13.12.2021, 14:27

Otomotiv Sektörünün İnovasyon Merkezi TOSB’da

TOSB, hepimizin malumu, Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi. Alışılmışın dışında bir organize sanayi bölgesi olarak farklı projeler ve yatırımlarla sektörümüze, ülkemize katma değer üreten bir OSB. İşte, TOSB İnovasyon Merkezi de öncelikle sektörümüzün inovasyon merkezi olma adına TOSB’da 2018’de faaliyete geçirilmiş bir merkez. Global çapta rekabet ve ekonominin dinamikleriyle mücadele eden sanayicilerimizi, gündelik meselelerin ötesinde gerek otomotivdeki gerek sanayideki dönüşüm ve değişimi konularında farkındalıklarını artırma, adapte olmaları ve öncü aksiyonlar almaları konularında faaliyetlerini yürütüyor.

Sıklıkla sorulan sorulardan; bu merkezde ne tür hizmetler veriliyor?

Yürütülen projelerden daha önce bahsetmiştim. Bu yazıda, projelerin haricinde hizmet birimlerinden söz edeceğim.

TOSB İnovasyon Merkezi, 10 temel hizmet biriminden oluşuyor:

HIZLI PROTOTİPLEME ATÖLYESİ: Başta girişimler ve TOSB üye firmalar olmak üzere, sektöre hızlı prototip üretim desteği veren bu atölyede, Ar-Ge aşamasındaki projelere ait parçaların 3D baskıyla hızlı prototiplerinin elde edilmesi sağlanmakta. Böylelikle daha kısa zamanda daha uygun maliyetle performans testi imkanı bulunabiliyor; seri üretime geçmeden önce revizyon ve iyileştirmeler de kolaylıkla yapılabiliniyor. 

TASARIM ATÖLYESİ: İleri Seviye Yüzey Modelleme, Mekanik Endüstriyel Tasarım Yazılımları ve Tasarım Programlarına ücretsiz erişim imkanı sağlanan bu atölyede, İki Boyutta Modelleme (Sketch), Tel Kafes Modelleme, Yüzey ve İleri Yüzey Modelleme, Katı Modelleme, Hibrit Tasarım, İleri Düzey Montaj, Sac Parça Modelleme, Serbest Yüzey Tasarımı ve Endüstriyel Tasarım, Kaynaklı Parça Tasarımı ve tüm bu araçlar ile kompleks yüzeyleri oluşturabilme imkanı, büyük ölçekli montajları kolayca açıp tasarım yapabilme imkanı ve 3B yazıcılarla data alışverişinde bulunabilmesi imkanları sağlanmaktadır.

EĞİTİM ATÖLYESİ: Bu atölyede seminerler, konferanslar ve sertifika programları düzenlenmekte. Örneğin; TOSB üye firmalarımızın yöneticilerine, 12 günlük İnovasyon ve Dijital Dönüşüm Yönetimi Eğitimi; “5G Nedir, 5G’nin Otonom Araçlardaki Rolü” konulu, GSM sektörünün yöneticilerinin anlatımıyla seminerler düzenlenmiştir. 

DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ: Dijital dönüşüm çözümleri sunan firmalarımızın rahatlıkla kullanabildiği, çözümlerini sergileyebildiği ve TOSB üyeleriyle bir araya gelebildiği, onlara özel bir alan.

GİRİŞİM EVİ: Girişimlerin müşteri ile bir araya geldiği, TOSB'da çalışabilecekleri her türlü ofis olanağı sağlanan bir alan olarak kullanılmaktadır.

BAĞLANTILI VE OTONOM ARAÇ TEST PARKURU: 4 çeşit pistten oluşan Test Parkurunda, bağlantılı ve otonom araçlara yönelik test çalışmaları sektörün önde gelen firmalarınca yürütülüyor. FEV, AVL, ADASTEC, SK ROBOTİC, LINK

ROBOTIC gibi otonom araçlar üzerine çalışan firmalarımız tarafından çeşitli çalışmalar yürütülmekte.

OTOMOTİV MENTÖR AĞI: Otomotivde en az 10 yıl tecrübeli 44 otomotiv yöneticisinden oluşmakta. Girişimcilerimiz, ihtiyaçlarına göre ilgili mentorla randevulaşıp görüş alışverişinde bulunuyorlar.

TÜRKİYE BAĞLANTILI VE OTONOM ARAÇLAR KÜMELENMESİ: Otomotiv ana ve yan sanayisi firmalarının yanında mobilite, robot teknolojisi vb. firmalarının da yer aldığı 63 firmadan oluşmaktadır.
https://otonomkume.org/

SANAL FABRİKA STÜDYOSU: Sanal gerçeklik teknolojisi altyapılı stüdyomuzda, üretim tesislerinin bakım süreçlerinden iş sağlığı ve güvenliği alanına kadar, otomasyon senaryolarını da önceden 3 boyutlu olarak simüle ederek firmalar için sağlıklı bir test imkanı sunan teknolojiler hakkında bilgi alınabiliyor. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159