12.12.2016, 10:28

Otonom Araçlar

Şu sıralar daha çok dış basından takip edebildiğimiz, Türkiye otomotiv sektörümüzde henüz ana gündeme gelmeyen bir kavram: Otonom Araçlar. Ama firmalarımızın Ar-Ge bölümlerinde, teknokentlerde tartışıldığını bildiğim ve yakın bir gelecekte de trafikte karşılaşacağımız, en basit deyişle Sürücüsüz Araçlar. Geçen Haziran ayında sürücüsüz araçlarla ilgili sektörümüzde bir anket yapmıştık, hatırlarsanız. Anket sonuçları, o tarihte sektörümüzün sürücüsüz araçların gerekliliği konusunda henüz kararsız kaldığını gösteriyordu. Ankete katılanların yüzde 42,32’si sürücüsüz araçların gerekli olduğuna inanıyordu. Sürücüsüz araçlara rahatlıkla binemeyeceğini belirtenlerin oranı da yüzde 69 idi. Binerdik binemezdik bir yana, ünlü danışmanlık şirketi Boston Consulting Group'un araştırmasına göre 2035'te satılacak her 10 araçtan biri, sürücüsüz araç teknolojisine sahip olacak. Bu konuda ülkemizde sektörümüzdeki gelişmeleri paylaşmak için oldukça erken gördüğüm kadarıyla. Yine de yurtdışındaki gelişmeleri yakından takip edip fırsat buldukça paylaşalım buradan.

Otomotiv Üretimi, Teknoloji Üretenlere mi Geçiyor?
Otomotivde teknoloji geliştikçe, sektör, şu anki üreticilerin elinden Apple gibi teknoloji üreten firmalara doğru kayacak gibi gözüküyor. Apple kendi mi otomobil üretir; birkaç üreticiyle anlaşıp ana yan sanayi mi olur, onu zamanla göreceğiz. Ama bu konuda Apple'ın en somut adımı, ABD Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Yönetimi birimine gönderdiği 22 Kasım 2016 tarihli mektup. (https://uploads.guim.co.uk/2016/12/04/apple_letter.pdf adresinden ulaşabilirsiniz) Mektupta Apple, ulaşım dahil birçok sektörde otomatikleştirilmiş sistemlerle yakından ilgilendiğini paylaşıyor. Tesla ise bu konuda daha net hareket ediyor. Hatırlarsanız Elon Musk, 2015'in son ayında yaptığı açıklamada, Tesla'nın tam otonom araçlarını 2018'de yollarda görebileceğimizi açıklamıştı. Geçtiğimiz Ekim ayında, bu tarihi 2017'ye çektiler. Bir başka yazımızda otonom araçların teknolojilerinden, trafiğe çıkardıkları otonom araçların karıştığı kazalardan bahsedeceğiz. 2017'ye kadar bizim de (ülkemizde üretilmiş) bir otonom aracımızı trafikte görür müyüz? Haklısınız; trafiğe çıkmadan önce trafik mevzuatının da buna uygun hale getirilmesi gerekiyor. 

Türkiye İnovasyon Haftası
TİM tarafından organize edilen Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinde, “Girişimcilikte İnovasyon” panelinin moderatörüydüm. Panelimizi, İstanbul Kongre Merkezi'nde, Turkcell'in katma değerli işler çıkarmaya odaklı, iş bitirici yöneticisi Seval Üçler Yıldız'ın koordinasyonunda, Turkcell Digital Zone'da gerçekleştirdik. Panelin değerli konuşmacıları; İTÜ Rektör Danışmanı ve Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Deniz Tuncalp, şirket ortağım Kurucu Ağ Başkanı Mehmet Buldurgan, İETT Genel Müdür Danışmanı Ejder Ormancı ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Umut Ekmekçi idi. Deniz Hoca; teknokent olarak, girişimcileri nasıl geliştirdiklerini ve ülke ekonomisine kazandırdıklarını; Mehmet Bey, akıllı paranın öneminden ve yatırım ağlarının girişimcilere katkılarından; Umut Hoca, İnovasyon Odaklı Mentorluk adıyla başlattıkları projeyle firmalara yönelik uyguladıkları metodolojiden; Ejder Bey de İETT olarak teknolojik girişimlere verdikleri değerden ve başlattıkları inovatif çalışmalara örnekler verdiler. Paneldeki konuşmalardan bir kez daha çıkarımımız, sektörümüz başta olmak üzere, ülkemizin kalkınmasındaki en büyük itici gücün teknolojik girişimcilik ve inovasyon olduğudur.

Sektörden Teknoloji Hareketi Girişimi
Sektörümüzün birlik olup bu konuda başlatacağı güzel bir gelişmeyi de şimdiden bu köşeden paylaşmış olalım: 13 Aralık Salı günü, TOBB Sektör Meclisi başkanlığında, tüm aktif federasyon ve birliklerimiz, üretici firmalarımız; İTÜ Arı Teknokent ile birlikte 'Ulaştırmada Teknoloji Hareketi' projesi başlatıyoruz.

Bu projenin başlatılmasıyla…
• Teknokent bünyesindeki teknolojik girişimcilerin sektöre kazandırılarak sektörün teknoloji seviyesinin artırılması,
• Tekno-girişimlerin sektörün ihtiyacına göre şekillenmesi,
• Yeni teknolojik girişimlerin başlamasını teşvik etmesi amaçlanmakta. 
Ulaştırma Platformu olarak, Kaptanlar Kulübü'nün koordinasyonunda gerçekleştireceğimiz bu projenin lansmanıyla ilgili detayları gelecek hafta yine buradan paylaşırız. Ne dersiniz; yıllardır takip etmeye çalıştığımız teknolojik dalgaları, bu kez en azından Akıllı Ulaşım Sistemleri adına yakalar mıyız? ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159