03.10.2016, 10:43

Otobüsçülükte devrim yapma zamanı

İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü bir çalıştay düzenlenmesine yönelik bir karar aldı. Tarihi henüz açıklanmadı. Bizden bir rapor istediler.  Bugüne kadar köşe yazılarımda dile getirdiğim sektörün sorunlarına yönelik bir raporu hazırlayıp gönderdik. Otobüs işletmeciliğinin geldiği nokta belli. Yaz bitti, sezon bitti. Okullar ile ilgili hareketlilik de son buluyor. Sıkıntılı bir döneme giriyor sektörümüz. 

Bir çıkış yolu bir çözüm 
Özellikle uçakların uzun mesafedeki agresif kampanyaları bizi yoracak. Uzun mesafede yolcularımız uçağa gidecek. Kısa mesafede taşınan yolcular da artan maliyetlere gidecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsünün kullanımından dolayı artan maliyetlerle birlikte büyük sıkıntılar yaşanacak. Onun için mutlaka bir çıkış yolu, çözüm bulunması lazım. İstanbul merkezli kısa mesafelerde artan maliyetlerin kontrol altına alınmasını sağlamamız lazım. Artık otobüsçülükte devrim yapma zamanı gelmiştir. Şartlar her geçen gün ağırlaşmaktadır. Gelirleri artıramadığımıza göre, giderleri düşürmemiz gerekiyor. Acentelere yeni bir düzen getirilmesi lazım. Her acente her bileti, her modun biletini satabilmelidir. 

Hat esası 
Taşımacılıkla rekabetin mantıksız bir şekilde yapılmasını önleyecek kurallar getirilmesi gerekiyor. Her otobüs her yerden yolcu almamalı. Hat esası getirilmeli. Burada sektörün yüzde 70’ini temsil eden toplam 10 şirket bulunuyor. Bu şirketler ortak akıl kullanarak acentelikte komisyonun hizmet bedeline dönüşümünü sağlaması lazım. Acente sayısının azalması, servis hizmetlerinin ortak bir yapıya dönüşmesi ve ücretli hale gelmesi lazım. Alternatif yolların sektörümüze sağlanması, özellikle entegre taşımacılığı düzenleyecek çalışmalara yer verilmesi lazım. Özellikle İDO ve havayolu şirketleri ile bir araya gelerek her modun kendi yolcusunu taşıyacak şekilde düzenlemelerin yapılmasını talep etmemiz lazım. 

Kombine taşımacılık bir ihtiyaç 
Bizim Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nden bu çalıştayda gündeme alınması gereken konuları raporumuzda sıraladık. Havaalanına, limana araçların girişi engellensin, bu insanın ulaşımı engellenmiş oluyor. Biz bu ülkenin insanlarını yıllardır sırtımızda taşıdık, taşımaya devam edeceğiz. Türkiye’de kombine taşımacılık zorunlu bir ihtiyacı haline geliyor. Ulaştırma altyapılarının buna uygun hazırlanması gerekiyor. Ulaşımda sistemden sisteme geçişi kolaylaştıracak ve ulaşımı eziyet maliyet olmaktan çıkaracağız. Bunun içinde entegrasyonu sağlayacak, akıllı sistemleri destekleyerek bunu kurumsal hale getirecek yapılara yelken açılması lazım. Acentelerin komisyon yerine hizmet bedeli alınması gerekiyor. 

Acente sayısı azaltılmalı 
Acente sayısının hızlı bir şekilde azaltılmalı. Sektör bu kadar acenteyi taşıyamaz. Acentelerde komisyonu kaldıralım ve uçaklardaki gibi hizmet bedeli alınsın. Sistemi buraya doğru taşımamız gerekiyor. Bunu ya büyükler küçükleri bünyeleri altına alarak yapacaklar veyahut da küçükler bir araya gelerek bu sorunların çözümü için mücadele edecekler. Bizim çalıştayda gündeme gelmesini özellikle talep ettiğimiz konular başlıkları şu şekilde. Önemli olan bu konuda atılacak adımların çoğalması gerekiyor.  

İŞTE SORUNLAR…
1. Otogarlar ve yolcu terminalleri yapımı, işletilmesi ve konumlandırılması konusunda yerel yönetimlerin sınırsız yetkilerin ülkemizde ve sektörümüzde yarattığı sorunlar.
2. Ortak taşımalar konusunda daha esnek ve verimliliği esas alan, dijital bir altyapıya geçilmesi gerekmektedir.
3. Ulaşımda yaşanan değişim ve dönüşüm yeni belgelendirme zorunlukları doğurmuştur.
4. Yurtiçi tarifeli ve düzenli seferlerde yeni hat verilmesi ve dağıtım esasları yeniden düzenlenmelidir.
5. Şehirlerarası yolcu taşımacılığında yaşanan verimlilik sorunları…
6. Havayolu karayolu kombine yolcu taşımacılığı (entegre taşımacılık)
7. B1 ve B2 yetki belgesinden kiralık araç oranları…
8. Zaman tarifelerine uymama…
9. Hat iptalleri
10. Otomobille yapılan yolcu taşımaları lüks araç ve limuzin servis yolcu taşımacılığı hizmetlerinin mevzuat kapsamına alınması…
11. E-fatura konusu ve belgelerin elektronik ortamda beyan edilmesi.
12. B2 ve D2 yetki belgeleri ile yapılan (turizm) taşımalar yeniden düzenlenmelidir.
13. D2 türü yetki belgeleri ve araç sayılarındaki astronomik artış.
14. Ortak taşımalar konusunda daha esnek ve verimliliği esas alan, dijital bir altyapıya geçilmesi gerekmektedir.
15. Büyükşehirlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezlerinde (UKOME) sektör mensuplarının oy hakkı olan bir temsil yapısına kavuşması talebi. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159