banner69

Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı Aşkabat’ta düzenlenecek

banner113

Birleşmiş Milletler dünya tarihinde ilk defa Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansını düzenleyecek. Konferans 26-27 Kasım, 2016 tarihlerinde Türkmenistan’ın beyaz mermerli başkenti Aşkabat’ta düzenlenecek ve sürdürülebilir büyüme konusunda hedeflenmiş amaçları hayata geçirmeye yardım edecektir.

banner114
GÜNDEM 19.11.2016, 15:43 19.11.2016, 17:09 Taşıma Dünyası
Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı Aşkabat’ta düzenlenecek
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov’un ferasetli önderliğinde ekonomi alanında ‘Açık kapılar’ politikasını, Tarafsızlık ve barışsever işbirliği ilkesini öne sürmesi BM tarafından tam destek aldı. Bu ilkelerden yola çıkarak, Türkmenistan dünyanın yakın ve uzak ülkeleri ile çok yönlü işbirliğine başladı. Bu amaç ile ülkenin jeopolitik konumunun getirilerini kullanarak, ihtiyaç duyulan ulaştırma-iletişim sistemleri kökten yenilenmeye başladı. Gelişmiş iletişim sistemini oluşturmak ekonominin tüm sektörlerini modernleştirme, devletler ile işbirliği yapma, ülkeyi sanayi açısından gelişmiş devlete dönüştürme politikasının da önemli parçasıdır. 

Dünya ikliminin değişmesinde ve sürdürülebilir büyüme elde etmede sürdürülebilir ulaştırma sisteminin önemli yere sahip olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler dünya tarihinde ilk defa Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansını düzenleyecek. Konferans 26-27 Kasım 2016 tarihlerinde Türkmenistan’ın beyaz mermerli başkenti Aşkabat’ta düzenlenecek ve sürdürülebilir büyüme konusunda hedeflenmiş amaçları hayata geçirmeye yardım edecektir.

Sürdürülebilir ulaştırma sistemi insan için lazım olan ürünleri ve hizmetleri ulaşılabilir duruma getirmek ile hayatı daha da sadeleştirmektedir. Ama buna rağmen, ulaştırma altyapısı ve ulaşılabilir ulaştırma hizmetleri dünya genelinde yetersizdir. Ayrıca, ekonomik ve medeni hayatın büyük şehir merkezlerinde toplanması ve otomobil araçlarının artması görülmemiş fazlalığa, enerjinin uygun kullanılmamasına, otomobil araçlarının atıklarının artması ve birçok şehirlerde, sanayi açısından gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, sağlıklı yaşam koşullarını tehdit edecek seviyede hava kirliliğine ve değişimine getirmiştir. Ulaştırma sisteminin istikrarlı büyümesini geliştirmek ve ekonomik açıdan kabiliyetli, toplum için ulaşılabilir, çevre açısından güvenli ulaştırma-iletişim sistemini düzenlemek için konferansa katılmak ve görüş alışverişinde bulunmak çok önemlidir.

Konferansa Devlet Başkanları, BM ve çeşitli uluslararası organizasyonların, özel ve toplumsal birliklerin üyeleri dâhil yaklaşık 2000 kişinin katılarak, görüş alışverişinde bulunması beklenmektedir. Bu ise sürdürülebilir ulaştırma sisteminin bütün ve çok yönlü özelliğinin ve dünya genelinde sürdürülebilir büyüme için önemli yere sahip olduğunun açık göstergesidir.
Konferans, açılış ve kapanış törenleri dâhil, iki günlük (26-27 Kasım, 2016) görüş alışverişinden ibarettir. Ayrıca, her günün ikinci yarısında genel oturumlar düzenlenecek ve hedefler beyan edilecektir. Sonra ise sürdürülebilir ulaştırma sistemine ait çeşitli konular üzerine görüşmeler yapılacaktır. Bununla birlikte, konferansın resmi alanlarında business-forum gibi çeşitli oturumlar düzenlenecektir.

Karşılıklı görüş ve bilgi alışverişinden başka da, sürdürülebilir ulaştırma sisteminin amaçlarını öne sürmeye ve işbirliklerini oluşturmaya yardım edecektir.

Konferansın resmi oturum alanlarında Devlet, BM ve devletlerarası kurumlar, ayrıca ilgilenen kurumların himayesinde etkinlikler yapılacaktır. Ek etkinlikler tecrübe alışverişi ve görüşme için özel olanaklar oluşturmaktadır. Bu etkinlikler Konferansın düzenleyicileri tarafından yönetilecektir. 

Türkmenistan Devlet İstatistik Komitesi verilerine göre 2012 yılında ülkenin Toplam İç Ürününde ulaştırma sisteminin payı yüzde 4’e yakın, 2013 yılında ise yüzde 4,3’e eşdeğer bulundu. 2014 yılında ulaştırma-iletişim sektörünün Toplam İç Ürüne katkısı bir önceki yıla kıyasen yüzde 13 arttı. 2015 yılında bu sektörün Toplam İç Üründeki eklenmiş değerinin payı yüzde 5,6 olarak kaydedildi.

Son yıllarda inşa edilen ve inşa edilmekte olan ülkenin ulaştırma-transit sisteminin mühendislik tesisleri, bunlara dahil olarak 2013 yılında başlanarak günümüzde teslim edilmeye hazırlanan Türkmenabat-Farap demiryolu ve karayolu köprüleri, Türkmenbaşı şehrinin ve Mary’nın havalimanları, bu senenin 17 Eylül tarihinde kullanıma açılan Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenbaşı şehrinin modernleştirilmekte olan deniz limanının olanaklarının arttırılmaya başlanması, gelişen Türkmenbaşı-Farap karayolu, aynı şekilde, yeniden düzenlenen birçok yollar Orta Asya üzerinden geçen bölgesel ve bölgelerarası ulaştırma yollarını oluşturmada ve etkili faydalanmada önemli adımdır. Bu yönde sürdürülen çalışmalar geleceğe yöneliktir. Amuderya’nın üzerinden geçen dev büyüklükteki mühendislik tesisleri Amuderya’nın sağ kenarını işlemeye ve komşu devletler ile işbirliğini arttırmaya hizmet edecek önemli ulaştırma geçidine dönüşecektir.

Ülkemizin ulaştırma sisteminde oluşan olanakların önemini hayat açıkça göstermektedir. 25 Nisan 2013 tarihinde Aşkabat’ta gerçekleşen Türkmenistan’ın, İran’ın, Umman Sultanlığının, Katar’ın ve Özbekistan’ın Dışişleri bakanlarının görüşmesinde ülkelerin hükümetleri arasında Uluslararası ulaştırma ve transit güzergâhını oluşturma konulu Anlaşmaya imza atıldı. Burada göz önünde bulundurulan çalışmaların hayata geçirilmesi Yakındoğu ve Orta Asya ülkelerinin karşılıklı bağlantısını daha da pekiştirecektir. Bunun gibi büyük çaplı çalışmalar ile Türkmenistan çeşitli bölgesel ve bölgelerarası ulaştırma-transit güzergâhlarının oluşturulmasını hızlandırmaya yardım edecektir, bu yıllar dünyada ekonomik etkinliği arttırmaya olumlu etkisini gösterecektir.













Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159