10.11.2014, 16:54

Takım Ruhu

Futbol, basketbol gibi takımların başarısı oyuncu kalitesiyle doğru orantılıdır. Bugün dünyanın en başarılı takımları, en değerli oyunculara sahip olanlardır. 

Aynı şekilde bir şirketin de başarılı olması için nitelikli çalışanlara ihtiyacı vardır. Eğer insan kaynağı yeterli değilse şirket ne kadar maddi kaynağa sahip olursa olsun başarılı olamaz. Başarıyı belirleyen faktörler arasında iyi bir yönetim, iyi bir strateji, maddi imkânlar ve elbette şansın da payı vardır.

Bütün bunların yanı sıra, en önemli faktörlerden biri de takım olabilmektir. Takım ruhu, insanların egolarını ikinci plana atıp takımın başarısı için mücadele etmesiyle mümkün olabilir. Takım üyelerinin, hem birey hem de takımlarıyla tek vücut olmaları zorunluluktur.  

İyi bir takım, sadece iyi oyuncularla değil, onları birbirine bağlayan görünmez bağlarla oluşur. Bu nedenle takımda oyuncuları heyecanlandıran bir amaç birliğine ihtiyaç vardır. Bunu yakalamış, uyumla hareket edebilenler, bütün imkânsızlıklara rağmen başarılı olurlar.

İmkânları son derece kısıtlı şirketlerin, bütün yokluk ve zorluklara rağmen başarılı olmaları, çalışanların kendilerini işlerine adayacak bir amaç birliğini yakalayabilmiş olmaları yüzündendir.

Para, insanların işlerini yapabilmeleri ve hayatlarını sürdürmeleri için bir araçtır ama onları bir takım yapmaya yetmez. Takım ruhu, parayla satın alınamaz. İş dünyası veya sporda amaç birliğine varıp fark yaratan takımların dünyanın her yerinde takdir görmesi, parayla satın alınamayan bir başarıyı ortaya koydukları içindir.

Takım olmak için her şeyden önce ortak bir hedefe yönlendiren etkili bir lider ve  “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” duygusunun hakim olması gerekir. Sıra dışı başarılar, büyük bir adanmışlıkla mücadele eden takım oyuncularıyla elde edilir. Takımın amacını  kabullenmeyenlerin takımda işi yoktur. 

İş hayatında da sporda da yıldız oyuncular vardır. Bu oyuncular, takım üyesi olmakla birlikte herkesin kabul ve takdir ettiği üstün niteliklere sahiptirler. Yıldız oyuncuların ön planda olması, kendilerinden daha çok söz edilmesi, daha yüksek gelir elde etmeleri doğaldır. 

İnsanlar kendilerine değer verildiğini hissettikleri, katkılarının bir anlamı olduğunu düşündükleri takımlara bağlanır ve daha çok katkı, fedakârlık yapmak isterler. Takımı takım yapan birlik ve beraberlik duygusu bu şekilde güçlenir.

Hedef bilinci iş dünyasında ve sporda elbette çok önemlidir; ama tek başına hedef pek işe yaramaz. Bir amaç birliği olmadığı zaman ne kadar parasal ödül olursa olsun insanlar kendilerini yaptıkları işe adamazlar. 

Başarı, ancak insanın inandığı bir amaç uğrunda çalışmasıyla elde edilir. İnsanın yaptığı işten anlam bulması da böyle mümkün olur. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159