05.06.2017, 11:10

Otomotiv Startupları

Frost&Sullivan'ın geçtiğimiz hafta fark ettiğim, son iki senede İsrail'deki otomotiv startup şirketlerinin artışını gösteren raporu dikkatimi çekti. Rapora göre, son 2 senede İsrail'de otomotiv startup şirket sayısı 50'den 300’ün üzerine çıkmış. 'Neden İsrail' diye soracak olursanız, 8 milyonluk nüfusuyla girişimcilik dünyasında kendinden başarı ile söz ettiren bir ülke İsrail. Özellikle otomotivde de başarılı startup şirketler çıkarmış ve sektörün geleceğinde de aktif rol oynamaya başlamış iyi bir örnek. Örneğin Mobileye şirketi. 2000 yılında kurulan bu şirketi, geçtiğimiz aylarda Intel, 15 milyar $ gibi bir fiyatla satın almıştı. Firma, çalışmalarına İsrail'de devam ediyor. Otomotiv özelindeki bu startup firmaları hangi alanlarda kümelenmişlere detaylı baktığımızda, 11 kategoride toplandığını görüyoruz:

HMI, Siber Güvenlik, Elektrikli Araçlar, Alternatif Yakıtlar, Sensör Donanımları, V2V/V2X, Haritalama ve Park etme Çözümleri, Sürücü Güvenliği, Mobilite, Araç Güvenliği, Analitik Platform ve Mobil 
Uygulamalar..

HMI, Human Machine Interface kelimelerinden oluşturulan bir kavram. İnsan-Makine Arayüzü şeklinde tanımlayabiliriz. V2V ile kastedilen, Vehicle-to-Vehicle, Araçtan Araca İletişim; V2X ile kastedilen de Araçtan Her şeye İletişim. Ülkemizdeki çalışmalara baktığımızda, otomotivde özellikle siber güvenlik ve sensor donanımları konularında çok fazla startup firmaya rastladığımı söyleyemeyeceğim. 
Varsa da, özellikle siber güvenlik ve sensor donanımları konusunda kendi özgün çalışmalarını yürüten girişimci firmaları da tanımak ve bu köşeden de tanıtmak isterim.

Otomotivde Örnek İşbirliği

Mayıs ayının başında, Otomotiv İhracatçılar Birliği'nin (OİB) düzenlediği otomotiv proje pazarı öncesinde, örnek bir işbirliğine şahit olduk. Bu işbirliği, İTÜ Çekirdek koordinasyonunda İzmir'deki 5 üniversitenin teknokentlerinin bir araya gelerek yürüttüğü örnek bir işbirliği. Otomotiv sektörümüz için de oldukça katma değerli bir işbirliği. Bu üniversite teknokentlerinin hayata geçirdiği örnek işbirliğinin nasıl hayat bulduğuna öncesinden başlayarak özet bahsedelim.

OİB, her yıl düzenlediği otomotiv proje pazarı yarışması sonucunun, otomotiv sektörüne daha katma değerli faydalara dönüşebilmesi için İTÜ ile 2015 yılında işbirliğine gidiyor. Bu işbirliği kapsamında, OİB'in düzenlediği otomotiv proje pazarında başarılı bulunan girişimciler, İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek'e giriş hakkı kazanıyor. Böylelikle, Erken Aşama Kuluçka Merkezi'ne alınan girişimcilerin gelişimleri sistematik bir şekilde ele alınıyor. Ta ki satış ve yatırım alır niteliğe gelesiye kadar -hatta sonrasında bile- Çekirdek'in eli girişimcilerimizin üzerinde oluyor. OİB ve İTÜ; bu başarılı işbirliklerinin üçüncü yılında bir karar daha alarak işbirliklerini genişletiyorlar. Otomotiv sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerdeki yerel kuluçka merkezlerini de bu işbirliğinin içine dahil ederek işbirliğini genişletme kararı alıyorlar. Pilot uygulamaya da İzmir ile başlandı. İTÜ Çekirdek koordinasyonunda, İzmir'de başlatılan bu pilot uygulamaya Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü Kuluçka Merkezleri dahil oldu. Bu üniversitelerimizin teknokentlerindeki yöneticilerinin ilgisi ve gayreti ile de, Mayıs ayındaki OİB proje pazarı yarışmasına İzmir'den çok başarılı girişimciler başvurdu ve hibe ödülü almaya hak kazanabildiler.

Sıra vizyon yaratmada…

Sektörümüze yönelik atılan bu adımlarda; sivil toplum kuruluşu var, üniversiteler, teknokentler, kuluçka merkezleri, girişimciler var. Şimdi sıra, girişimcilerin geliştirdiği çözümlerden faydalanarak sektörde fark yaratacak vizyona sahip firmalarda, üreticilerde. Daha yakınlarda, aradığı bir teknolojik çözüm için 'Silikon Vadisi'nde ararken, Maslak'ta İTÜ'de dibimizde bulduk' söylemini büyük içtenlikle paylaştı büyük bir şirketin tepe yöneticisi. Yurtdışındaki gelişmelere büyük bir hayranlıkla bakan bizler, gelin bu teknokentlerde, kuluçka merkezlerinde neler oluyora daha yakından bakalım. Değerlendirmelerden geçmiş bu girişimcileri dinleyelim, ne anlatıyorlar, ne çözümler bulmuşlar, öneriyorlar. Kim bilir aradığınız teknoloji, çözüm bu kadar yakındır size. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159