09.10.2017, 10:17

Terörle mücadele ve otogarların durumu

Türkiye, bir tarafta terörle mücadele bir tarafta kayıt dışı ile ilgili ciddi bir çalışma yapıyor. Artık akıllı sistemlerin devreye girdiği dünyamızda, Ulaştırma Bakanlığı iletişim unsurları ve akıllı sistemleri kullanarak ekonomiyi ve ulaşımı kayıt altına almak için İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile ilgili bir proje geliştirdi. Uzun zamandır üzerinde çalışılan bu projeyle İçişleri Bakanlığıyla Ulaştırma Bakanlığı akıllı sistemleri kullanarak yolcu hareketlerini tamamen kontrol ve kayıt altına alabilecek. 

Biz de kimliksiz yolcunun binmemesi konusunda uyarı almıştık daha önce. Şimdi vatandaştan kimlik numarası alma mecburiyeti geldi. 3 kişiye 4 kişiye bilet verilirken, şimdi her kişiye bilet verme mecburiyeti geldi. Bu aynı zamanda terörle mücadele kapsamında, yolcu hareketlerinin tamamen bilinmesi isteniyor. 

Terörle mücadele hepimizin sorunu 
Türkiye, teröre karşı kararlı bir mücadele sergiliyor. Bu kararlı mücadelede devletin yanında olmamız lazım. Bütün vatandaşlarımız duyarlı olması lazım, yarın denetim konusunda atılacak adımlar ve kontrollerde de tepki göstermemesi lazım, herkesin yardımcı olması lazım, çünkü bazen ufak bir ihmal büyük zararlı sonuçlar doğurabiliyor. Bu anlamda, bizim otogarlarımızın çok yeterli olmadığını biliyoruz. Karayoluyla yolcu taşımacılığı havayolu, demiryolu veya denizyolu taşımacılığı gibi bir yapı değildir. İndi-bindimiz çok, bunları kontrol altına alan el cihazlarının mutlaka kullanılması lazım. Otobüse girecek her unsur önceden kontrol edilmesi lazım bagajsa içinde ne olduğunu bilmemiz lazım, çünkü geçmişte acı olaylar yaşadık. Kocaeli Otogarı tek kapıya düşürülmüş, insanlar için zor oluyor belki ama güvenli olmaya başladı. Otogarların giriş çıkışlarının bagaj bölümlerinin tamamının xray cihazları ile yapılması lazım havaalanlarındaki gibi yolcu salonlarının bu anlamda değerlendirilmesi lazım. Bileti olmayan yolcuların bekleme salonlarına girmesini engellenmesi gibi alınacak bir sürü önlem var. Yeni otogarların bu düzenlemeler dikkate alınarak yapılması gerekiyor. Yolcular ve bagajlar bir veri tabanı üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğüne ulaşacak ve Emniyet kimin nereye gittiğini görebiliyor olacak… Şüpheli, şahıs ise TC kimlik numarası ile anında tespit edilip gereği yapılacak. Karayolu taşımacılığı teröre geçit vermeyecek, biz sektör olarak devletimizin yanındayız.

Devletimizin yanındayız
Ulaştırma Bakanlığı, geçen sene açıklama yaptı, biz de Emniyet Genel Müdürlüğünün talebi üzerine toplantı yaptık. Bir veri tabanı üzerinden tüm yolcu hareketlerinin TC kimlik numarası ile eşleştirilmesi, bagajların biletle ve yolcularla eşleştirilmesi lazım. İstanbul Otogarında ana giriş kapılarında xray cihazları ile denetim sağlanabilir, firmalar da kolay kullanılabilen xray cihazları ile denetim sağlayabilir. Bu sorunlar akıllı sistemlerle çözülür. 2017 sonunda bir genelge çıkacak ve uygulamaya konulacak diye düşünüyorum. 

Yeni Yönetmelik…
Tedbirlerin alınması zaman alacaktır ama. Karayolu yolcu taşımacılığında çıkacak olan yeni Yönetmelikte belge türlerini azaltmak için yapılan düzenleme yeni sıkıntılar yaratacak. Onun için turizm taşımacılığı ile tarifeli taşımacılığı birbirinden ayırmak lazım. D begeliler yurtiçi yurtdışı turizm çalışsın, B belgeliler tarifeli yurtiçi yurtdışı hizmet versin. Turizmin bazı geçiş üstünlükleri var… Köprüleri, otoyolları, şehir merkezlerini kullanırken imtiyazları var. Şehirlerarası yolcu taşıyan tarifeli otobüslere de bu imtiyaz verilirse bu kanun uygulanamaz hale gelecek. Tarifeli taşımacılığın merkezi otogarlardır, tarifesiz ve grup taşımacılığında yapılacak işler bellidir. Ulaştırma Bakanlığı çalışmalarını tekrar tekrar gözden geçirip iki türlü taşımacılık belgesi çıkarması lazım; grup taşımacılığı, turizm taşımacılığı bir, bir de şehirlerarası tarifeli taşımacılık olması lazım. Gecikmesinin nedeninin de kararsızlık olduğunu düşünüyorum. Kararsızlığın nedenini de bilmiyorum. Yeni taşıma sistemleri arasında karayolu ve havayolunda birtakım ortak sorunlar çıkmıştı onları yeniden düzenlemek istiyor olabilirler.

Kazasız belasız, yolcusu çok seferler diliyorum. Yolunuz açık olsun. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159