10.07.2017, 11:55

Nesnelerin İnterneti ve Lojistik

Nesnelerin interneti ve otomotivden örneklerle ilgili geçen haftaki yazımıza sektörümüz ve gsm sektörü epey teveccüh gösterdi, sağ olsunlar; özelden ve sosyal medya üzerinden benzer örneklerin devamını istediler. Bu yazıda da nesnelerin interneti ve lojistikten örneklerle devam edelim. 

Olası örneklerden, diyelim ki tırınızda yol ortasında açılmasını istemediğiniz özel yük taşıtıyorsunuz. Örnek mi? Diyelim ki, savunma sanayine yönelik silah taşıtıyorsunuz ve hedef depo haricinde gelişigüzel tırınızın açılmasını istemiyorsunuz. Açılma şartları da şöyle olsun: tırın kaptan şoförü, sadece hedeflenen depo alanına geldiğinde, belirlenmiş numaraya ‘açıl’ diye komut gönderdikten sonra tırın kilidi açılabilsin. Yol ortasında, tır durdurulduğunda, genel merkezdeki ilgililere otomatik olarak ‘planlanmayan bir duruş’ yapıldığının uyarı mesajı iletilsin. Bu otomatik mesaj, kaptan şoförden değil, durdurulan tırdan gitsin. Mesajın geldiği yetkililer de doğal olarak kaptan şoförü arayabilir ya da örneği biraz daha zenginleştirelim, tırın ilgili yerlerindeki kameralara cep telefonundan bağlanarak tırın etrafında neler olduğunu izleyebilsin. Açılması gereken şartlar oluşmuşsa (güvenlik görevlileri vs.), ister merkezden uzaktan komut gönderilerek tırın kilidi açılabilsin ya da yine kaptan şoför ‘açıl’ komutu göndererek açabilsin. Kaptan şoförün sms’inde, sistem, durulan yerin hedeflenen depo olmadığını anladığından bu sefer direkt açmayacak, genel merkezdeki yetkilinin onayını isteyecek. Kameradan gelişmeleri izleyen yetkili de onay vererek tırın kapısının açılmasını sağlayacak.

Servisle İletişim
Senelerdir kullanılmakta olan bir çözümden daha bahsedelim. Madencilik sektörü olsun, şehir dışındaki inşaat sektörü olsun; dağ başında kullandığınız iş makinesinin arıza vermesi demek, işlerinizin durması, proje takviminizde sarkma ve her geçen gün maliyet demek. Peki, o dev iş makinenizin hiç durmaması için, ‘hastalanmaya’ başladığında, çok geç olmadan sıkıntısını merkeze bildirse… ‘Önlem alınmazsa, şu kadar saat sonra şu arızayı vereceğim’ diye önceden bildirse… Genel merkez ya da doğrudan servis, bu gelen bilgi doğrultusunda, henüz iş makinesi arıza verip durmadan, gerekli malzemeleri de alarak dağ başındaki iş makinesinin yanına gelse ve mesai saati dışında müdahale ederek arızanın oluşmasını engellese ve böylelikle iş makinasının çalışma süresini uzatsa… Mümkün mü? Evet, yıllardır birçok iş makinesinde kullanılabilen bir çözüm. ‘Türkiye’de yaygın değil ama’ dediğinizi duyar gibiyim. Evet, yaygın olmayabilir. Öncelikle nedeni de, bizim satın alma alışkanlığımız, maalesef ilk alım maliyetine endeksli. Yaşam boyu maliyetini göz önüne genel olarak aldığımız çok söylenemez. ‘İlk alırken ekonomik alalım da’ mantığı yüzünden, ileride oluşacak beklenmedik gelişmeler nedeniyle astarı yüzünden fazla olabiliyor. Bu çözümün satışında da, eğer ‘iş makinesinin fiyatı 1 milyon TL, bu çözüm paketinin fiyatı da 10 bin TL’ denerek ayrıca satılmaya çalışıldığında, görülüyor ki, müşteriler 1 milyon TL’yi verip iş makinesini alıyor; ama ekstra vereceğini düşündüğü 10 bin TL’yi vermeye yanaşmayarak işlerinin durmasının önüne geçecek çözüm paketini almıyor. Bunu gören üreticiler ne mi yaptılar? ‘Bu iş makinesinin bedeli 1 milyon 10 bin TL’ diyerek çözüm içinde satmaya başladıklarında gördüler ki, müşteriler rahatlıkla aldılar. Ayrıca aynı markanın ikinci alımındaki en büyük etkenin bu sunulan çözüm paketinin olduğunu gördüler.

Örnek Başarı
Mercedes’in 50. yılına özel, düzenlediği tüm Türkiye’den 600’ün üzerinde girişimcinin başvurduğu Startup projesinde, ilk 50’ye kalan girişimciler açıklandı ve ödülleri sunuldu. Şimdi sıkı durun; bu ilk 50 startup’ın 15 adedi, neredeyse üçte biri, İTÜ Arı Teknokent’te yetiştirilen girişimciler. Bu örnek bile, İTÜ Arı Teknokent’in ülkemiz girişimcilik ekosistemine katkısının ne kadar büyük olduğunun göstergesi. Ülkemize katma değeri çok yüksek olan bu girişimcilerimizin yetişmesi, gelişmesi için ortam sağlayan, kaynak sağlayan, büyük emek veren İTÜ Arı Teknokent yönetimine, sektörümüzün de dikkatini çekerek, tebriklerimizi ve teşekkürlerimizi iletiyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159