19.06.2019, 15:27

TOSB, Otomotiv Sektörünün İnovasyon Merkezi

TOSB’da (Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi) ikinci kez seçilen Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu’nun vizyonu ve liderliğindeki yönetim kurulunun emekleriyle, bir senedir birçok projeyi hayata geçirdiğimiz TOSB İnovasyon Merkezi ile ilgili olarak, özellikle makine sanayindeki yöneticilerden çok soru geliyor. Projeleri, yapılanları gördüklerini, başarılı bulduklarını, genel olarak neyin hedeflendiğini ve kendi sektörlerine nasıl yansıtabileceklerini soruyorlar. Bu köşeden de özetle yanıtlamaya çalışayım.

TOSB İnovasyon Merkezi’nin hedefi, global bazda sektördeki dönüşüme ayak uydurmak, aktif ve lider bir oyuncu olmak amacıyla bir ekosistem oluşturmak. Bu hedefi de 4 ana kulvar üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

- Startup & Sanayi İşbirliği
- Üniversite & Sanayi İşbirliği
- Yurtdışı İşbirlikleri
- Merkezi Hizmetler
Bu başlıklardan bahsedecek olursak;

Startup & Sanayi İşbirliği
Özellikle yetişmiş, belirli aşamaları geçmiş girişimlerin sektör firmalarıyla bir araya gelmesini koordine ediyor, işbirlikleri çıkarmaya çalışıyoruz. Örneğin her ay 3 başarılı girişimcinin çözümünü firma yöneticilerine sunmasından, her iki ayda bir düzenlediğimiz dijital dönüşüm sergilerinde ürünlerini sergilemelerine kadar… Bu sunumlar ve sergiler sonucunda startupların çözümlerini kullanmaya ve hatta yatırım görüşmeleri başlatanlar oldu ki, bu çalışmaların ana hedeflerinden biri gerçekleşmiş oluyor. Ya da bir başka örnek, Mayıs ayında kurduğumuz otomotiv mentor ağı ile girişimcinin sektördeki firma yöneticileriyle daha sık bir araya gelmelerini sağlamak gibi. Mentor ağının kurulduğu ilk ay 18 görüşme gerçekleşti Mentorlar, en az 10 yıl iş tecrübesine sahip yöneticilerden oluşuyor. İçlerinde Almanya’dan da Amerika’dan da mentor olduğu gibi, yan sanayiden de ana üreticiden de yöneticiler var.

Üniversite & Sanayi İşbirliği
Startuplarla işbirliğinin gelişmesi özellikle kısa vadeli dönüşüm için çok önemli. Bir yandan kısa vadede dönüşümü yakalamak için hamleler yaparken, bir yandan da orta ve uzun vade için Ar-Ge çalışmalarını yürütmek önemli bir adım. Bunun için de üniversiteler olmazsa olmaz. Üniversite & Sanayi işbirliği konularında ülkemizde daha atılacak birçok adım var kabul... Çalışılması, sürdürülebilirliği zor bir konu, kabul… Ama yılmadan tekrar tekrar denemeli ve olgunlaştırmalıyız. TOSB İnovasyon Merkezi olarak da, üniversite & sanayi işbirliğini sektör özelinde koordine etmek adına üniversitelerde özel dikey uzmanlaşma konuları belirledik ve üniversitelerle paylaştık. Böylelikle hem kaynakları daha verimli kullanabileceğiz hem de uzmanlaşmada daha da derinleşebileceğiz. Bu hafta ilgili Bakanlığa sunulacak bir projeyle de, 6 üniversite ile birlikte TOSB İnvasyon Merkezi yürütücülüğünde; bağlantılı, elektrikli ve otonom araçlarla ilgili bir çalışmayı hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bakanlığın onayı takiben bu köşede yine detaylarını paylaşırız.

Yurtdışı İşbirlikleri
TOSB’da bir yandan bu çalışmaları yürütürken, bir yandan da yurtdışındaki inovatif dönüşümün yakından takip edilmesi ve önemli çalışmaların içinde olmaya çalışılması ya da en azından yurtiçi sanayiye aktarılması adına yurtdışı işbirliklerini koordine etmeye, network geliştirmeye, ortak projeler üretmeye çalışıyoruz. Örneğin son üç haftada Çin’den, Amerika’dan, Fransa’dan, Almanya’dan sektörden kontaklarımızla bir araya geldik, olası işbirliklerini görüştük.

Merkezi Hizmetler
Bu hafta Marmara Kalkınma Ajansı liderliğinde çıkacak ihaleyle, TOSB İnovasyon Merkezi’nin merkezî hizmetlerine yönelik bazı çalışmaları başlatmış olacağız. TOSB bünyesindeki firmalar başta olmak üzere, bölgedeki firmalar ve hatta otomotiv sektöründeki tüm firmaların çok faydalanacağı bir merkezi hizmetler fonksiyonuna bürünüyor. Peki, merkezi hizmetler neler içeriyor? Maliyetinden dolayı satın alınamayan tasarım programlarının ortak kullanıma açıldığı Tasarım Atelyesi’nden tutun da, forklift kullanımından vince, tehlikeli maddelerden üretimdeki çalışmalara kadar işçi sağlığı ve güvenliği (İSG) konularında daha etkili eğitimlerin sağlanmasına yönelik Sanal İSG Atelyesi’ne; Hızlı Prototipleme Atelyesi’nden Katmanlı Üretim Müşteri Deneyim Merkezi’ne, Eğitim Atelyesi’den Dijital Dönüşüm Ofisi’ne kadar sektörün ihtiyacı olan birçok konuda merkezi hizmetler verilecek. Bu hafta başlatılacak ihalenin yasal sürelerini de göz önüne alırsak Ağustos sonu sektöre hizmet vermeye başlayacağını öngörüyoruz.
Evet, Otomotiv Sektörünün İnovasyon Merkezi olma adına TOSB’un attığı ve hayata geçirdiği adımlar heyecan veriyor. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159