. Bu duruma göre Mercedes araçlarda tipe göre 250 ila 370.000 TL arasında zamlar yansımış, bayilerin stoklarına aldığı araçları zamları yansıtmadan pazarlamaları, yeni araçların satışını hızlandırmış, yeni araçlara gelen zamlar 2016 ve üstü araçların fiyatlarının da yukarı doğru ivme kazandırdı. Yılın son çeyreğinde ikinci el pazarında fiyatların daha da yükselmesi ve özellikle de model yükseltmek isteyenlerin alım hareketliliklerinin bu doğrultu da devam etmesi bekleniyor.

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159