05.12.2016, 10:41

Önce insan

Günümüz sistemleri teknoloji arttıkça daha karmaşık ve kompleks hale gelmektedir. Bu şekilde artan yoğun trafik içinde zaman zaman çatışma ve karşılaşmalar olmaktadır.
*
Özellikle yaşam mahallerinde bulunan enerji kullanımı, yanında pek çok tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Bu tehlikeler için öncelikle bilinç ve kültürün oluşması için eğitim kaçınılmaz hale gelmiştir.
Geçen hafta Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan öğrenci yurdunda çıkan yangın sonucu 11 çocuğumuz feci şekilde yanarak can verdi. Ulusumuzu büyük üzüntüye gark eden bu elim facianın temel sebebi az önce belirtilen kültürün oluşmaması yüzündendir.
*
Normal şartlar altında ihtiyaç duyulmayacak önlemler ve sistemler acil durumlarda, deprem yangın, sel gibi afetler ile sabotaj gibi durumlarda yaşayanların tahliyesi için zamana karşı yapılacak yarışta milisaniyelerin bile önlemi olduğu bilicini taşımamız lazımdır.
*
Söz konusu olayda, büyük ihtimalle yönetici, dışarıdan gelecek tehlikeleri veya çocukların kontrolsüz bina dışına çıkmasını önlemek adına kapıları kilit altına almış olabilir. Ancak bir yönetici sıra dışı durumları da asla göz ardı etmemelidir. Bu anlarda yaşanacak ihmal çok kısa sürede faciaya dönüşebilecek durumdadır.  Her zamanda sonuçları pek çok kişiyi yöreyi ve bu olayda olduğu gibi ulusu etkiler.
*
Otel motel, konut, ofis, fabrika gibi ortamlar için geçerli olan standartlar bizim sektörümüzün iştigal konusu olan toplu taşım araçları içinde fazlasıyla geçerlidir. Bundan yıllarca önce yaşanılan otobüs faciası bu anlamda önlemlerin arttırılması için kötü bir tecrübe olması yanı sıra yangın söndürücü sitemlerinin montajına varan önemli önlemlerin alınması için vesile olmuştur.
*
Dünyadaki en önemli varlık olan insanın korunması, her türlü tedbir ve maliyetin üzerindedir. Medeni toplumlarda “önce emniyet” sloganıyla alınan koruyucu önlemler ülkemizde de zaman geçirilmeden uygulanmaya başlamasına rağmen bu kültürün oluşması maalesef aynı hızda olamıyor.
*
Bence teknoloji transferinden önce her seviyede insanımızın ilkyardım ve kurtarma eğitimlerine önem verilmelidir. Bu anlamda 1999 Marmara depremi sonrası, doğaçlama olarak oluşmaya başlayan sivil toplum kuruluşu yanı sıra devlet tarafından aktif hale getirilen AFAD organizasyonu jandarma arama kurtarma ekipleri vs. gibi organizasyonlar çok başarılı işlere imza atmışlar; deprem, yangın kaza vs. konularında gerek ülke içinde gerekse uluslararası afetlerde çok önemli roller üstlenmişlerdir.
*
Ülkemizin birinci derece deprem kuşağında olduğu ve beklenen büyük depremin gün be gün yaklaştığı asla göz ardı edilmemelidir. Bunun yanı sıra son olayda olduğu üzere öncelikle can kurtarmaya yönelik teknolojik tedbirlerin yanı sıra bilinç seviyesinin yükseltilmesi ve bilincin oluşturulması için eğitimlerin her seviyede insana verilmesi için devlet eliyle organizasyonlar yapılmalıdır.
Bir can kurtarmak dünya malının çok daha üstünde olmalıdır. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159