02.01.2018, 12:12

2018’e umutla girmek istiyoruz

Yeni yıla merhaba derken, 2018 yılının karayolu yolcu taşımacılığında bir devrim yılı olmasını istiyoruz. Bir reform yapmamız lazım. Karayolu ulaşımı kendi imkanlarını çok daha iyi yöneterek birlik beraberlik içinde reform yılı olarak değerlendirmesi lazım. 2018 yılını yoksa bütün aktörler sıkıntıda. Bu yüzden 2018 yılı, sektör için son derece hayati bir önem taşıyor. Yönetmelikte beklenen değişiklikler olmadı. Daha doğrusu, Yönetmelikteki değişim sonraya kaldı. O nedenle, 2018 yılında, sektörün kaynak israfını önleyecek tedbirler alması lazım. Ulaştırma altyapıları, otogarların yapımı işletimi, cep terminalleri, transfer merkezlerinin yapımı işletimi, servis hizmetlerinin birleştirilmesi bu sektörü geleceğe taşır. Önümüzdeki yılı tamamen bu işlere odaklanarak geçirmemiz gerektiğine inanıyorum. 

Aklımızı başımıza toplamalı
Bütün firmalarımızın sahipleri ve yöneticilerinin yani herkesin aklını başına toplaması lazım. Bu sektör, kendi reformlarını yapamazsa, teker teker kaynaklarını tüketecek ve yok olmaya mahkum olacaktır. O yüzden 2018 yılı sektör için hayati önem taşıyor. Öncelikle başı çeken firmalarımızın yeniden yapılanmaya gitmesi lazım, ben bunun adına reform diyorum.
İspanya’yı inceledik, önümüzdeki dönem Eurolines’ı masaya yatıracağız.Batı Avrupa otobüs işletmeciliğinden almamız gereken örnekler var. Onlara örnek olduğumuz işletmecilikte, çok daha iyi olduğumuzu biliyoruz, ama kârlılığa girdiği zaman maalesef bizim sektörde kârlılık diye bir kavram kalmadı. 

Şimdi icraat zamanı
Bütün sene boyunca sektörün sıkıntılarını ve çözüm önerilerini gündeme getirdik. Şimdi icraat zamanı. Ocak ayının üçüncü haftasında sektör meclisi toplantımızı yapacağız, reform ile ilgili önerilerimizi masaya yatıracağız. İki elin parmaklarını geçmeyen firmaların bu sektöre yeniden hayat vereceğine inanıyorum. Bu inancımı hala koruyorum. Bu acente ve servis yükünün sektörün sırtından kaldırılması lazım. İkramda da kısa mesafede tamamen otomat sistemine geçilmesi lazım. Çünkü otobüs pazarı, yüzde 80 kısa mesafe ile orta mesafeye çekiliyor. Uzun mesafelerde taşınacak yolcu kalmadı. Uçaklar çok daha güçlü şekilde rekabet ediyor. Havayolu taşımacılığı fiyatları daha da inecek. Otobüsten daha ucuz uçak yolculuğu varsa, artık senede 1 – 2 ay dolulukla bu sektörün yaşamayacağını hepimizin kabul etmesi lazım. 

Dünya birleşiyor, sıra bizde
Bu anlayıştan hareketle, 2018 yılının reform yılı olmasını, sektörün kendi kaynaklarını doğru yaratarak kaynak israfını önlemesini, kapasite kullanımı ve verimlilik konusunda ciddi çalışmalar yapmasını hayata geçirmeliyiz. Bunların da ortaklı sistemlerle yapılabileceğini kabul etmeliyiz. Batı Avrupa, Eurolines sistemiyle yaptı bu işi. Dünya artık birleşmeye gidiyor. Otomotiv devleri birleşiyor, imkanları birleştirerek kaynak israfını önlüyor. Hepsinden önemlisi sürdürülebilir bir hale getirmek için bu adımlarının atılması kaçınılmazdır. 2018 yılında; belediyelerle, Belediyeler Birliğiyle, Sayın Başbakanımızla görüşerek bu sektörün kaynaklarını israf etmemesi ve imkanlarını çok daha iyi kullanması, otobüs işletmeciliğinin kendi alanına çekilerek bölgesel taşımacılığa geçmesi konularını değerlendirmenin zamanıdır. 

Kurumsallaşmak için…
İETT gibi, EGO gibi, ESHOT gibi şehiriçi taşımacılık şirketlerini özelleştirilmelerinde yer alabiliriz. Kaynaklarımızı, tecrübelerimizi, kurumsallığımızı, yerel yönetim taşımalarının yaptığı gibi doğru yönlendirmemiz lazım. Bu pazar hepimize yeter. Yeter ki, bunu devlete, Başbakanımıza, Ulaştırma Bakanımıza anlatalım. Bizler, bu ülkede hizmet sektörünü oluşturanlar olarak bu işi yapabilecek güçteyiz. Bu reformu, sektörün kendisi yapıp devletin önüne koyması lazım. 

Yapılacak çok şey var…
Demiryolu taşımacılığı, yeni havalimanının yapılması, köprü ve otoyol kullanımları dahil birçok konuda reformlar yapılması lazım. Buna bağlı olarak İstanbul, başlı başına bir sıkıntı olmaya başladı. Belki İstanbul’u iki yakaya ayırıp iki ayrı kalkış yeri yapılması lazım. Entegre ulaşımda İDO ile işbirliği yapmamız lazım. Yapılacak çok iş var, yeter ki, yöneticiler ve patronlarla birlikte sektör güçleri masanın etrafında olsunlar. 
Sektör açısından önemli bir yıl, ben herkese iyi bir yıl diliyorum. Bu konuda öncülük yapmaya hazırız, bizim de arkamızda olsunlar çözülmeyecek sorun yoktur. Yeter ki inanalım, birlikte hareket edelim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159