banner69

Adıyaman Kahta Petrol; “Bu yıldan umutluyuz“

banner113

Adıyaman Kahta Petrol Turizm firma sahibi Salih Beyazyıldız, “Bir olumsuzluk yaşanmadığı takdirde iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. 3’üncü köprü zorunluluğu gidiş-geliş bir seferde 250 TL maliyet getirdi, bu da 3 yolcu demek. Ayrıca Suriyelilere getirilen seyahat kısıtlamalarına da bir çözüm bulunmalı” diye konuştu.

banner114
RÖPORTAJ 29.01.2018, 10:08 29.01.2018, 10:33 Taşıma Dünyası
Adıyaman Kahta Petrol; “Bu yıldan umutluyuz“
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ /  BARIŞ CAN BAŞKAN

Temsa Maraton araçlar, törenin ardından, İstanbul Otogarı’nda tur attı. Tur sırasında Adıyaman Kahta Petrol Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Salih Beyazyıldız ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Firmanın 1996 yılında 5 otobüsle hizmet sürecine başladığına ifade eden Beyazyıldız, “Şu anda filomuzda 12 otobüs var. İlk seferlerimiz Adıyaman İstanbul arasında oldu. İstanbul Hopa seferlerimiz de var. Adana ve Mersin seferlerimiz de var. Şanlıurfa merkezli Karadeniz bölgesine seferlerimiz var. Adıyaman merkezli Antalya, Karabük ve Zonguldak seferlerini başlatacağız” dedi. 

Bireysel otobüsçü azlığı 
Filolarındaki araçların tamamının özmal olduğunu ve bireysel otobüsçü bulunmadığını belirten Salih Beyazyıldız, “Sektörümüzde artan maliyetler ve uçaklardaki rekabet nedeniyle bireysel otobüsçü yavaş yavaş tükeniyor. Şirketimizde 4 bireysel otobüsçü var. Hepsi araçlarını satıp sektörden çıktılar, başka firmaya gitmediler. Açacağımız yeni hatlarla birlikte bireysel otobüsçü arayışı içindeyiz. Görüştüğümüz birkaç kişi bu sektörde daha önce hiç çalışmamış yeni arkadaşlar” dedi.

Suriyelilere seyahat kısıtlaması 
Suriyelilere uygulanan seyahat kısıtlamalarının sektörü olumsuz etkilediğini belirten Salih Beyazyıldız, “Bu kış çok zorlu geçiyor. TOFED ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri buna bir an önce çözüm bulmalı. Bu insanları Türkiye’ye getirmişiz, yerleştirmişiz, aşını, işini veriyoruz. Ama seyahatini kısıtlıyoruz. Bu da sektörü çok olumsuz etkiliyor. Bu güvenlik açısından yapılıyorsa, bu kişiler yaşadıkları yerlerde de olumsuzluk yaratabilirler. Onun için seyahat kısıtlamalarını doğru bulmuyoruz. 2017’nin sonlarına doğru çok ağır cezalar kesildi. Hem Suriyeliler hem de yolda alınan her yolcu için cezalar kesiliyor. Her çıkan yeni mevzuat taşımacıya yeni maliyetler yüklüyor. Yeni Yönetmelikteki kamera zorunluluğu da bunlardan birisi. Güvenlik amaçlı deniliyor ama bence araç içinde kamera olması ve yolcuları çekmesi güvenlik açısından bir katkı sağlamaz” dedi.

Maliyetlerin düşürülmesi 
Geçen yıl bölgelerinde ücretsiz servislerin kaldırılması ve şehiriçi acentelerin kapatılmasıyla maliyetlerin düşürülmesi çalışmaları yürüttüklerini belirten Salih Beyazyıldız, “Adıyaman merkezde ve ilçelerde servisleri kaldırdık, ikramlarda kısıtlamalara gittik. Şehiriçi şubeleri de kapatmıştık, ama yılbaşı itibariyle otogarın şehir dışında kalması nedeniyle yeniden açmak durumunda kaldık. Gelirlerimiz artmadığı için yeni yeni maliyet kısma yöntemleri bulmak zorundayız. Akaryakıtın litresi artık 5 lira. En büyük gider kalemi bu. Bundan kısma şansımız yok” dedi. 

Bu yıldan umutluyum 
“Bu yıl iyi bir sezon bekliyoruz” açıklamasında bulunan Salih Beyazyıldız, “Ama bu beklentim hem ekonomik hem de siyasi gelişmelerle doğru orantılı. Bir olumsuzluk yaşanmadığı takdirde iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Ama Türkiye’de hiçbir şeyin garantisi yok. Bir aksilik olmazsa ben 2018 yılından çok umutluyum” dedi. Firmanın logosunun da yenilendiğini belirten Salih Beyazyıldız, “Sürekli yenilendiğimizi ve koşumuzu sürdürdüğümüzü göstermek istedik” dedi. 
Havayolu taşımacılarının koltuk arasındaki geniş diz mesafesine bile ek fiyat koyduğuna dikkat çeken Beyazyıldız, “Sektörümüz yüksek konfor düzeyini sağlamak için sürekli yeni yatırımlar yapıyor. Ancak bunu bilet fiyatlarına yansıtamadığı için sürekli açmazda. Bunu aşmamız gerekiyor” dedi. 

3’üncü köprü maliyeti 
Beyazyıldız, bölgede haksız ve yıkıcı rekabet yaşamadıklarını açıkladı: “Adıyaman-İstanbul 100 lira. Yazın sezonda 120 lira. Bu fiyatlar maliyetleri karşılamıyor, ama uçaklar var. Havayolu şirketleri fiyatları 69 TL’ye sabitleyebiliyorlar. Ankara ve İstanbul’a günde ikişer olmak üzere 4 seferleri var. Adıyaman-İstanbul arası 1350 km. Daha önce 1280 km idi. 3’üncü köprü ile mesafe uzadı. İstanbul’a gidiş dönüşte 3’üncü köprünün maliyeti 250 TL. Bununla da 3 yolcuyu kaybettik. İstanbul-Adıyaman, amortisman hariç 4 bin 700 TL maliyeti var. Biz de 35 kişinin üstünde taşıdığımızda maliyeti karşılıyoruz ancak.” ■

Kaptanlar ailenin parçası 
Salih Beyazyıldız, firmanın kurulduğu 1996 yılından beri birlikte çalışmayı sürdürdükleri kaptanlar olduğunu vurguladı: “Kurulduğumuzdan beri yanımızda çalışan kaptan var. Bizde devamlılık esastır. Kaptanlarımızın hepsi en az 10 yıl deneyimli. Kaptanlarımızı ailemizin bir parçası olarak görüyoruz. Emekli oldukları halde şirketimizde çalışan kaptanımız var.” ■


Salih Beyazdız ile röportajı Erkan Yılmaz, İstanbul Otogarı'nda yaptı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159