01.10.2023, 15:15

Son çeyrek

Sevgili dostlar, 

Son dönemlerde yaşadığımız ve ülkemizin başına gelen deprem felaketi, dünya üzerinde yaşanan olumsuz hava şartları, savaşlar, artan enflasyonla birlikte giderek zorlaşan ekonomik koşullar insanların yaşam kalitesini de düşürdü. 

Tüm bu olumsuzluklara rağmen hayata sımsıkı sarılan bizler, bir nebze de olsa daha ferah ve müreffeh bir hayat yaşayabilmenin çabası içindeyiz. Yapmış olduğumuz meslekler itibarıyla sektörel sıkıntıları olan turizm ve şehirlerarası yolcu taşımacılığından bahsetmek isterim.

2023 yılı başı itibari ile sıfır ve ikinci el araçlarda artan enflasyon ve dünya ekonomisinde yaşanan sıkıntılardan kaynaklı fiyat artışları her sektör ve her alanda olduğu gibi ticari araçların fiyatlarına da etki etti. Araç satışlarında çoklu rakamların hakim olduğu bir sisteme girerek, belki hayallerimizde bile göremeyeceğiz fiyat düzeylerine şahit olduğumuz bir 2023 geçiriyoruz.

Son dönemlerde yaşanan araç alım satımlardaki gevşeklik sık olmamakla beraber alım satım işlerinin azaltı. Buna rağmen yine de sıfır ve ikinci el talebi oluyor.  Bunun yanı sıra iptal edilen siparişlerin de olduğu bir dönem içerisindeyiz.

Böyle bir hareketliliğin daha seri ve daha çabuk olabilmesi için sıfır araç satışlarında takas desteği verilmesi yönünde üretici firmalara büyük görev düşüyor. Artık makasın daraldığı bir dönemde insanlar araçlarını değiştirmekte çok fazla beklememeli. Finans sektörünün ve bankaların kredi musluklarını kısması alım gücünü bir hayli olumsuz etkiledi.

Her olumsuzluğa rağmen bu işe gönül vermiş sektör temsilcileri ve bireysel otobüsçülerimiz hizmetlerine devam edebilmek için araç parklarını belki de azaltıp daha yeni ve daha konforlu hizmet sunmak için alımlarına devam etmek istiyorlar.

Araçların fiyatları oldukça yüksek olması sebebiyle dışarıdaki esnaflara peşin satma şanslarının daha az olduğundan takas desteğiyle araçlarının değiştirilmesi ve onlara destek verilmesi konusunda üretici firmalara görev düşüyor.

Artık milyon TL fiyatların konuşulduğu bir devirde bu desteğin verilmesi veya ortak çözüm üretilmesi şahsım adına bir mecburiyet gibi görüyorum. Kredilerin zayıf olduğu ve takas yapılamadığı bir dönem ya da bir döngü içerisine girilmesi, 2024 yılı araç alım satımında istikrarsızlık sinyalini  bize verir. 

Saygılarımla... ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159