12.08.2013, 11:13

Sanayisiz kalkınma olmaz!

Taşıma Dünyası gazetesinin 100’üncü sayısını okuyoruz bu hafta.  Bu ekibin önceki faaliyetlerinde de birkaç tane 100 sayı başarısı var, aynı sektörde. 

Hatta 500. Sayılarında, kendilerini emektarlıkları ve saygınlıkları için tebrik etmiştim. O zaman ben sektörün üretici tarafında idim.

Bu konuda üreticileri de kutlamak gerek; medyalarını yaşatmayı önemsiyorlar ve sektör medyasına sahip olmanın üstünlük olduğunu biliyorlar. 

* * *

İstanbul Boğazı demiryolu ile geçildi, deneme seferi başarıldı.

Bilecik bağlantısı da Eylül sonunda tamamlanıp Marmaray ile eşzamanlı açıldığında Londra Konya’ya bağlanmış olacak. 

29 Ekim 2013 Cumhuriyet Bayramımız itibarı ile 533 kilometrelik  İstanbul-Ankara yolu yüksek hızlı tren ile birkaç saatte gidilecek. Bu yol yeni yolcu yaratacağı gibi, mevcut yolculardan da önemli kısmını çekecek. 

Kimden yolcu çekecek, dersiniz? Ne kadar çekebilir?

Yakın zaman sonra da mevcut taşımalardan yük payı çekecek. Hatırlayacaksınız, önceki yazılarımdan birinde ABD’nin gündüz yolcu taşıdığı YHT hatlarında geceleri yük taşıdığını aktarmıştım... 

Bir projeksiyon çalışacağız bu konuda, Taşıma Dünyası’nda…

Ulaşım kolaylaştıkça bölgesel kalkınma farkları da azalacak, çünkü erişim kolaylaşacak. Cep telefonu sayısının yüzde 10 artmasıyla milli gelir yüzde 1 yükselmişti, biliyorsunuz... 

Aynı bakışla, ulaşımın paylaşımı iyileştireceğini de ümit edebiliriz. 

* * *

Bakalım 500 büyük şirketteki paylaşıma, dağılıma:

İSO 500 Büyük Şirket listesinde genel olarak…

- Toplam satışın, toplam istihdamın, toplam ihracatın yüzde 30’unu yabancı sermaye ortaklı şirketlerin yaptığı görülüyor. Buna rağmen; yabancı sermayenin sanayiden uzaklaşarak turizm ve inşaat gibi kolay ve dolayısıyla katma değeri düşük alanlara yöneldiğini söyleyebiliriz. Üretimci eğitimi önemsemediğimizi; bu ihtiyacımızın arttığını birkaç hafta önce -makine ihracatımız konusunda- işlemiştik. 

- 500’deki 487 özel şirketin borçluluğu (borç/öz kaynak) yüzde 137’ye çıkmış, kamu şirketlerinin borçluluğu ise sadece yüzde 29! 

- İlk 50 şirket satışların yüzde 50’sini yapmış, 2011’de yüzde 61 idi. 

- KOBİ’ler ilerliyor. İkinci 500 Büyük Şirket listesi bunu kanıtlayacak herhalde.

Bakanlık, nihayet sanayi envanterimizi çıkartacak. 400 bin işletmenin NACE kodlarının denetlemesini SGK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sanayi Sicil kayıtları ile örtüştürerek kesinleştirecek. Otomobil fabrikasına verilmiş galerici kodunu üretici kodu ile düzeltince sanayimizi de tam olarak bilir hale geleceğiz. 

Batının gelişkin devletleri gibi yönlendirme gücüne, planlama isabetine erişeceğiz. 

Global rekabet gücümüz iyileşecek.

Pekiyi de; 10. Kalkınma Planından 2.1.1. Eğitim bölümünde 158 - 165 maddelerini okudunuz mu?

İyi haftalar dilerim. ■ 
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159