30.05.2019, 12:01

Teknoloji girişimleri ile işbirliklerini artırmalıyız

Katılır mısınız, bilmiyorum, ama ülkemizde şu iki konunun gelişmeye çok açık olduğunu gözlemliyorum. Biri, ortak iş yapma eğilimi. İkincisi, bu topraklardan da bas baya nitelikli teknoloji girişimlerinin çıkabileceğine inanma.

İşbirliği ile büyümek 

İlkini biraz daha açarak devam edeyim. Ortak iş yapma eğilimimizin zayıf olduğunu gözlemliyorum. Örneğin bir firmanın ihtiyacı olan teknoloji tabanlı bir çözümü, neredeyse birkaç blok ötesindeki şirket yapabildiği halde, onunla işbirliğine gitmek yerine, kendi insan kaynağını kullanarak yapmaya çalışmaya eğilimli firmalarımız. Sonuç, işbirliği yapılması halinde çözümü sunan daha da büyüyecekken ve diğeri ihtiyacını zaman kaybetmeden giderebilecekken; işbirliğine gitmeyerek ne o çözümü önceden hazırlayan global pazarda boy gösterecek olgunluğa erişiyor ne o kendi çözümünü üretmeye çalışan zamanında ihtiyacını karşılayıp rekabet gücünü geliştirebiliyor.

Teknoloji girişimcisi

Hele ikinci konu.. Yurtdışındaki girişim örneklerini ballandırarak anlatırken yine birkaç blok ötesindeki teknoloji girişimcisini görmezden geliyoruz. Örnek mi, o kadar çok ki; Hadi birkaç örneği vereyim. Dünyada elektrikli araçlara yönelik batarya üretimi konusunun ne kadar önemli olduğunu sanırım vurgulamama gerek yok. 4 sene önceden batarya üretimine kollarını sıvamış ve laboratuvar ortamında ülkedeki en başarılı üretimi gerçekleştirmiş Enwair adlı girişimin kurucusu 30 yaşındaki öğretim üyesi kadın mühendisimiz, 2 yıldır fellik fellik yatırımcı arıyor ki laboratuvardaki başarıyı seri üretime taşıyabilmek için. Ülkesine bunu kazandırabilmek için çalmadık kapı bırakmadı. 

İstediği arşılığı bulmak

Şimdi bazılarımızın ‘Amerika’da olsaydı…’ diye başlayan cümlelerini duyar gibiyim. O kısma hiç girmeyeyim. Bir başka örnek: artırılmış gerçeklik. Artırılmış gerçeklik teknolojili çözümüyle 3-4 yıldır birçok firmaya kendini anlatmaya çalışan Hangaarlab’ın müşterileri hep yurtdışı kökenli global firmalar. Öncelikle ülkemizde yatırım kovaladılar, çözümleri çok beğenilse de, bu topraklardan çıkmış olmalarından olsa gerek, elin tavuğu olmamalarından olsa gerek, istedikleri karşılığı bulamadılar. 

Gençlerimize güvenmeliyiz

Cümlemi düzelteyim, yurtiçinden bulamadılar. Daha fazla zaman kaybetmemek adına, yurtdışına açıldılar ve daha 3 ay geçmeden Estonya, Danimarka, Ukrayna’dan yatırım teklifleri aldılar ve bir kısmını kabul ettiler. Bu topraklardan çıkan zehir gibi gençlerimize güvenmeliyiz.. Sadece beğenmekle kalmamalı, işbirliği alternatiflerini görüşmeli, hayata geçirmeliyiz. Yoksa basından kitaplardan duyduğumuz öğrendiğimiz yurtdışındaki girişimlerin başarılarını izlemeye devam edeceğiz.  

Bu yılın ödüllü otomotiv girişimleri

OİB, bu seneki ismiyle ‘Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nı 2012’den beri düzenliyor. 2015 yılında İTÜ ARI Teknokent ile de işbirliğine giderek, yurt çapında başarılı otomotiv girişimlerini köşe bucak arıyor, yarışmaya dahil ediyor ve dereceye girenlere para ödülü, yurtdışında eğitim ve İTÜ Çekirdek’te projelerini geliştirme hakkı veriyor.

Bu sene 400e yakın girişim arasından ilk 5e giren ve ödülleri kazanan otomotiv girişimleri şöyle:

1. Car4Future
Elektrikli ve otonom araçlar için blok zinciri ile şarj enerji paylaşım ağı geliştirdi.
2. Sensemore
Sensemore, kestirimci bakım, kalite kontrol ve Ar-Ge alanında kullanılmak üzere sensörler ile donatılmış bir donanım, mobil aplikasyon ve bulut yazılım çözümü geliştirdi.
3. Parxlab
Park noktalarına yerleştirilen kablosuz, uzun ömürlü, yüksek teknolojili sensörler ve bu sensörlerden gelen verileri işleyen yapay zeka teknolojisi ile sürücülere boş park noktalarını ve işletmeye park noktasında oluşan veriyi göstererek hem sürücü hem de işletme tarafında yüzde 50-60 oranında verim artışı sağlıyor.
4. ENLIL-Dikey Eksenli Rüzgar Türbini
Metrobüs ve Karayollarında araçların ürettiği rüzgarı kullanarak yenilenebilir enerji üreten ve üzerinde bulunan sensörler ile şehir hakkında verileri elde eden akıllı rüzgar türbini geliştirdi.
5. AR Flip
Otomobil ve ticari araçların ön camlarına Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) entegrasyonu, aerodinamiğin iyileştirilmesi, kör nokta faktörünü ortadan kaldırma, sanal sürücü asistanlığı, akıllı sürüş, güvenlik ve konfor iyileştirmeleri geliştirdi. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159