06.05.2019, 17:39

Marmaray çözüm olabilir(di)…

Planlı plansızlık derlerdi eskiden… Hiçbir şey planlanmaz, ihtiyaç duyulduğunda sırf o an sorun çözülsün diye yapılırdı tüm uygulamalar. Neyse ki zaman geçti, teknoloji gelişti… Özellikle yurtdışından örnekleri görüp neyi nasıl yapmamız gerektiğini öğrendik.

İstanbul’un iki yakası arasında insan hareketliliği o denli yoğun ve o denli önemli ki, yerel yönetimlerin öncelikli çözüm projelerinin başında geliyor. Bir zamanlar bu yük(!)ün büyük kısmını taşıyan banliyö, bu kez, daha gelişmiş, hızlanmış, güçlenmiş ve en önemlisi Boğaz’ı geçmiş olarak yeniden hizmet vermeye başladı. 

Bu çok önemli ve gerekli ulaşım hizmetinin seçim yatırımı olarak apar topar açılması belli bazı sorunları da beraberinde getirdi. Sık sık aksamalar, tehirler yaşanıyor, istasyonlarda yönlendirme tabelaları daha tam olarak yerleştirilmemiş (tuvaleti bulana kadar, yazık ki, kaçırdı yaşlı kadıncağız, utancı onu bu duruma düşürenlerindir). Söğütlüçeşme Anadolu yakasının, Halkalı da Rumeli yakasının ana durakları olarak açıklandı… Ancak hemen hiçbir altyapı sistemi tamamlanmadığı için bir keşmekeş sürüyor. Buna bir de ücret iadesi karmaşasını ekleyin…

Gebze ile Halkalı arası taşıma bedeli, doğal olarak kentiçi ile aynı olamaz, ancak sistem tam olarak kurulamadığı için, birçok turnike de çalışmadığından, insanlar, özellikle çalışma saatlerinde yığılıyor çıkış tünellerinde… “İade istemiyorum, çıkmak istiyorum” deseniz de görevliler izin vermiyor, giriş turnikeleri bomboş bekliyor, insanların sıkışıklığına inat.

Zamanla düzeltilecek, rayına oturtulacaktır muhakkak. Ama şimdi sıkıntı yaratıyor. Önümüz ramazan, insanların oruçlu olduğunu, ilk günlerde gerginliklerinin doruğa çıktığını düşünün… Kavga kaçınılmaz. Üç oy uğruna yarım yamalak açılacağına altyapısı tamamlanıp açılsaydı (yerim olsaydı, TEM yolunun yapımındaki anlayış farkını da yazardım, umarım bir dahaki fırsata), çok daha kolay olurdu her şey.

Söğütlüçeşme’de yer de yok, Halkalı’da var, ama otopark yapılmamış… Marmaray’ın çözümü düğüme dönecek sorunlarının başında otoparklar geliyor. Belki de yöneticilerin akıllarına gelmeyen park et – devam et yöntemi şehiriçi trafiğin en önemli çözüm imkanı… Keşke önce altyapıyı halletselerdi. Planlı yürüselerdi de sorunsuz hizmet veren Marmaray’ı eleştirecek bir yan bulamasaydık. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159