28.05.2018, 11:46

Ulaşım kimliği oluşturulacak

Geçtiğimiz hafta içinde iki önemli etkinliğimiz oldu. Birincisi TOF olarak 5’inci Olağan Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik. Üyelerimiz beni tekrar Başkanlığa layık gördüler. Teşekkür ediyorum. Aynı günün akşamı da TOF ve TTDER olarak geleneksel iftar yemeğimizi düzenledik. Çok geniş bir katılımın olması bizi çok mutlu etti. Ayrıca iftar yemeğimize sponsor olarak destek veren tüm kuruluşlara da teşekkür ediyorum.
Önümüzdeki seçim süreci ekonomiyi etkiledi. Burada, bu şartları en ağır yaşayacak olan taşımacılar. Akaryakıt ve dolar fiyatları artıyor, ama bizim gelirlerimiz aynı. ÖTV’den karşılanan gizli zam seçimden sonra bize yansıyacak. Seçimden sonra dolar çarpı petrol paritesini ödeyemeyeceğimizi sesli bir şekilde duyurmamız lazım. Her yerde söylüyorum, bunu yapamazsak artık dolmayan otobüsün yola gitmeye hakkı yoktur. Şunu da eklemek gerekir; gerek federasyon gerekse şirketlerimiz açısından bu sektörün kendi geleceğini belirlemek için inovasyon yapmak zorunda. İçimizde yeni araba alanlar oldu, döviz bugünkü durumda olsaydı araba alan olmayacaktı. Kaynaklarımızı çok etkili kullanmalıyız. 

Hat esaslı çalışmalıyız
Hat esaslı çalışmamız lazım, kapasiteyi verimli kullanmamız lazım. Birçok kolaylık geliyor, noter masrafı yapmadan işlemlerinizi tamamlayabileceksiniz. U-EDTS sistemini kullanmaya başlayacağız, toplantıları devam edecek. 

Bakanlık bize bir kolaylık yapıyor, teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde, 4 ay içinde 4 toplantı daha yapacağız. Şehirlerarasında, artık kaç yolcu olursa olsun, yola giderim anlayışı bitti. Bireysel otobüsçü kalmadı. Türkiye’de artık kurbanlık kuzu kalmadı. Şu anda işini doğru yapan büyük firmalarımız bunu anladı, işlemlerini bu şekilde yapmaya başladı. Ciddi kiralama bedeli veriyorlar. Turizmciler de kiralamalarda pazarlığı sıkı yapmak zorundalar. 

Otogar yerinde kalmalı
Başbakanımızla konuştum, Bayrampaşa Otogarını Işıklar’a taşımayı düşünüyorlardı. Işıklar’da yapılacak otogar, şehirden 30 km uzaklıkta olacak taksiyle gidip gelen yolcular artık olmayacak. Bu kadar parayı vermişken insanlar, ‘binerim uçağa, giderim’ diyecek. Şu anda Bodrum, Antalya, İzmir havaalanları yolcu bekleyen araçlarla dolu. İstanbul Atatürk Havalimanında, işin içindesiniz biliyorsunuz durumu, yarım saat taksi bekliyorsunuz. Bu süreç otobüsçünün aleyhine işleyecek. Yatırımı akıllı ve doğru yapmak lazım. Buy-back ile satın almalar devam edecek, göreceksiniz. İETT 5 yıl maliyetle araba alıyor.

Gitmeyene para ödüyor
Kaba hatlarıyla söylüyorum; sefere giden otobüs, gitmeyen otobüse para ödüyor. Dolayısıyla, herkes gidip zarar edeceğine, azımız gitsin para kazanalım. Havalimanıyla rekabet edebilelim. THY’de devletin yardımı var. Türkiye’nin uçak sayısı 617 idi, şu anda 700’e çıkıyor. Yola gitmeyen arabadan km esaslı sigorta bedeli alınsın. Yatırımcı gençlerden inovasyon bekliyorum. Şehirlerarasıyla turizm otobüsü arasında çok az fiyat farkı var. Turizm biraz daha az. Turizm otobüsleri 40 bin km yol yapıyor. Şehir içinde yapıyor, rahat yapıyor. Maalesef şehirlerarasında 3 kaptanla gidilmesi gereken yola 2 kaptanla gidiliyor. Benim arabam senede 6 ay yatıyor, ben MTV’yi 12 ay ödüyorum. Kârlılığı arttırmalıyız. Yeni iş modelleri geliştirmeliyiz. Havuz sistemi geliştirin. Portal yapın, yapılmışlara bakın. 

Transfer bedeli alınmalı
Yıllar önce İspanya’ya gittiğimde 500 Euro transfer bedeli ödemiştim, havaalanından şehre. Bugün 500 TL’ye havaalanı transferi yok. Şu anda, işverenler sizin üzerinizden para kazanıyor, siz kazanamıyorsunuz. Herkes kendini firma sahibi olarak görüyor, ancak büyük firmalarla işbirliği yapmak zorundasınız. Bir arkadaşım, zamanında yazdığım “Bu sektörden kaçan kurtulur” yazım için aradı ve teşekkür etti, “benim cebim artık param gördü” dedi. Yenisi yapılmadığı için Bayrampaşa Otogarı en az 5 yıl kalacak. Hadımköy’de yapılması düşünülen Trakya aktarma merkezini aynı zamanda tur otobüsleri de kullanabilecek. İstanbul içine yolcu transfer merkezleri yapılacak, servisler sadece oraya kadar gidecek. Karmaşa kalkacak, kent ulaşım kimliğine kavuşacak. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159