06.02.2017, 12:08

Siz, Hazır mısınız!

Taşıma dünyası şu rakamlara dikkat kesilecek:
Trafik sigortası 2016 yılında 12 milyon adet aracı sigortalamış, 9 milyar lira prim toplamış, 4 milyar lira hasar ödemiş. Elde 5 milyar lira var. Bu paradan kesinleşecek tazminatlar, işletme masrafları, sabit masraflar, marka kiraları çıkacak, o zaman belli olacak kâr. Sigortanın işletme masrafı ne olur ki, üretim yatırımı yok, hammadde stoklaması yok, sarf malzemesi harcaması yok. Yüzde 70 kısmının yabancı oluşundan kârlılığını siz tahmin edin. Sigorta şirketlerinin bankaları var. 

Bu rakamlar TSB (Türkiye Sigortalar Birliği) sayfasında var. Yıllık prim artışı yüzde 91 olmuş. ODD (Otomobil Distribütörleri Derneği) sayfasında aylık sunumlar var, ama tazminat bilgileri orada yok. Ticari araçlar hasarın yüzde 35'ini yapmışlar, primin ise yüzde 55'ini ödemişler. Bu paraları taşıma dünyası ödüyor. Şimdi sorayım… Trafik sigortası zarar ediyor mudur?
* * *
Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulaması 40 meslekte başladı. Belgesiz çalışmak yasak, cezaya tabi. Bu listede ticari araç sürücüsü yok.
Kanunda 685 adet Meslek Standardı var. Bunların sadece 7 tanesi ticari araçların şoförlerini tanımlıyor. Kanun, 360 meslekte Mesleki Yeterlilik arıyor ve bunu da ilgili belgesi ile onaylıyor. Bu yeterlilik, trafik sigortası sicilimizin de düzelmesine büyük yardım yapacak.
* * *
ABD yeni Başkanı, kuvvetli doların planlarına uymadığını görevinin ilk haftasında dile getirdi. Hiçbir ülkenin planına zaten uymuyor kuvvetli para. Geçen yıl izledik merkez bankalarının para bollaştırmalarını, faiz azaltmalarını. O yarışlar devam ediyor. GO (Gelişmekte Olan) ülkelerde -biz de dahiliz- dolar kurunun yüksekliği ABD harcamaları ile beraber yumuşayacak. 
*
İngiltere'de bir AB karışıklığı var. Parlamento AB'den Ayrılma referandumuna onay vermiş, halk ayrılmak yönünde oyunu kullanmış, hükümet de kraliyetin verdiği yetkilerle uygulamaya geçecekken İngiliz Yüksek (Anayasa) Mahkemesi, hükümetin parlamentodan Ayrılma Onayı almasının gereğine karar verdi. Halkın ayrılma kararını uygun bulmayanların çoğunlukta olduğu parlamento ayrılmaya onay vermeyebilecek. Bir yanda halk, karşıda parlamento, ortada hükümet! Uzlaşmaları, öğretici bir örnek olabilir.
*
Almanların otomotivine, bankacılığına devamlı ceza kesiyor Amerika. Kessin, Almanya'nın ihracatının sadece yüzde 10'u ABD’ye oluyor, yüzde 60'ı AB ülkelerine. Amerika Çin'e de içerliyor; Çin Denizinde karasuları, kıta sahanlığı hakları ile Amerika'nın yolunu kestiği için. Çin'in İpek Demiryolu da bölgenin büyük talebini bölgenin ekonomisine kazandıracak, adım adım.  
*
Suriye'de başlayan ateşkes ve yaklaşan barış görüşmeleri bölgeyi hayata döndürüyor.
Mercedes Benz Türk AŞ'nin Başkanı ne demişti, 2017 konusunda: "Bölgemizdeki sorunlar çözüldüğünde her şey iyi olacak. O günlere hazırız." 
Siz hazır mısınız?
İyi haftalar… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159