30.09.2021, 10:58

“Yeni bir başlangıç” mı?

2021 yılına girerken; beklenilen o güzel başlangıcı yakalar gibi olduk. Derken, bir kuş misali elimizden kayıp gitti, son çeyrekte fazla bir değişim olmayacağı için umutlarımızı 2022 yılına bıraktık!!!
Bu bağlamda; sıfır km otobüs satışlarının yavaşlaması, ikinci el satışlarının önceki aylara göre çok düşük seyretmesi ve işlerin gözle görülür bir şekilde yavaşlaması… Aynı zamanda araç alım satım sitelerindeki araç sayılarının artması ve buna göre talebin azalması, ikinci el otobüs fiyatlarının düşmesini büyük ölçüde etkiler.
 *
İkinci el otobüs piyasasında bu işi yapan esnaf, fiyatların aşırı düşmeyeceği ve 2022 yılı mart ayı itibariyle tekrar yükselişe geçeceğini düşünmekte.
 *
Otobüs üreticileri ile bayiler; 2022 Ocak - Şubat aylarında üretimin kısıtlı olacağını, bu sebepten dolayı ikinci el otobüs fiyatlarının çok fazla değer kaybetmeyeceğini, ayrıca yaz sezonu ile birlikte turizmin de hareketlenecek olmasıyla, ikinci el otobüse olan talebin artacağını düşünmekteler.
 *
Bütün bu olumsuz şartlara rağmen, standartlarımızı koruyarak hayatımıza devam etmeye çalışsak da bu illet hastalıktan yakamızı bir türlü kurtaramıyoruz.
Sağlık kuruluşları son sürat aşılama işlemine devam etmelerine rağmen hasta ve ölüm sayıları hiç düşmediği gibi yükseliyor. Covid-19 sürekli mutasyona uğruyor. (Rakamların 3’lü hanelerde olması nedeniyle tekrar kapamaların olabileceği ihtimalini düşünmeden de edemiyorum.)
 *
Diğer taraftan, maliyetler artıyor alım gücü azalıyor.
* Faiz oranlarının yüzde 1.65 ile yüzde 2,5 aralığında artarak devam etmesi,
*Maliyet ve gider kalemlerin aşırı artması,
* Piyasada ikinci el istikrarın olmaması,
* Sıfır ile ikinci el araçların arasındaki makas aralığının artması ve alım gücünün azalması, yatırımları imkansız hale getiriyor. Tüm bu olumsuzluklar, geleceğe dair ciddi bir belirsizlik yaratıyor.
 *
Tablo bu şekilde olursa, hem sıfır hem de ikinci el otobüs pazarı bundan aşırı yara alır. Araçlardaki aşırı fiyat düşüşleri, araçların kredi borcunu dahi karşılamaya yetmeyebilir. Bunun sonucu olarak yeni (sıfır km) piyasası da bozulabilir. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159