16.08.2021, 16:07

TOFED ve IPRU Genel Kurul izlenimlerim

TOFED ve IPRU Genel Kurullarına, otobüsçü dostlarımla yüz yüze buluşabilmek ve okurlarıma izlenimlerimi yazabilmek için katılma kararı aldım. Burada eksiklikleri de gündeme getirmenin dost acı söyler düşüncesi ile olduğunu da aktarmak isterim ki, eksiklikler bir daha olmasın.

Bir organizasyonda, konuklara toplantı ve etkinlikler ile ilgili bir bilgi broşürünün dağıtılmaması önemli bir eksiklikti. Aynı gün içinde iki genel kurul var ve konuklara hiçbir bilgilendirme yapılmış değil. Nasıl olsa insanlar takip eder anlayışı ile hareket etmek çok yanlış.

IPRU Genel Kurulu 

İlkin IPRU Genel Kurulu toplandı. Otomotiv endüstrisinden gelen, sektörün çok sevdiği Sayın Fatih Tamay başkanlığa veda etti. IPRU’nun yeni Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül oldu. Sayın Akgül’e başarılar diliyoruz. Yalnız IPRU ile ilgili dikkatimi çeken; pandemi sürecinde uluslararası taşımacılık alanında birçok sıkıntı yaşanırken genel kurulda bu sıkıntılar ve çözüm arayışları hiç gündeme gelmedi. Kamu tarafından ne gibi destekler istendiği de aktarılmadı. Sayın Akgül, 19 üye ülke sayısının 100’e çıkarılma hedefi olduğunu belirtti, ancak şu an IPRU ile ilgili elde tutulur hiçbir çalışmanın olduğunu görmedim. Doğrusu IPRU’nun kuruluşunda emekleri olan isimler sayılırken de önemli emekler veren Ali Çıkkan’ın isminin de hiç ifade edilmemesi doğru değildi. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı’ndan hiçbir yetkilinin olmaması gerçekten üzüntü verici.

TOFED Genel Kurulu 

Daha sonra TOFED Genel Kurulu’na geçildi. İlgimi çeken, çok kalın faaliyet raporunun içinde, 3 yıl boyunca bakanlıklara yazılan yazılar dışında bir faaliyet göremedim. 
Sayın Birol Özcan’ın konuşmasında, 2020 Mart ayından beri ağır ekonomik koşullar yaşayan otobüsçünün sorunlarının tespit ve taleplerini duyamadık. Bu büyük bir eksiklikti. Sayın İlgin’in, yıllardır dile getirdiği otobüsçülerin bir oda şeklinde meslek örgütüne sahip olması yönündeki talebi olumlu, ancak bugüne kadar hiçbir sonuç alınamadı. Sayın Mustafa Yıldırım da, TOFED yönetimine girdi. Bu noktada nasıl bir yönetim çizgisi izleneceğini göreceğiz.

Sektör neden konuşmuyor

Ben daha çok sektör mensubunun konuşmasını beklerdim, Divan Kurulunun da bu yönde bir çabası olsun isterdim. Ama olmadı. AKP Manisa Milletvekili Sayın Taner Akkal genel kurulda varken neden daha fazla otobüsçü derdini anlatmadı. Besbelli otobüsçüler durumlarından memnun. Sadece ben ve Şanlıurfa Eser Turizm firma sahibi Mehmet Küp konuştuk. Konuşmamda, 3’üncü köprü zorunluluğunun kaldırılmasını ve köprü kullanımının isteğe bağlı olması gerektiğini vurguladım. Unutmayalım ki, ‘Otobüsçüler 5 müteahhitten büyüktür’. 

Heyecan yok

Genel kurulda hem yönetenlerde hem de katılımcılarda heyecan ve coşkunun olmaması önemli bir konu. Pandemi süreci mi bu kadar heyecansız hale getirdi sektörü, yoksa meslek örgütlerinden artık beklentiler mi azaldı? Bunu sorgulamak gerekiyor. 

TOFED’in yeni yönetimi belirlendi. Sayın Birol Özcan başkanlığa devam ediyor. Bu sefer ben de Yüksek İstişare Konseyi Üyeliği ve Denetleme Kurulu Üyeliği görevlerini üstlendim. TOFED yönetiminde yer almam eleştiri yapmayacağım anlamına gelmez. Yine düşüncelerimi, eleştirilerimi dile getireceğim ve sektörümüz için en iyisinin çabası içinde olacağım.

Şu da bir gerçek ki, genel kurula katılmadığı halde yönetimde yer alan birçok isim vardı. Mazereti olanları ayırıyorum, çok sayıda ismin genel kurulda yer almadığı halde yönetime girmesini yadırgadım. Genel kurula gelmeyenler meslek örgütü için nasıl çalışacaklar, merak ediyorum.

Genel kurulların en renkli anı da gala yemeği oldu. Sayın Talip Öztürk’ün aynı zamanda kayınpederi olan sanatçı Faruk Tuncel söylediği birbirinden güzel şarkılarla geceye renk kattı. 

Sektörde yeni oluşumlar konuşuluyor. İnsanların beklentileri karşılanmayınca yeni bir arayışa girmesi de doğaldır. Daha önce Hatay’da bir araya gelen firma sahipleri 3 Ağustos’ta Ankara’da buluştu ve bu dernek kurma kararı aldı. Bu yapıyı da izlemeye ve görüşlerimi ilerleyen dönemde sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Son söz: Orman yangınları hepimizin içini çok yaktı. Umarım bir an önce kontrol altına alınır. Bu alanların tekrar orman vasfına kavuşması için elden ne geliyorsa yapılır. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159