15.04.2013, 16:41

Trafikte ortak akıl ve bisiklet

Cumhurbaşkanı’nın direktifleriyle kurulmuş Trafikte Ortak Akıl Platformu’nda Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz ile tanıştık. Hepimizin önüne yeni bir vizyon açtı ve önümüze öyle bir perspektif koydu ki bisikletin sıradan bir alet olmadığını anlattı.

Ben bisiklet uzmanı değilim, ama anlatılanları aktarınca siz de hak vereceksiniz. Bisikleti sevdirmenin başta küresel ısınma olmak üzere yakıt tüketimi açısından faydası var. Enteresan bir şey; bisikletlere birer batarya koyuyorlar, pedal döndükçe enerji üretiyor. Bisikleti park ettiğinizde -tabii özel parklar bunlar- temas ettiği yere enerji aktarıyor. Teknoloji bu kadar ileri gitmiş. Trafikte Ortak Akıl Platformu’nda, Bakırköy sınırları içerisinde yapılan birkaç özel bisiklet yolunun artırılması ve yeni gelişen yerleşim merkezlerinde yeni yapılan yollarda bisikletlere özel yolların ayrılması konusuna özen gösterilmesi bir politika olarak benimsendi. 

Bir toplumun sağlıklı olması için olduğu kadar ulaşım ihtiyacının giderilmesi için de önemli işlevler kazanan bisikletin hayatımızda yer alması için Murat arkadaşımız 9 ayrı bakanlıkla iletişime geçmiş. 

Fukara bineceği…

Bizim ülkemizde bisiklet fukara bineceği olarak görülüyor, oysa dünyada öyle değil; çocuklar kadar kravatlı beylerin de kullandığı bir ulaşım aracı; Hindistan, Pakistan gibi gelişmiş ülkelerde de yoğun kullanılıyor: Hollanda örneğin. Almanya, özellikle destekliyor bisiklet kullanımını. Berlin’de, bundan 7-8 sene önce trenden, metrodan inen yolculara ücretsiz 6 bin bisiklet tahsis edildi. İnsanlar gidiş gelişlerinde bisiklet kullanmaya başladı. Yaygın kullanım alabildiğine arttı ve ücretsiz bisiklet yaygınlaştı. İngiltere yeni altyapılarda bisiklete uygun planlamalar yapıyor. New York’ta 2025 yılında bisikletin zorunlu bir araç olacağı, şehre otomobillerin girişinin yasaklanacağı, sadece toplu taşıma araçlarının, raylı sistemin ve bisikletin kullanılacağı bir ulaştırma sistemi projelendiriliyor. 

Dünya hazır olsun

Çevreyi kirleten, trafiğe olumsuz etki yapan, insana zaman kaybettiren unsurlar ortadan kalkacak yollar insan taşıyacak, araç taşımayacak. Bisikletler obeziteden dolaşım hastalıklarına, kolesterolden kalbe kadar sağlık sorunlardan kurtulmayı sağlayacak, insanlarımız daha mutlu olacağı gibi ulaşıma da daha az para harcayacak.  Yakın bir zamanda ‘bisiklete binin kardeşim, otomobilin bu bölgeye girişi yasak’ diyecekler. Dünya buna hazır olsun. 

Altyapı hızlandırılmalı

Bu kadar büyük bir ihtiyacı karşılayan bisikletin toplu taşıma sistemlerimize de girmesi gerekir. Şehir içinde bisiklet yolu olsa, çok katlı bisiklet parkı yapılsa, kameralarla desteklenmiş, çalınma riski alabildiğine azaltılmış parklanma yerlerine insanlar bisikletini güvenle bırakabilir. Böyle düşündüğünüz zaman şimdi ben bunu kendi şirketimde niye yapmayayım? Ailemde bisiklet kullanımını arttırmaya çalışacağım. Herkesin bisikleti önemsemesi lazım. 

Ücretsiz taşıyacağız

Bisikletliler Derneği Başkanı, milli bisikletçi Murat Suyabatmaz ile karşılıklı mutabık kaldık. Biz otobüslerimizde, bisikletleri -destek sağlamak için- ücretsiz taşıyacağız, ama sayısı fazla olmaması lazım. Otobüse birkaç bisikleti ancak koyabiliriz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile bisikletin toplumsal rolü iyi algılandı ve trafik sorununu çözümü olarak görülüyor. Bu konu üzerine diğer otobüs firmalarına da önerilerimizi götürdük, götüreceğiz. İstanbul’da 1 milyon bisiklet olursa trafik çok daha rahatlayacak. Ben bisiklet konusunda Murat Suyabatmaz’a teşekkür ediyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159