15.10.2022, 18:42

Otobüsçüler altın çağını mı yaşıyor?

Güzel günlerimiz olması dileği ile tüm otobüs sektörü ve Taşıma Dünyası takipçilerine merhaba!

*

İkinci el otobüs piyasa gelişmelerinde, doğru zaman, doğru bilgi ve doğru haber verebilmek adına zaman zaman yazılarıma ara veriyorum. Zaman zaman, dünyada ve ülkemizde a'dan z'ye her ne yaşanıyorsa sanki hiçbir şey olmamış gibi hayatlarımıza devam ediyoruz. 
*
Güncel haberleri dinliyoruz ama niye dinlediğimizi bilmiyoruz. Ya arkadaşlar, savaş var savaş! Yüzlerce insan ölüyor, şehirler kuşatılıyor, işgal ediliyor, esirler var. Kendi cephemizde şehitler var. Karınca misali, ölen ölür kalan sağalar bizimdir, hayatta kalan yaşam mücadelesine devam eder, diyoruz.
*
Hayatımızda aslında çok değişiklikler oldu, ancak fark etmek istemiyoruz. Çünkü yaşam standartlarımızdan ödün vermiyoruz veya vermek istemiyoruz. 
*
 Kira artışları, elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt ve kısacası her şey ateş pahası, işin ilginç tarafı ağlanacak halimize, vallahi gülüyoruz. Araç fiyatlarını konuşmuyorum. Araç fiyatları her gün farklı olduğu için sektörümüz bu sisteme alışmış görünüyor. 2022 model yeni araç neredeyse yok, 2023 yılına yazılan firmalarımız var. Aslında bütün yaşanan ağır koşullara rağmen bu sene, bana göre, otobüsçülerimiz altın çağını yaşıyor gibi, kiminle görüşsem çok şükür kazanıyoruz diyor. Bizler de gönülden isteriz, kazansınlar. Tüm sektör kazansın, hepimiz kazanalım. Akaryakıt fiyatları 30 TL’lere geldi, sonra düştü şu an peş peşe gelen zamlar var, yine 30 TL’ler seviyeleri görebiliriz, buna alıştık artık mı diyeceğiz. Bunları çok konuşmuyoruz çünkü.

Gelelim asıl konumuza…

İkinci el araç alımlarında, birkaç marka ve model dışında pek hareketlilik yok. Müşterilerin alım taleplerine piyasalar yeterince cevap vermesine rağmen yüksek modelli araçları bulmak, almak, satmak zorlaştı. Yeni araçlarda yaşanan tedarik sıkıntıları ikinci el araçların hem satışını kolaylaştırdı hem de fiyat skalasını yukarı doğru yükseltti. Yüksek modelli araçların satışında fiyatların yüksek olması ve bulunamaması, diğer model araçların satışını hareketlendirdi. Her zaman olduğu gibi, araç satışlarında biraz kıpırdanma olsa, araç sahipleri hemen fiyatlara zam yapıyorlar. Böyle durumlarda, uygun araçlar satılırken fiyatlarını yükseltenler alıcı bulmayı bekliyor. Bu kadar sıkıntılı süreç içerisinde olmamıza rağmen, faizlerin tavan yaptığı, finans ve bankaların kredi vermekte zorlandığı bu dönemde ayrıca, hem dövizde hem araçlardaki yükselmenin durmamasına rağmen alım ve satımların olması da sektörün bir şekilde kazandığı ve bu ödemeleri yapabildiği görülüyor. 2022 yılının son çeyreğinde piyasalarda araç alımının devam ettiğini söyleyebiliriz. 
*
Herkese saygı ve sevgilerimle… ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159