banner69

Belgeler birleşmiyor, Turizm Taşımacıları memnun

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği 2017 yılının son toplantısını 19 Aralık Salı günü gerçekleştirdi. Başkan Sümer Yığcı’nın yönetiminde gerçekleşen toplantıya katılım çok yoğun oldu. Taşıma Dünyası’nın 18 Aralık 2017 tarihli manşetinin gündem olduğu toplantıda, TOFED’in Diyarbakır’daki Bölge Toplantısı’ndaki Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses’in “Belgeleri Birleştirmekten Vazgeçtik” açıklaması memnuniyet yarattı.

banner114
TURİZM TAŞIMA 25.12.2017, 11:40 25.12.2017, 11:52 Taşıma Dünyası
Belgeler birleşmiyor, Turizm Taşımacıları memnun
AB’de vergi numarası 
Toplantıda ilk söz olan TTDER Genel Sekreteri Nusret Ertürk, Ulaştırma Bakanlığı’ndan yeni düzenlemelerle ilgili gelen bilgileri açıkladı. Buna göre, Slovenya’ya Nisan 2018’den itibaren tarifeli ve tarifesiz taşımalarda seferle ilgili internet sitesine bilgilendirmede bulunma zorunluluğu getirildi. Ertürk, Slovenya’da  taşımacıların o ülkenin vergi numarası bulunmaması ile ilgili 700 Euro miktarında cezalarla da karşılaştığına dikkat çekti.  

Biz karşı çıkmıştık 
Belgelerin birleşmesine karşı çıktıklarını belirten Nusret Ertürk, “Yönetmelik taslağında olduğu gibi belgelerin birleşmesi halinde D2 ve B2 belgelerinin hiçbir hükmü kalmayacaktı. D belgesine sahip taşımacı her işi; grup, arızi, turizm, transfer işi yapabilecekti. Biz D1 taşımacılarının altında ezilip yok olacaktık. İstanbul Otogarı’nda bekleyen otobüsler turizm alanına girebilecekti. Biz, buna karşı çıktık.  Daha önce yapılan düzenleme ile her taşımacı ihtisaslaştı. Zaten D2 ve B2 belgelerine kayıtlı zaten çok fazla atıl bir kapasite var. Eğer belge birleşmesi olsaydı en fazla mağduriyeti biz yaşayacaktık. Müktesep hak kalmıyordu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ‘Belge birleşmesi söz konusu değil. Biz vazgeçtik’ deniliyor. D2 ve B2 belgeleri ile çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

Taşımacıya yeni sorumluluklar 
Toplantıda Mahmut Gürses’in U-ETDS sistemi ile ilgili yaptığı açıklamalar ve denetim sistemi üzerine de konuşan Nusret Ertürk, belge birleşmesinin gündemden kalktığına ancak Yönetmelik ile ilgili çalışmanın devam ettiğine dikkat çekti: “Yeni Yönetmelik taşımacıya sorumluluk ve yükümlülükler yüklüyor. Bu konuda taviz vermiyorlar. Bunları hayata geçirecekler. Bunlardan birincisi tarifeli ve tarifesiz taşımacılar, sefer öncesinde, araç bilgilerini, personel bilgilerini ve yolcu bilgilerini elektronik ortamda bildirecekler. Bununla korsan taşımacılığın önlenmesi ve sektörel verilerin doğru şekilde alınması hedefleniyor. İstatistik olarak yolcu taşımacılığı hep afaki konuşuluyor. Bakanlık, 6-7 yıldır faaliyet belgesi ile istatistiki bilgileri almıyor. Turizmciler veya şehirlerarası, ne kadar yolcu taşıyor bu belli değil. Bu düzenlemeyle, gün gün, ay ay bu verileri görecek. Arz talep dengesine göre düzenleme yapılacak. Mutlaka bir geçiş süreci verilerek ve bunlar hayata geçirilecek. Biz transferlerde, grup taşımalarında tur hareketinden bir saat önce bilgileri vereceğiz. Böyle bir bilgiyi elektronik ortamda gönderebilmek için yazılım programına ihtiyacımız var. Biz bu konuda teknik ve analizler konusunda dernek olarak destek vermeye hazırız. 

Yeni yazılım gerek
Herkes farklı bir yazılım kullanıyor. Tüm taşımacıların kullanacağı operasyonel bir yazılım sistemi geliştirelim istiyoruz. Bunun yapılması için maliyetin karşılanması ve üyelerin bunu desteklemesi gerekiyor. Tahminimiz 300-350 bin TL maliyeti var. Karayolu taşıma mevzuatına göre iki yıl verilerini saklama zorunluluğu var, bu, Avrupa’da 1 yıl. Şoförler verileri iş mahkemesine delil olarak sunuyorlar. Takograf mevzuatı sadece şoförleri değil, işletmecileri de ilgilendiriyor. 2018 yılından sonra çok ciddi takograf denetimleri yapılacak. Araçta iki şoför bulunmadığı takdirde turun devam etmesi engellenecek. Ona göre tedbirlerinizi alın, planlanmalarınızı yapın ” dedi.

44 bin araçlık turizm 
TTDER Başkanı Sümer Yığcı, “Turizmde 44 bin çalışan araç var deniliyor. Ben size soruyorum, 44 bin araçlık bir kapasite var mı ki ülkemizde. Ülkemize o kadar turist gelmiyor. D2 belgesine aracını kaydettirtip, turizm işi yapmayan birçok taşımacı var” dedi.  Yurtdışında çalışmak için vergi numarası alınmasının gerekliliğini vurgulayan Sümer Yığcı, “Türkiye’de nasıl vergi ödüyorsak, yurtdışına çalışıyorsak vergi vermemiz gerekiyorsa, vereceğiz. Biz yurtdışına açılan arkadaşlarla gurur duyuyoruz” diye konuştu.  

Taşımacının kayıt altına alınması
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım,  Kalkınma Bakanlığı ile on birinci 5 yıllık Kalkınma Programı için bir araya geldiklerini belirterek, “Devlet, taşımacıyı tamamen kayıt altına alma adımları atıyor. Bunun amacı vergi ve güvenlik boyutuyla kayıt altına almak. Belge birleşmesinde turizm taşımacısını tehdit eden unsurlar vardı. Biz buna çok itiraz ettik. Belge birleşmesi hayata geçtiğinde şehiriçi kullanımlar ve köprü geçişleri de sıkıntıya girecekti. Bunun hangi amaçla yapıldığı anlaşılmadı. Biz yurtiçi ve yurtdışı belge birleşmesi talebinde olduk. Turizm taşımacılığının ayrı bir ihtisas alanı olduğunu vurguladık. Bakanlık bunu dikkate aldı.  Şu anda belge birleşmesine gerek bulunmadığı anlaşıldı” dedi. 

Taşımacılığın farklı boyutu 
Sektör Meclisi Danışmanı Kemal Karayormuk da, U-ETDS konusunda taşımacıların dikkatini çekmek istediğini belirterek, “Taşıdığımız yolcuyu bilmediğimiz sürece, ürettiğimiz ekonomiyi Ankara’ya anlatamıyoruz. Taşınan yolcunun reel bir sonucu yok. Bu sistem, daha çok güvenlik konusuyla gündeme geldi. Taşımacıların ne kadar yolcu taşıdığına yönelik verileri elde etmek mümkün değil. Belgelerin birleşmesi noktasında bazı taraflar birleşsin isterken, bazıları da bunun birleşmemesi tarafındaydı. Eğer birleşme olsaydı çok ciddi sıkıntılar yaşanacaktı. Şu anda Aralık itibariyle D2 ve B2 belgesinde kayıtlı 44 bin 996 taşıt görünüyor. 8 bin 900 şehirlerarası otobüs var. Son bir yıl içinde turizm taşımacı tarafında 5000’in üzerinde artış var. Artık taşımacıların da değişime ayak uydurması gerekiyor. Dijitalleşme, hayatın her alanında olduğu gibi bu sektörde de değişimler getiriyor. U-ETDS  sisteminin dezavantaj değil, avantaj getirmesini sağlayalım. Sektör çok çabuk değişecek. Gelecek 10 yılda ulaştırma sektörünün fotoğrafı tamamen değişecek. İşinizi iyi yapmaya, insan kaynağınızı geliştirmeye ve dijitalleşmeye ağırlık vermeye özen gösterin yoksa oyunun dışında kalma riskiniz artıyor” dedi. 
Katılımcılar, daha sonra yurtiçi ve şehiriçi transfer ve grup taşımalardaki fiyatların, maliyetleri karşılamaması konusu gündeme getirildi.

Toplantıya katılan firmalar
Demirkıran Turizm-Serhat  Koyuncuoğlu, Mavi Park Turizm-Hüseyin Kurandal, Öz Köprü Turizm- Ara Köprü, Central Turizm-Serdar Yiğit, Alpay Turizm-Erol Alpay, Mi Tur ve Alfa Turizm-Fatih Çolak, Türrkkan Turizm-Cem Türkkan, Temizsoy Turizm-Serkan Temizsoy, Aleyna Turizm-Selahattin ÜstünLider Oto A.Ş-Seyit Ali Özdamar, Yücay Turizm- Yücel Dallı, Ertur Turizm-Burak Buy, Koray Turizm-Koray Yılmaz, Katırcıoğlu Turizm-Mustafa Sarı, Mini Tur-Mehmet Öksüz, Tamer Turizm-Mümtaz Er  Özkaymak Turizm-Nurhayat Özkaymak , Mert Turizm-Güray Buruk, Öz İkizler Turizm-Özer Bür Özaltın Turizm-Kemal Duman , Atik Turizm-Fatih Kaymakçı, Ateş Tur-Ekrem Ateş, Midi Tur-Engin Başaran, The Best Turizm-Mehmet Geçim, Mesnevi Turizm-Mustafa Öztürk, Kuru Turizm-Yaşar Kuru, Yeşilyurt Turizm-Murat Yeşilyurt. 







Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159