07.08.2017, 11:03

Kalkınmayı Büyümeye Feda Ediyoruz!

Bilenler, Amerikan Merkez Bankasının, bu yıl, faizini sadece 1 kere ve ta Aralık ayında arttıracağını anlatıyorlar. O da arttırabilirse... 
Bankanın başkanı geçen hafta, en büyük belirsizliğin, Amerikan mali politikaları olduğunu söyledikten sonra da görev süresini tamamlamayı başarı sayıyor. Yeni görev başkasına…
Amerika kendi başkanının ve başkan yakınlarının siyasal kusurları ile uğraşıyor ve dolar zayıf devam ediyor.  
Rusya ve Amerika, Suriye'de çatışmadan yaşayacakları bir sistem kurmaya çalışıyorlar. İlk kez bu derecede fiilen yakın durumdalar birbirlerine. Buradaki yakınlıkları dünyanın başka bölgelerindeki mesafeli çatışmalarını da durduracak; mesela Venezüella çatışmalarını… Belki de Kuzey Kore konuları bile yumuşayacak, hatta Çin denizi, Tayvan konuları da... Ortadoğu’nun hikmetini görecekler, dünya da birlikte. 
Ama Suriye'de 3 ev sahibi olacak. Belki Irak'ta da…
*  *  *
Petrol üreten ülkeler  St. Petersburg'da toplandılar. Ek kısıntı niyetleri yok. Kısıntıya uyum oranı düşüyor. Çünkü onlar üretimi kısınca başkaları artırıveriyor ve parayı o artıranlar kazanıyor. Mesela Amerika’nın kaya petrolcüleri. Petrol ucuzdan devam… Dünyanın merkez bankaları faiz arttırmadıkları için finansman ucuz devam ediyor.
Siyasi konular ekonomik konuları bozamıyor. Türkiye'nin yenilenebilir enerji ihalesine 8 konsorsiyum teklif veriyor  4 tanesi bugünlerde tartışmalı olduğumuz Almanya'nın büyükleri.  
*  *  *
Vergi kaçakçılığını, kara parayı, kaçakçılığı önlemek üzere bu yıl başlayan bir işleyiş var, Otomatik Bilgi Değişimi (OBD). Ülkelerin mali kuruluşlarında tutulan gizli paraların sahip ülkeye otomatik olarak, yani istek olmaksızın, düzenli olarak bildirilmesi. AB'de ve ABD'de bu yıl başladı. Türkiye'de 2018'de başlayacak. Yani 2017 paraları 2018 yılında bildirilmeye başlanacak. Mesela İsviçre, Türklerin yaklaşık 60 milyar dolarını Türkiye'ye bildirecek. Geçen yıl 4 bin Amerikalının hesabını bildirmişti, Amerika'ya.
İsviçre'de başkalarının ne saklı paraları var, ta İkinci Dünya Savaşından kalma.
Sahipleri bekliyor, yıllardır. http://www.ikv.org.tr/images/files/Bloomberg_Businessweek_Mehmet_Poyrazli_Gizli_Banka_Hesaplari_TarihMi_Oluyor.pdf
*  *  *
Kendimize bakalım.
Maliye Bakanı, gelir  vergisinin azaltılacağından söz ediyor, gelirden indirilecek gider kalemlerini arttırabileceklerini belirtiyor, verginin matrahını da azaltıyor. KDV'nin yüksek olduğundan şikayet ediyor. Teşviklerin devam edeceğini anlatıyor. Bunların hepsi direkt vergiler, yani mükellefinin ödeyeceği vergiler. Hepsi azalıyor.   
Dolaylı vergiler var bir de! 
Herkesin ödediği vergiler, mükellefi olmayan vergiler: akaryakıt, tütün, içkiden, seyahat ve eğitimden alınan vergiler. Bunlar da artacak demektir. Halbuki başarı tam tersine olan sonuçlarda. Dolaylı vergiler şimdi yüzde 70 ile OECD'nin en yüksek oranı. İkinci ise Meksika, yüzde 50. Avrupa'da dolaylı vergi 40, direkt vergi yüzde 60 oranında. Biz  tam tersindeyiz. 
Kalkınma'yı Büyüme'ye feda ediyoruz. 
TEOG sınavlarında 0 (sıfır) alan 38bin öğrenci sayısı artacak.
PISA sınavlarındaki kötü derecemiz daha da kötüleşecek.
Sanayide 4.0 hayalleri hangi insan kaynağı ile gerçekleşecek?
Bu vergi desteklerinden kimler memnundur, lütfen bakar mısınız?
100 m2 inşaat ruhsatı ile 250 m2 inşaat yapılan yönetmeliklerden memnun olanlar memnundur.
Yılda 110 bin kazadaki ağır trafik hasarları, 20 milyon sigortalıya yüklenen 32 bin ticari araç sürücüsü memnundur. Tek kazada 1,4 milyon liralık hasarını 20 milyon sürücüye yüklediler, havuz üzerinden. 
Meclisini bile işletemeyen ve yüzde 30'u hukukçu olan seçilmişler memnundur.
*  *  *
Bir sevimli karşılaştırma yapalım, kendimizi anlarız…
Dünyada çağdaş sanatlar pazarı 12 milyar dolar. Bu pazarda en pahalı tablo 150 milyon dolar, tek tablo. Türkiye'nin pazarı bu tek tablodan küçük, 120 milyon dolar. 
Dolaylı vergileri yüzde 100 yapsak da bazılarımız rahat etse. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159